GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Banke u prvom tromjesečju povećale dobit 46%

Banke u prvom tromjesečju povećale dobit 46%
SKOK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.05.2022 / 19:59
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - Banke u Hrvatskoj u prvom ovogodišnjem tromjesečju poslovale su s ukupnom dobiti od 1,57 milijardi kuna, što je za 497 milijuna ili 46 posto više nego na kraju prvog tromjeselja 2021., podaci su Hrvatske narodne banke (HNB) objavljeni u utorak.

Kako navode iz HNB-a, to je poboljšalo pokazatelje profitabilnosti banaka u odnosu na njihovu vrijednost s kraja 2021., pri čemu prinos na imovinu (ROA) s 1,2 na 1,25 posto na kraju ožujka, dok je prinos na kapital (ROE) porastao s 8,8 na 9,5 posto.

Sve banke, njih 23, poslovale su u tom razdoblju s dobiti. Najveću dobit ostvarila je Zagrebačka banka, u visini od 618 milijuna kuna. Slijedi Erste banka, s dobiti od 279,4 milijuna kuna te Privredna banka Zagreb, s 227,5 milijuna kuna.

U prvom tromjesečju 2022. godine ukupna imovina kreditnih institucija dosegnula je 506,2 milijarde kuna, što je za 5,3 milijarde ili 1,1 posto više u odnosu na kraj 2021. godine.

Najveću imovinu imala je Zagrebačka banka, čija je vrijednost na kraju ožujka dosegnula 134,3 milijarde kuna ili 1,41 posto više nego krajem 2021. Slijedi Privredna banka Zagreb, s imovinom od gotovo 107 milijardi kuna ili 2,14 posto više te Erste banka, 86,9 milijardi kuna ili 5 posto više.

Ključni pokazatelji kapitaliziranosti bankovnog sustava u prvom tromjesečju 2022. zadržali su se na visokim razinama, ističu iz HNB-a, navevši da se u odnosu na kraj 2021. godine stopa ukupnoga kapitala bankovnog sustava smanjila s 25,9 na 25,6 posto. Sve kreditne institucije imale su stopu ukupnoga kapitala veću od propisanog minimuma od 8 posto, naveli su.

Podsjetili su i da je nad Sberbankom d.d. pokrenut postupak sanacije te promijenjena vlasnička struktura iz privatne u državnu, čime je broj kreditnih institucija u vlasništvu države povećan na tri.

Na visokoj razini i nadalje je likvidnost sustava kreditnih institucija mjerena koeficijentom likvidnosne pokrivenosti (LCR). Na kraju ožujka 2022. godine sve su kreditne institucije zadovoljavale propisane minimalne likvidnosne zahtjeve, a prosječni LCR iznosio je 190,5 posto.

Po podacima HNB-a, na kraju ožujka ove godine banke su ukupno imale 423,68 milijardi kuna plasiranih kredita, od čega je tzv. loših ili neprihodujućih kredita (NPL) bilo 17,6 milijardi kuna. Time je udjel NPL-ova u ukupnim kreditima krajem ožujka iznosio 4,16 posto, odnosno smanjen je u odnosu na kraj ožujka 2021., kada je iznosio 5,27 posto te u odnosu na kraj 2021., kada je bio 4,33 posto, pokazuju najnoviji podaci HNB-a.

Tagovi: Zagrebačka banka, Privredna banka Zagreb, Hrvatska narodna banka, erste, Hrvatska poštanska banka, Sberbank, Raiffeisenbank Zagreb
PROČITAJ I OVO
Stambeni krediti usporavaju, gotovinski ubrzavaju
KREDITIRANJE
Stambeni krediti usporavaju, gotovinski ubrzavaju
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija institucionalnim sektorima iznosili su na kraju veljače 2024., na osnovi stanja, 43,1 mlrd. eura.
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
SKOK
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
ZAGREB - Zagrebačka banka (Zaba) u prvom tromjesečju 2024. ostvarila je dobit nakon oporezivanja od 135 milijuna eura, što je za 27 milijuna eura ili 25 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuje financijsko izvješće te banke objavljeno u petak.
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
SNAŽAN RAST
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
LJUBLJANA - Banke u Sloveniji su u prva dva mjeseca ove godine ostvarile gotovo 160 milijuna eura dobiti prije oporezivanja, što je 2,3 puta više nego u istom razdoblju lani. Neto dobit porasla je gotovo 2,6 puta, na 138,6 milijuna eura, podaci su Banke Slovenije.
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
BANKARI
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
OPATIJA - Na 27. znanstveno-stručnoj konferenciji Financijsko tržište, koja se 25. i 26. travnja održava u Opatiji, održao se okrugli stol na kojemu su sudjelovali čelni ljudi najvećih hrvatskih banaka.
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE