GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Banke posudile od ECB-a rekordnih 1.300 milijardi eura

Banke posudile od ECB-a rekordnih 1.300 milijardi eura
ZAJAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.06.2020 / 14:33
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Banke u eurozoni posudile su u četvrtak od Europske središnje banke (ECB) rekordnih 1.300 milijardi eura kako bi podmirile sve veću potražnju kompanija za kreditima u vrijeme nezapamćene recesije.

ECB je pokrenuo program ciljanog dugoročnog refinanciranja (TLTRO) prije šest godina a izmijenio ga je ove godine kako bi pomogao gospodarstvu da prebrodi teške posljedice pandemije koronavirusa.

Komercijalne banke posudile su danas iz tog programa ukupno 1.300 milijardi eura na razdoblje od tri godine, uz kamatnu stopu od minus jedan posto.

Posuđeni iznos najveći je otkada je ECB uveo TLTRO ali je manji u neto iznosu budući da su banke vjerojatno dio iznosa upotrijebile za reprogramiranje starih ECB-ovih kredita kako bi iskoristile iznimno povoljnu kamatu.

Negativna kamatna stopa znači da će banke u godinu dana zaraditi 0,5 posto bez ikakvih uvjeta, odnosno jedan posto pod uvjetom da ne smanjuju kreditni portfelj, podsjeća Reuters.

U preostale dvije godine do dospijeća kredita kamata će biti identična ECB-ovoj kamati na depozite, koja trenutno iznosi minus 0,5 posto.

Današnja operacija znači veću bilancu za ECB i ulijeva nadu da će komercijalne banke nastaviti s kreditiranjem, unatoč gotovo 10-postotnom padu gospodarstva, i tako pomoći kompanijama da prežive dok Europa ne ukine sva ograničenja uvedena zbog pandemije.

Kompanije su na početku koronakrize gotovo u cijelosti iskoristile odobrene kreditne linije, sasvim suprotno razdoblju financijske i dužničke krize od prije deset godina kada su im banke uskraćivale kredite kako bi zaštitile svoje bilance a rezultat je bio još dublji pad aktivnosti.

Značajnu ulogu u tome odigrao je upravo ECB, koji danas komercijalnim zajmodavcima tolerira nešto slabije kapitalne pokazatelje kako bi podržao protok kredita realnom gospodarstvu.

Tagovi: Europska središnja banka, krediti, kreditiranje
PROČITAJ I OVO
Bank of America: Dobit pala zbog isplate kamata klijentima
PAD
Bank of America: Dobit pala zbog isplate kamata klijentima
NEW YORK - Dobit Bank of America pala je u utorak jer je zajmodavac zaradio manje od plaćanja kamata klijentima.
HPB kredit - Nove kamate za ostvarenje životnih planova
KREDITI
HPB kredit - Nove kamate za ostvarenje životnih planova
Gotovinski nenamjenski kredit HPB-a uz fiksne kamate od 4,95 % godišnje (EKS 5,96 %) osmišljen je za financiranje svih važnih životnih potreba i želja.
Ulaganje stanovništva u trezorske zapise smanjilo ukupne depozite
SPOJENE POSUDE
Ulaganje stanovništva u trezorske zapise smanjilo ukupne depozite
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, na osnovi stanja, ukupni depoziti (isključujući središnju državu) iznosili su na kraju veljače 56,1 mlrd. eura.
Uzlet dobiti Goldman Sachsa u prvom kvartalu
SKOK
Uzlet dobiti Goldman Sachsa u prvom kvartalu
NEW YORK - Dobit Goldman Sachsa (GS) porasla je 28% u prvom tromjesečju kako su prihodi od investicijskog bankarstva porasli, dajući izvršnom direktoru Davidu Solomonu potreban zamah početkom 2024.
U Njemačkoj potražnja za potrošačkim kreditima lani pala 7 posto
POTRAŽNJA
U Njemačkoj potražnja za potrošačkim kreditima lani pala 7 posto
BERLIN - Potražnja za potrošačkim kreditima u Njemačkoj lani je smanjena za 7,3 posto na godišnjoj razini, objavilo je ovoga tjedna udruženje banaka BFACH.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE