GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Banke spremne poduprijeti kvalitetne projekte i investicije

Banke spremne poduprijeti kvalitetne projekte i investicije
SPREMNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.11.2020 / 22:25
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Glavna tema Rusko-hrvatskog bankarskog foruma koji se ove godine održao online bila je poslovanje banaka u uvjetima pandemije koronavirusa.

Potpredsjednik HGK za trgovinu i financijske institucije Josip Zaher istaknuo je da je ova kriza ozbiljno nagrizla dobit hrvatskog bankarskog sustava, ali je s druge strane pokazala njegovu stabilnost i snagu.

"Brojke pokazuju da je ukupna imovina poslovnih banaka na kraju lipnja ove godine iznosila 444,3 milijardi kuna, što je porast od 4,4 posto u odnosu na kraj 2019. S druge strane, dobit svih banaka na godišnjoj razini pala je za 48 posto. Pandemija je dovela do promjene u dinamici i strukturi kreditne aktivnosti banaka u Hrvatskoj, uz primjetno jačanje kreditiranja države. No, unatoč aktualnoj situaciji, građani su zadržali povjerenje u bankarski sustav na što upućuje nastavak trenda rasta ukupnih depozita kućanstava u kreditnih institucijama za gotovo 11 milijardi kuna", naglasio je Zaher, dodavši kako su za stabilnost financijskog tržišta zaslužni kolektivni napori regulatora i financijskih institucija te činjenica da je bankarski sustav koji je krizu dočekao s visokim razinama kapitala.

Situacija s koronom utjecala je i na gospodarske odnose Hrvatske i Rusije. Prema zadnjim podacima za sedam mjeseci 2020. godine ukupna robna razmjena između Hrvatske i Rusije iznosila je 228 milijuna dolara što je pad od 21 posto u odnosu na isto razdoblje 2019 godine. Stoga je s Foruma poslana poruka kako se moramo fokusirati na preokretanje tog trenda i zajednički raditi na tome da se vratimo na razinu trgovinskih odnosa koji su nekad prelazili vrijednost od dvije milijarde dolara.

"Ključnu ulogu u toj promjeni moraju odigrati i banke. Kapital je tu, samo ga treba usmjeriti u kvalitetne projekte i investicije koje će dati novi zamah hrvatsko-ruskim poslovnim odnosima. Vjerujem da će u tome svakako pomoći i događanja poput ovog Foruma", poručio je Zaher.

Sudionici Foruma pohvalili su i veliki uspjeh B2B sastanaka hrvatskih i ruskih tvrtki na HGK-ovoj platformi Go Global – Go Virtual koji su se održali u rujnu ove godine. Zaher je objasnio da je riječ o platformi koju je HGK osmislila kao podršku hrvatskim izvoznicima u pronalasku novih izvoznih tržišta i poslovnih partnera na njima, a u novim uvjetima poslovanja pod utjecajem aktualne pandemije. Da interes itekako postoji govori i podatak da je na platformi sudjelovalo 135 hrvatskih i 104 ruske tvrtke, a održano je više od 400 sastanaka.

Veleposlanik RH u Ruskoj Federaciji Tomislav Car kazao je kako se odnosi Rusije i Hrvatske polako dinamiziraju i vraćaju uzlaznoj liniji. "I međudržavni i gospodarski elementi paralelno gledaju naprijed, a to je svima nama ohrabrujuća poruka. Međutim, iza svega stoje ljudi sa svojim znanjem i ambicijama zato bih se želio zahvaliti organiziratorima Foruma", izjavio je Car, dodavši kako je veleposlanstvo zajedno s predstavništvom HGK u Moskvi uvijek na raspolaganju poduzetnicima.

Andrej Nesterenko, ambasador Ruske Federacije u RH, rekao je kako moramo sve napore usmjeriti na normalizaciju odnosa, s posebnim naglaskom na bankarstvo. "U ovim teškim vremenima je iznimno važno nastaviti s aktivnostima i održati kontinuitet u odnosima. Također je važno da učimo jedni od drugih, razmjenjujemo ideje i tako u ovoj krizi pronađemo nove prilike", naglasio je Nesterenko i najavio sastanak međuvladine komisije za ekonomsku suradnju.

Na Forumu je istaknuto da je europski bankarski sustav stabilan te da je Europska središnja banka osigurala više od 1300 milijardi eura za očuvanje likvidnosti. Najveći rizici bankama su i dalje kreditni, a one, kao i ostatak gospodarstva, ovise o generalnim kretanjima gospodarstva i politikama pojedinih država. Kriza s koronom dodatno je ubrzala procese digitalizacije bankarskih usluga.

Ivan Jandrić u ime Udruženja banaka HGK analizirao je stanje u hrvatskom bankarskom sektoru kazavši kako je glavna promjena za naše banke to što uskoro prelazimo na euro. "Hrvatske banke odobrile su više od 40 milijardi kuna moratorija na kredite što je u krizi pomoglo i stanovništvu i gospodarstvu. Država se zadužila kod domaćih banaka kako bi mogla subvencionirati ekonomiju, a tu je dosta pomogla i HNB osiguravajući dodatnu likvidnost. U drugom kvartalu je gospodarstvo palo za više od 15 posto, ali već sada vidimo određeni oporavak pa se na kraju godine projicira pad BDP-a od 8 posto. Dobro je što nam se za 2021. prognozira rast viši od pet posto, ali to će ovisiti o epidemiološkoj slici. Otvaranje prema izvozu je imperativ, a ja sam optimist i vjerujem da ćemo se oporaviti i naučiti živjeti s pandemijom", zaključio je Jandrić.

Forum se održava u organizaciji Asocijacije ruskih banaka i Hrvatske gospodarska komore uz podršku i sudjelovanje Trgovinsko industrijske komore Ruske Federacije i Trgovinsko industrijske komore grada Moskve.

Foto: HGK

Tagovi: rusko-hrvatski bankarski forum, josip Zaher, Andrej Nesterenko, Tomislav Car
PROČITAJ I OVO
Ukupna neto dobit banaka u 2020. više nego prepolovljena
LOŠA GODINA
Ukupna neto dobit banaka u 2020. više nego prepolovljena
ZAGREB - Ukupna neto dobiti kreditnih institucija u Hrvatskoj u prošloj godini dosegnula je 2,7 milijardi kuna, što je za 53,1 posto manje nego u 2019., priopćila je u ponedjeljak Hrvatska narodna banka (HNB).
Dejan Donev preuzima digitalno poslovanje Erste banke i članica grupe
KARIJERE
Dejan Donev preuzima digitalno poslovanje Erste banke i članica grupe
ZAGREB – Dejan Donev, dosadašnji voditelj Tima za digitalnu transformaciju, koji je razvio jedinstvenu aplikaciju na tržištu - KEKS Pay, od 1. ožujka preuzima novu ulogu u Erste banci.
HNB: Depoziti građana porasli za 13,8 milijardi kuna u odnosu na siječanj 2020.
DEPOZITI
HNB: Depoziti građana porasli za 13,8 milijardi kuna u odnosu na siječanj 2020.
ZAGREB - Ukupni depoziti kućanstava dosegnuli su u siječnju 226,3 milijarde kuna i porasli u odnosu na siječanj prošle godine za 13,8 milijarda kuna odnosno 6,5 posto, objavila je Hrvatska narodna banka (HNB) u novom komentaru monetarnih kretanja.
Zagrebačka banka ponovno najbolja u privatnom bankarstvu u Hrvatskoj
NA VRHU
Zagrebačka banka ponovno najbolja u privatnom bankarstvu u Hrvatskoj
ZAGREB - Zagrebačkoj banci dodijeljeno je još jedno priznanje za najbolje privatno bankarstvo prema istraživanju Euromoneyja 2021.
Fauci: U ožujku počinjemo ispitivati Modernino cjepivo protiv južnoafričkog soja
NAJAVE
Fauci: U ožujku počinjemo ispitivati Modernino cjepivo protiv južnoafričkog soja
WASHINGTON - Sredinom ožujka u Sjedinjenim Državama počinju ispitivanja cjepiva koje je laboratorij Moderne razvio protiv južnoafričkog soja, rekao je Anthony Fauci, savjetnik Bijele kuće.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE