GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Banke opet vabe klijente na gotovinske kredite

Banke opet vabe klijente na gotovinske kredite
KREDITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.06.2021 / 09:30
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Najave da bi oporavak ove godine mogao biti snažniji i od najoptimističnijih prognoza mogle bi popraviti potrošačke apetite i vratiti građane gotovinskim nenamjenskim kreditima.

Banke su za to spremne: u nastojanju da privuku pozornost klijenata neke od njih su pripremile posebne ponude. Sberbank je, primjerice, najavio "Happy Week", a Addiko Bank "Red Week". Tijekom "sretnog tjedna" Sberbank klijetima nudi gotovinske kredite "s kamatnom stopom već od 4,40 posto" (efektivna 4,76 posto), jednakom za kredite u eurima i kunama.

U banci ističu da pritom neće naplaćivati naknadu za obradu kredita, ali za one koji nisu klijeti banke kamatna stopa ipak je malo viša i iznosi 5 posto (efektivna 5,12 posto). No, prijeđu li u Sberbank, i oni ostvaruju povoljniju kamatnu stopu. Kredit u kunama ili eurima odobrava se uz promjenjivu ili fiksnu kamatnu stopu, na rok do deset godina.

Banka koja se proteklih godina posebno specijalizirala za gotovince, Addiko Bank, ovaj tjedan nudi "Blic plus kredit". Onima koji se uključe u ponudu "Red week" obećava vratiti prvu ratu kredita. Poput Sberbanka, i Addiko nastoji privući nove klijente, pa povoljniju kamatnu stopu ostvaruju oni koji prebace primanja u banku. Redovna fiksna kamatna stopa iznosi "od 4,9 posto za eure do 5,2 posto za kune". U RBA, pak, klijente pozivaju da "započnu svoju priču" uz posebnu ponudu kredita, s kamatnom stopom od 5 posto (efektivna 5,91 posto) za klijente i 5,5 za ostale, a mogu dobiti kredit do 40.000 eura "u par minuta" na rok od tri do sedam godina.

Samo u svojim specijalnim ponudama, čini se, banke su spremne spustiti kamatne stope ispod 5 posto. Usporedna lista HNB-a pokazuje da su u njihovim redovnim ponudama gotovinski krediti i dalje vrlo skupi, imajući u vidu "povijesno niske kamatne stope" te činjenicu da je štednja postala gotovo besplatna. U Sberbanku efektivna kamatna stopa, varijabilna i fiksna, iznosi 6,49 posto. U RBA je varijabilna 7,31 posto, a fiksna 7,42 posto, a Addiko nudi samo fiksne kamate od 6,18 posto.

Gotovinski krediti, očito je, bankama ostaju najisplativiji proizvod; pitanje je samo kako vratiti klijente. Pravi bum dogodio se 2018. i 2019. godine, kada su povećani 5,6 milijardi kuna i 5,3 milijarde kuna. U prošloj, pandemijskih godini potrošnja je posustala, pa i interes za gotovince: razina im je pala za 700 milijuna, na 52,2 milijarde kuna. No, posljednjih mjeseci uočljiv je vrlo blag oporavak: u travnju su bili oko pola milijarde kuna veći nego krajem prošle godine.

Tagovi: gotovinski krediti, Sberbank, Addiko Bank, Raiffeisenbank Austria
PROČITAJ I OVO
Commerzbank u gubitku zbog restrukturiranja
GUBITAK
Commerzbank u gubitku zbog restrukturiranja
FRANKFURT - Commerzbank je u srijedu izvijestio o neto gubitku u drugom tromjesečju zbog troškova restrukturiranja i iznimnog otpisa projekta outsourcinga.
NBS: Dinarska štednja u julu premašila 100 mlrd dinara
ŠTEDNJA
NBS: Dinarska štednja u julu premašila 100 mlrd dinara
BEOGRAD – Dinarska štednja je u julu premašila iznos od 100 milijardi dinara, saopštila je danas Narodna banka Srbije.
HNB nabavlja oklopljeno vozilo za 12 milijuna kuna
ZANIMLJIVO
HNB nabavlja oklopljeno vozilo za 12 milijuna kuna
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) nabavlja oklopljeno trezorsko vozilo vrijedno 12 milijuna kuna koje će se koristiti i za prijevoz novca tijekom zamjene kune eurom, kada će se istodobno povlačiti kune iz optjecaja i opskrbljivati tržište eurima, piše u srijedu Večernji list.
Krediti stanovništva porasli za milijardu kuna od kraja svibnja
RAST
Krediti stanovništva porasli za milijardu kuna od kraja svibnja

ZAGREB - Ukupni krediti stanovništvu krajem lipnja dosegnuli su 138,9 milijardi kuna, što je za oko milijardu kuna više nego krajem svibnja, a rast za 4,2 milijarde kuna u odnosu na lipanj prošle godine, pokazuju najnoviji podatci Hrvatske narodne banke (HNB).

Societe Generale nadmašio očekivanja
SJAJNE BROJKE
Societe Generale nadmašio očekivanja
LONDON — Societe Generale nadmašio očekivanja rezultatima u drugom kvartalu zahvaljujući oporavku maloprodajnog poslovanja u Francuskoj i smanjenoj razini loših kredita.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE