GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Banke u BiH u 2019. ostvarile rekordnu dobit

Banke u BiH u 2019. ostvarile rekordnu dobit
REKORDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.03.2020 / 08:42
Autor: SEEbiz
SARAJEVO - Bankarski sektor u Bosni i Hercegovini ostvario je u 2019. godini istorijski najveću dobit od 370,5 miliona KM.

Ostvarena dobit za 12,1 posto veća je nego godinu ranije, kada je iznosila 330,4 miliona KM.

Banke su, prema podacima Centralne banke BiH, imale ukupan prihod u 2019. godini od 1,47 milijardi KM, pri čemu je neto prihod od kamata iznosio 835,8 miliona KM. U odnosu na isti period prošle godine prihodi od kamata manji su za 1,2 posto.

Ukupna aktiva sektora, koji broji 23 banke, dostigla je vrijednost 32,5 milijardi KM, od čega nekvalitetna aktiva iznosi 1,70 milijardi KM.
"Loši" krediti pali su na nivo od 1,53 milijardi KM i imaju udio u ukupnim kreditima od 7,4 posto.

Rezervisanja na nekvalitetne kredite pala sa na nivo od 1,18 milijardi KM nakon što su godinu ranije bila 1,31 milijardi KM.

Indikatori upješnosti banaka pokazuju da je povrat na prosječni kapital ROE iznosio 10,4 posto, što je bolje nego u uporednom prošlogodišnjem periodu kada je ovaj pokazatelj bio 9,6%, dok je povrat na prosječnu aktivu bio 1,4 posto (1,3 posto) godinu ranije.

Osnovni kapital banaka popeo se na iznos od 3,55 milijardi KM i povećan je za 12,6 posto u odnosu na prošlu godinu.

Zbog uticaja krize sa koronavirusom regulatori tržišta kazali su kako očekuju od banaka da dobit koju su ostvarili u 2019. godini umjesto za isplatu dividende usmjere za jačanje kapitala.

Tagovi: banke u BiH, Centralna banka BiH, bankarski sektor BiH
PROČITAJ I OVO
Vujčić: Zadovoljni što je procjena ECB-a pokazala da su banke dobro kapitalizirane
GUVERNER
Vujčić: Zadovoljni što je procjena ECB-a pokazala da su banke dobro kapitalizirane
ZAGREB - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić u petak je izrazio zadovoljstvo što je procjena Europske središnje banke (ESB) potvrdila da su hrvatske banke dobro kapitalizirane i da mogu podnijeti i vrlo snažan negativna šok.
Procjena ECB-a: Svih pet hrvatskih banaka ima dovoljnu razinu kapitala
KAPITAL
Procjena ECB-a: Svih pet hrvatskih banaka ima dovoljnu razinu kapitala
ZAGREB - Pet banaka koje su bile obuhvaćene sveobuhvatnom procjenom Europske središnje banke (ECB) ima dovoljnu razinu kapitala za redovno poslovanje, kao i za stresne ekonomske scenarije, izvijestila je u petak Hrvatska narodna banka (HNB), prenoseći rezultate ECB-ove procjene.
EBRD financira dovršetak projekta odvodnje grada Poreča
FINANCIRANJE
EBRD financira dovršetak projekta odvodnje grada Poreča
ZAGREB - Grad Poreč, jedno od najpopularnijih turističkih odredišta na obali Jadrana, će u izazovnim vremenima globalne pandemije korona virusa biti u mogućnosti dovršiti ključni infrastrukturni projekt zahvaljujući kreditu Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu od €6 milijuna.
Banke postrožile uvjete za odobravanje kredita
UVJETI
Banke postrožile uvjete za odobravanje kredita
ZAGREB - Nakon dvogodišnje stanke banke su ovih dana opet počele razmjenjivati podatke o obvezama klijenata radi procjene njihove kreditne sposobnosti, što bi moglo još više otežati dobivanje kredita, piše u petak Jutarnji list.
Addiko banka predstavila mRačun
NOVITETI
Addiko banka predstavila mRačun
BEOGRAD - Addiko banka je predstavila mRačun, jedinstveno rešenje u inovativnoj ponudi digitalnih proizvoda koje podrazumeva otvaranje računa u okviru postojeće mobilne aplikacije, putem video identifikacije korisnika. mRačun postaje potpuno funkcionalan po završetku svih koraka na mbankingu, bez odlaska u banku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE