GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bankarski sektor BiH: Dobit u 2020. pala 39%

Bankarski sektor BiH: Dobit u 2020. pala 39%
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.03.2021 / 07:55
Autor: SEEbiz / indikator.ba
SARAJEVO - Dobit bankarskog sektora Bosne i Hercegovine pala je u 2020. godine na 227 miliona, što korenspodira sa izjavama o ostvarenoj dobiti koje su dolazile iz Udruženja banaka Bosne i Hercegovine.

Neto dobit komercijalnih banaka manja je za oko 39 posto, nakon što je u 2019. godini bila 370,5 miliona KM, prema podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine.

Banke, koje su u proteklih nekoliko godina imale dobre poslovne performanse, zabilježile su znatno slabije rezultate pod uticajem korona krize.
Na njihovo poslovanje uticao je uvedeni moratorij na kredite, pad prihoda od kamata, ali i smanjena kreditna aktivnost. Jedan broj njih morao je povećati rezervacije za potencijalne kreditne gubitke zbog čega je trpio finansijski rezultat.

Bh. banke su imale ukupan prihod u 2020. godini od 1,43 millijarde KM, što je za 2,5 posto manje nego u istom periodu prethodne godine. Neto prihod od kamata bio je 804,5 miliona KM i za 3,7 posto je manji nego godinu ranije.

Nekamatni rashodi povećani su za 14,4 posto na 1,19 milijardi KM, sa 1,04 mlrd KM u 2019. godini.

Ukupna aktiva sektora, koji broji 23 banke, imala je vrijednost 32,90 milijardi KM i povećana je za oko 1,2 posto u odnosu na kraj 2019. godine.
Nekvalitetna aktiva iznosi 1,32 milijardi KM i smanjena je u odnosu na 2019. godinu kada je iznosila 1,70 mlrd KM, a "loši" krediti bilježe daljnji pad i iznose 1,27 milijardi KM. "Loši" krediti imaju udio u ukupnim kreditima od 6,1 posto , nakon 7,4 posto na kraju 2019. godine.

Rezervisanja za nekvalitetne kredite smanjena su na nivo od 995,9 miliona KM nakon što su na kraju 2019. bila 1,18 milijardi KM.

Indikatori profiabilnosti banaka su se pogoršali te je povrat na prosječni kapital ROE iznosio na kraju 2020.godine 6,0 posto (na kraju 2019. godine 10,4 posto), dok je povrat na prosječnu aktivu pao na 0,8 posto (1,4 posto godinu ranije).

Osnovni kapital banaka smanjio se za 1,5 posto na iznos od 3,50 milijardi KM.

Tagovi: bankarski sektor BiH, Centralna banka BiH, poslovni rezultati, loši krediti
PROČITAJ I OVO
OTP grupa kupuje još jednu banku u Albaniji
AKVIZICIJE
OTP grupa kupuje još jednu banku u Albaniji
ZAGREB - Nakon ulaska na albansko tržište prije više od tri godine, OTP grupa sprema novu akviziciju u toj zemlji. Preuzimanjem Alpha banke Albania, albansko poslovanje OTP grupe na pravom je putu postati peta najveća banka prema ukupnoj aktivi te druga u kreditima klijentima.
Zaba: Od 1. siječnja niže promjenjive kamatne stope na postojeće kredite građana
KREDITI
Zaba: Od 1. siječnja niže promjenjive kamatne stope na postojeće kredite građana
ZAGREB - Slijedom kretanja Nacionalne referentne stope (NRS) od 1. siječnja 2022. u Zagrebačkoj banci snižavaju se promjenjive kamate stope na postojeće kredite građanima.
ESLJP: Hrvatska povrijedila prava dioničarima Croatia banke
PRESUDA
ESLJP: Hrvatska povrijedila prava dioničarima Croatia banke
ZAGREB - Europski sud za ljudska prava (ESLJP) presudio je da je Hrvatska povrijedila prava na pošteno suđenje i na mirno uživanje vlasništva bivšim dioničarima Croatia banke zbog propusta domaćih sudova da preispitaju vladinu odluku o povlačenju i poništaju dionica.
The Banker: Intesa Sanpaolo dobila nagradu za banku godine u Italiji
NAGRADE
The Banker: Intesa Sanpaolo dobila nagradu za banku godine u Italiji
ZAGREB - Intesa Sanpaolo (matična banka PBZ-a) ponovno je "Banka godine u Italiji" (Bank of the Year in Italy) prema The Bankeru, uglednoj publikaciji Financial Times Grupe.
The Banker: OTP banka je banka 2021. godine u Hrvatskoj
PRIZNANJA
The Banker: OTP banka je banka 2021. godine u Hrvatskoj
SPLIT – Prema izboru najprestižnijeg financijskog magazina The Banker OTP banka d.d. je najbolja banka 2021. u Hrvatskoj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE