GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Banke opet vabe klijente na gotovinske kredite

Banke opet vabe klijente na gotovinske kredite
KREDITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.06.2021 / 09:30
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Najave da bi oporavak ove godine mogao biti snažniji i od najoptimističnijih prognoza mogle bi popraviti potrošačke apetite i vratiti građane gotovinskim nenamjenskim kreditima.

Banke su za to spremne: u nastojanju da privuku pozornost klijenata neke od njih su pripremile posebne ponude. Sberbank je, primjerice, najavio "Happy Week", a Addiko Bank "Red Week". Tijekom "sretnog tjedna" Sberbank klijetima nudi gotovinske kredite "s kamatnom stopom već od 4,40 posto" (efektivna 4,76 posto), jednakom za kredite u eurima i kunama.

U banci ističu da pritom neće naplaćivati naknadu za obradu kredita, ali za one koji nisu klijeti banke kamatna stopa ipak je malo viša i iznosi 5 posto (efektivna 5,12 posto). No, prijeđu li u Sberbank, i oni ostvaruju povoljniju kamatnu stopu. Kredit u kunama ili eurima odobrava se uz promjenjivu ili fiksnu kamatnu stopu, na rok do deset godina.

Banka koja se proteklih godina posebno specijalizirala za gotovince, Addiko Bank, ovaj tjedan nudi "Blic plus kredit". Onima koji se uključe u ponudu "Red week" obećava vratiti prvu ratu kredita. Poput Sberbanka, i Addiko nastoji privući nove klijente, pa povoljniju kamatnu stopu ostvaruju oni koji prebace primanja u banku. Redovna fiksna kamatna stopa iznosi "od 4,9 posto za eure do 5,2 posto za kune". U RBA, pak, klijente pozivaju da "započnu svoju priču" uz posebnu ponudu kredita, s kamatnom stopom od 5 posto (efektivna 5,91 posto) za klijente i 5,5 za ostale, a mogu dobiti kredit do 40.000 eura "u par minuta" na rok od tri do sedam godina.

Samo u svojim specijalnim ponudama, čini se, banke su spremne spustiti kamatne stope ispod 5 posto. Usporedna lista HNB-a pokazuje da su u njihovim redovnim ponudama gotovinski krediti i dalje vrlo skupi, imajući u vidu "povijesno niske kamatne stope" te činjenicu da je štednja postala gotovo besplatna. U Sberbanku efektivna kamatna stopa, varijabilna i fiksna, iznosi 6,49 posto. U RBA je varijabilna 7,31 posto, a fiksna 7,42 posto, a Addiko nudi samo fiksne kamate od 6,18 posto.

Gotovinski krediti, očito je, bankama ostaju najisplativiji proizvod; pitanje je samo kako vratiti klijente. Pravi bum dogodio se 2018. i 2019. godine, kada su povećani 5,6 milijardi kuna i 5,3 milijarde kuna. U prošloj, pandemijskih godini potrošnja je posustala, pa i interes za gotovince: razina im je pala za 700 milijuna, na 52,2 milijarde kuna. No, posljednjih mjeseci uočljiv je vrlo blag oporavak: u travnju su bili oko pola milijarde kuna veći nego krajem prošle godine.

Tagovi: gotovinski krediti, Sberbank, Addiko Bank, Raiffeisenbank Austria
PROČITAJ I OVO
Zaba na vrhu: Čak pet banaka među deset najprofitabilnijih tvrtki u Hrvatskoj
PROFITABILNOST
Zaba na vrhu: Čak pet banaka među deset najprofitabilnijih tvrtki u Hrvatskoj
ZAGREB - Listu prošlogodišnjih dobitaša više nego uvjerljivo predvodi Zagrebačka banka.
Digitalizacija i troškovi zatvaraju poslovnice banaka u Njemačkoj
TREND
Digitalizacija i troškovi zatvaraju poslovnice banaka u Njemačkoj
BERLIN - Banke u Njemačkoj zatvaraju sve više poslovnica zbog digitalizacije usluga i povećanih troškova. Prošle godine broj poslovnica smanjen je za 10 posto na 21.712, objavila je u ponedjeljak njemačka središnja banka.
Buffett kupio 2,5 milijarde dolara vrijednih dionica Citigroupa
SHOPPING
Buffett kupio 2,5 milijarde dolara vrijednih dionica Citigroupa
NEW YORK - Legendarni investitor Warren Bufett odradio je vrlo zanimljivo tromjesečje.
Barclays preuzima Kensington Mortgage za 2,3 milijarde funti
AKVIZICIJE
Barclays preuzima Kensington Mortgage za 2,3 milijarde funti
LONDON - Britanska banka Barclays UK, podružnica matične tvrtke Barclays, kupit će britanskog hipotekarnog zajmodavca Kensington Mortgage za oko 2,3 milijarde funti (2,68 milijardi eura).
Sparkasse dovršio akviziciju Erste Carda
FINALIZACIJA
Sparkasse dovršio akviziciju Erste Carda
LJUBLJANA - Sparkasse banka je danas završila proces kupnje Erste Card, koja u Sloveniji ima ekskluzivno pravo izdavanja Diners Club kartica i sklapanja ugovora o prihvaćanju kartica na prodajnim mjestima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE