GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Banke u BiH poboljšale profitabilnost

Banke u BiH poboljšale profitabilnost
POBOLJŠANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.06.2021 / 08:20
Autor: SEEbiz / indikator.ba
SARAJEVO - Nakon pada u prošloj godini od gotovo 40 posto, banke u Bosni i Hercegovini na početku ove godine vraćaju se starim nivoima profitabilnosti.

U prvom kvartalu ove godine, kako izvještava Indikator.ba na osnovu podataka Centralne banke BiH, 23 komercijalne banke u BiH su ostvarile su profit od 110,5 miliona KM, što je bolji rezultat nego godinu ranije kada je dobit iznosila 95,3 miliona KM, ali i nešto slabije nego u istom kvartalu 2019. godine kada je zarada bila 116,4 miliona KM.

Oporavak banakrskog sektora vidljiv je i kroz ukupan prihod koji je narastao na 363,0 miliona KM, nakon što je u prvom kvartalu 2020. iznosio 355,6 miliona KM.
Prihod je istovremeno veći nego što je bio u prvom kvartalu 2019. kada je iznosio 349,2 miliona KM.

Statistika pokazuje da je zahvaljujući oporavku ekonomskih aktivnosti u prvom kvartalu 2021. godine došlo do blagog oporavka kreditiranja. Ukupni krediti zabilježili su rast od 0,6 posto, dok su depoziti imali rast od 1,6 posto, ali je to daleko manje od stopa koje su bilježene u pretkriznom periodu.

Ukupnim prihodima banaka još uvijek najviše doprinose prihodi od kamata koji, međutim i dalje bilježe trend smanjenja: u prvom kvartalu pali su na iznos od 198,8 miliona KM, sa 202,3 miliona godinu ranije.

Nakvalitetna aktiva pala je na iznos od 1,30 mlrd KM, a rezervisanja za nekvalitetnu aktivu takođe imaju trend smanjenja i iznosila su na kraju prvog kvartala 10,3 mlrd KM.

Nekvalitetni krediti na kraju prvog kvartala iznose 1,25 mlrd KM ili 6 posto i takođe bilježe trend smanjenja, s tim da treba napomenuti da su na snazi moratoriji, te realna slika kredita koji kasne u otplati duže od 90 dana još nije vidljiva.

Osnovi kapital banaka bilježi blagi porast, na 3,52 mlrd KM, dok regulatorni kapital iznosi 3,71 mlrd kM i nepromijenjen je u odnosu na kraj 2020. godine.

Pokazatelji profitabilnosti banaka poboljšali su se početkom godine pa povrat na prosječni kapital iznosi 10,9 posto nakon što je u četvrtom kvartalu prošle godine pao na 6,0 posto.

Povrat na prosječnu aktivu je 1,4 posto a na kraju prošle godine bio je 0,8 posto.

Tagovi: banke u BiH, Centralna banka BiH, profitabilnost banaka
PROČITAJ I OVO
U siječnju godišnja stopa rasta kredita plasiranih stanovništvu 5,2%
RAST
U siječnju godišnja stopa rasta kredita plasiranih stanovništvu 5,2%
ANALIZA - Prema podacima Hrvatske narodne banke, ukupni krediti stanovništvu krajem siječnja 2023. iznosili su 19,9 mlrd. eura.
Brodnjak: Nemojte dizati paniku!
APEL
Brodnjak: Nemojte dizati paniku!
LJUBLJANA - Predsjednik uprave NLB Grupe Blaž Bronjak na jučerašnjoj je tiskovnoj konferenciji u okviru Dana slovenskog tržišta kapitala pledirao na stišavanje panike oko bankarskog sektora.
EBRD ulaže 1,1 milijardu eura u zelene programe u EU
INVESTICIJE
EBRD ulaže 1,1 milijardu eura u zelene programe u EU
ZAGREB - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) mobilizirat će više od 1,1 milijardu eura financiranja kroz izravna ulaganja ili financijske posrednike kako bi pomogla zemljama Europske unije (EU) u koje Banka ulaže da ostvare svoj puni zeleni potencijal, poboljšaju svoju održivost i smanje njihov utjecaj na okoliš.
Al Khudairy podnio ostavku nakon izjave o Credit Suisseau
OSTAVKA
Al Khudairy podnio ostavku nakon izjave o Credit Suisseau
RIJAD - Ammar Al Khudairy, predsjednik najvećeg dioničara Credit Suisse Group AG, podnio je ostavku samo nekoliko dana nakon što je svojim komentarima pomogao pokrenuti pad dionica i obveznica što je potaknulo švicarsku vladu da uskoči i dogovori preuzimanje.
Rast kamatnih stopa ECB-a počeo se prelijevati i na hrvatsko tržište
KAMATE
Rast kamatnih stopa ECB-a počeo se prelijevati i na hrvatsko tržište
ZAGREB - Povećanje kamatnih stopa Europske središnje banke (ECB) počelo se prelijevati na hrvatsko tržište, što je vidljivo iz rasta prekonoćnih kamatnih stopa, kao i kamatnih stopa na kredite banaka, pri čemu je potonje zasad izraženije kod kredita poduzećima nego stanovništvu, navodi Hrvatska narodna banka (HNB) u najnovijem mjesečnom Biltenu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE