GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Banke počele nuditi značajno veće kamate na štednju

Banke počele nuditi značajno veće kamate na štednju
KAMATE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.09.2023 / 08:04
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Nakon prošlotjednog sastanka premijera s predstavnicima banaka, kamate na štednju građana, čini se ipak počinju značajnije rasti. Donosimo pregled trenutačnog stanja u 6 najvećih hrvatskih banaka.

Od 2. listopada najviše će porasti kamate u Hrvatskoj poštanskoj banci i to na 3% za rok od jedne godine. Istoga dana i Raiffeisen banka (RBA) povećat će kamatu na 2% za štednju oročenu na dvije godine.

U PBZ-u su već i prije razgovora u Vladi, u kolovozu, povećali kamatu na štednju na 1,7% za rok od jedne godine, no pratit će, kažu, daljnja kretanja na tržištu i prilagođavati kamate. Erste je još u svibnju povećala kamatne stope na 1,5% na rok od 3 godine, no kažu, u intenzivnim su analizama dodatnih povećanja kamata, piše HRT.

U Zagrebačkoj banci kažu - rade na postupnom povećavanju kamatnih stopa na depozite građana u nadolazećem razdoblju. Dotada im je najviša kamata 0,02% za sve rokove oročenja. I u OTP banci sličan odgovor - još analiziraju sve opcije i u skorom vremenu će donijeti odluke. Do tada je i kod njih najviša kamata na štednju 0,02%.

HPB je trenutačno na prvom mjestu po visini kamata na štednju građana. Većinsko državno vlasništvo te banke, zasigurno je ubrzalo odluku o podizanju kamata na 3 posto, no ne skrivaju ni želju za privlačenjem novih klijenata na tržištu.

Cilj im je - umjesto šesta, postati peta po veličini hrvatska banka. I najava Ministarstva financija o skorom izdanju trezorskih zapisa građanima, kaže predsjednik Uprave HPB-a Marko Badurina - podgrijala je konkurenciju.

Ministarstvo financija, nakon uspješnog izdanja narodnih obveznica, nastavlja s prodajom državnog duga građanima. Izdat će trezorski zapis, vrijednosni papir s rokom dospijeća do godinu dana. Kamate bi, očekuje se, mogle biti veće od 3,2 posto, koliko je Ministarstvo ponudilo bankama na posljednjoj aukciji trezorskih zapisa u kolovozu.

Dio dogovora s bankama, kaže premijer Andrej Plenković, odnosi se i na kamate na kredite građana. Banke su jasno rekle, dodaje - da barem godinu dana neće dizati kamate na gotovinske kredite ili na stambene kredite.

Dvije trećine građana sa stambenim kreditima ima fisknu ili kombiniranu kamatnu stopu, i na njih povećanje kamatne stope neće imati nikakav utjecaj, kažu u Udruzi banaka. I među onima s promjenjivim kamatama, dvije trećine je pak vezano za Nacionalnu referentnu stopu, koja će rasti iznimno blago i sporo.

No dugoročnija prognoza kretanja kamatnih stopa, i onih na kredite i onih na štednju, ovisit će ponajviše o daljnjoj politici Europske središnje banke, koja se kamatnom stopom bori protiv inflacije.

Tagovi: KAMATE NA ŠTEDNJU, KAMATNE STOPE, HPB, Zaba, OTP, Hrvatska udruga banaka
PROČITAJ I OVO
HPB prodao preostale trezorske dionice
PRODAJA
HPB prodao preostale trezorske dionice
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka je dana 7. prosinca 2023. godine otpustila 85 vlastitih dionica oznake HPB, koje predstavljaju 0,004198% temeljnog (dioničkog) kapitala Banke.
AIK banka dobitnik dva međunarodna priznanja
PRIZNANJA
AIK banka dobitnik dva međunarodna priznanja
BEOGRAD - AIK banka je danas saopštila da je još jednu godinu za redom osvojila prestižno međunarodno priznanje za Najbolju komercijalnu banku i Najbolju bankarsku grupaciju u Srbiji za 2023. godinu, koje tradicionalno dodeljuje renomirani ekonomski magazin International Banker.
Tabaković: Bankarski sektor u Srbiji stabilan, visokolikvidan i profitabilan
NBS
Tabaković: Bankarski sektor u Srbiji stabilan, visokolikvidan i profitabilan
BEOGRAD - Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da je bankarski sektor Srbije stabilan, visokolikvidan i profitabilan.
Gotovo udvostručen profit banaka u Srbiji za devet meseci 2023.
SNAŽAN RAST
Gotovo udvostručen profit banaka u Srbiji za devet meseci 2023.
BEOGRAD - Banke u Srbiji su prošle godine zaradile 742,4 miliona evra, skoro duplo više nego godinu ranije, a za devet meseci 2023. već su preskočile taj profit, piše Danas.
Credit Suisse nakon skandala vratio smijenjenog kontrolora istrage o nacističkim računima
POTEZI
Credit Suisse nakon skandala vratio smijenjenog kontrolora istrage o nacističkim računima
ŽENEVA - Švicarska banka Credit Suisse ponovno je angažirala smijenjenog neovisnog kontrolora interne istrage o opsluživanju nacističkih klijenata i računa povezanih s nacistima, doznaje se od američkih senatora koji su istraživali to pitanje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE