GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Banke u eurozoni postrožile uvjete kreditiranja u drugom tromjesečju

Banke u eurozoni postrožile uvjete kreditiranja u drugom tromjesečju
KREDITIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.07.2022 / 12:52
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Banke u eurozoni postrožile su u drugom kvartalu uvjete kreditiranja za kućanstva i tvrtke zbog velike neizvjesnosti i rasta cijena, pokazalo je istraživanje Europske središnje banke (ECB).

Uvjeti za dodjelu stambenih kredita neto su znatno postroženi u razdoblju od travnja do lipnja, navele su banke u anketi ECB-a. Umjereno su pak postroženi uvjeti za potrošačke i druge kredite kućanstvima.

Među razlozima za znatno strože standarde u kreditiranju kompanija zajmodavci izdvajaju percipirani pojačani rizik i manju toleranciju rizika, pokazalo je ECB-ovo istraživanje o bankovnom kreditiranju, objavljeno u utorak.

Standardi kreditiranja postroženi su zbog troškova financiranja i ograničenja bilanci u okruženju postupnog zaoštravanja monetarne politike, objašnjavaju banke.

Istraživanje je također pokazalo da je potražnja tvrtki za kreditima ponovo porasla u drugom tromjesečju, potaknuta potrebama za obrtnim kapitalom.

Neto potražnja za stambenim kreditima smanjila se pak u razdoblju od travnja do lipnja, nakon povećanja u prva tri ovogodišnja mjeseca, dok je potražnja za potrošačkim kreditima i drugim kreditima za kućanstva ponovo porasla u neto iznosu.

Za treće tromjesečje banke predviđaju uglavnom nepromijenjene neto strože kreditne standarde za tvrtke u usporedbi s drugim kvartalom.

Osim toga, kako očekuju, kreditni standardi bit će ponovo postroženi i za stambene i potrošačke kredite.

Neto potražnja kompanija za kreditima trebala bi se smanjiti u razdoblju od srpnja do rujna, prognoziraju banke, a potražnja za stambenim kreditima snažno pasti, dok bi potražnja za stambenim kreditima trebala biti uglavnom nepromijenjena.

Istraživanje je obuhvatilo ukupno 153 banke i provedeno je između 10. i 28. lipnja.

Tagovi: banke u eurozoni, kreditiranje, Europska središnja banka
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka banka omogućila digitalno ugovaranje kreditnih kartica u m-zabi
USLUGE
Zagrebačka banka omogućila digitalno ugovaranje kreditnih kartica u m-zabi
ZAGREB – Zagrebačka banka, vodeća banka u Hrvatskoj, omogućila je svojim klijentima ugovaranje kreditnih kartica putem aplikacije mobilnog bankarstva m-zaba. Unutar mobilne aplikacije Zagrebačke banke sada je moguće ugovoriti Standardnu Mastercard kreditnu karticu, Platinum Mastercard kreditnu karticu i go!card Mastercard kreditnu karticu*.
Ukrajina uklonila OTP banku s popisa sponzora rata
POTEZI
Ukrajina uklonila OTP banku s popisa sponzora rata
KIJEV - Ukrajina je uklonila mađarsku OTP banku sa svog popisa "međunarodnih sponzora rata", odnosno tvrtki optuženih za financijsku potporu ruskoj invaziji, objavila je ukrajinska Nacionalna agencija za sprječavanje korupcije u ponedjeljak.
Nova EU pravila za potrošačke kredite
KREDITIRANJE
Nova EU pravila za potrošačke kredite
ZAGREB - Nova europska pravila o potrošačkim kreditima obuhvaćaju brojne odredbe koje dodatno štite građane, poput zabrane jednostranog povećanja limita dopuštenog i prešutnog prekoračenja, istaknuto je u raspravi održanoj u ponedjeljak na kojoj su sudjelovali eurozastupnik Tomislav Sokol (HDZ/EPP) te viceguverner Hrvatske narodne banke Bojan Fras.
Turistička sezona zaslužna za skok depozita u kolovozu
DEPOZITI
Turistička sezona zaslužna za skok depozita u kolovozu
ZAGREB - Ukupni domaći depoziti porasli su u kolovozu na mjesečnoj razini za 1,3 milijarde eura, kao odraz dobrih financijskih rezultata tijekom turističke sezone, a nastavljen je i snažan rast ukupnoga kreditiranja, ponajprije u segmentu stambenoga kreditiranja, izvijestili su u ponedjeljak iz HNB-a.
Ruski predsjednik odobrio prodaju Intesinog poslovanja
ZELENO SVJETLO
Ruski predsjednik odobrio prodaju Intesinog poslovanja
MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je uredbu kojom se talijanskoj banci Intesi Sanpaolo odobrava prodaja imovine u Rusiji, pokazuje dokument objavljen u petak na web stranici ruske vlade.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE