GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bankarski sektor BiH: Dobit u 2020. pala 39%

Bankarski sektor BiH: Dobit u 2020. pala 39%
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.03.2021 / 07:55
Autor: SEEbiz / indikator.ba
SARAJEVO - Dobit bankarskog sektora Bosne i Hercegovine pala je u 2020. godine na 227 miliona, što korenspodira sa izjavama o ostvarenoj dobiti koje su dolazile iz Udruženja banaka Bosne i Hercegovine.

Neto dobit komercijalnih banaka manja je za oko 39 posto, nakon što je u 2019. godini bila 370,5 miliona KM, prema podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine.

Banke, koje su u proteklih nekoliko godina imale dobre poslovne performanse, zabilježile su znatno slabije rezultate pod uticajem korona krize.
Na njihovo poslovanje uticao je uvedeni moratorij na kredite, pad prihoda od kamata, ali i smanjena kreditna aktivnost. Jedan broj njih morao je povećati rezervacije za potencijalne kreditne gubitke zbog čega je trpio finansijski rezultat.

Bh. banke su imale ukupan prihod u 2020. godini od 1,43 millijarde KM, što je za 2,5 posto manje nego u istom periodu prethodne godine. Neto prihod od kamata bio je 804,5 miliona KM i za 3,7 posto je manji nego godinu ranije.

Nekamatni rashodi povećani su za 14,4 posto na 1,19 milijardi KM, sa 1,04 mlrd KM u 2019. godini.

Ukupna aktiva sektora, koji broji 23 banke, imala je vrijednost 32,90 milijardi KM i povećana je za oko 1,2 posto u odnosu na kraj 2019. godine.
Nekvalitetna aktiva iznosi 1,32 milijardi KM i smanjena je u odnosu na 2019. godinu kada je iznosila 1,70 mlrd KM, a "loši" krediti bilježe daljnji pad i iznose 1,27 milijardi KM. "Loši" krediti imaju udio u ukupnim kreditima od 6,1 posto , nakon 7,4 posto na kraju 2019. godine.

Rezervisanja za nekvalitetne kredite smanjena su na nivo od 995,9 miliona KM nakon što su na kraju 2019. bila 1,18 milijardi KM.

Indikatori profiabilnosti banaka su se pogoršali te je povrat na prosječni kapital ROE iznosio na kraju 2020.godine 6,0 posto (na kraju 2019. godine 10,4 posto), dok je povrat na prosječnu aktivu pao na 0,8 posto (1,4 posto godinu ranije).

Osnovni kapital banaka smanjio se za 1,5 posto na iznos od 3,50 milijardi KM.

Tagovi: bankarski sektor BiH, Centralna banka BiH, poslovni rezultati, loši krediti
PROČITAJ I OVO
Morgan Stanley imao 911 milijuna dolara gubitaka u prvom kvartalu vezanih uz slom fonda Archegos
ENORMNO
Morgan Stanley imao 911 milijuna dolara gubitaka u prvom kvartalu vezanih uz slom fonda Archegos
NEW YORK - Morgan Stanley objavio je sjajne rezultate u prvom kvartalu, ali jedan je glavni klijent brokerske kuće tvrtku koštao gotovo milijardu dolara.
HNB: Revolut Bank UAB prima depozite, ne smije otvarati i voditi račune za plaćanje
POJAŠNJENJE
HNB: Revolut Bank UAB prima depozite, ne smije otvarati i voditi račune za plaćanje
ZAGREB - Revolut Bank UAB u Hrvatskoj pruža samo usluge primanja depozita, a ne smije otvarati i voditi račune za plaćanje, kao što su tekući račun ili žiroračun, ističu u petak iz Hrvatske narodne banke (HNB) u priopćenju o mogućnostima poslovanja tvrtki s nazivom Revolut - Revolut Bank UAB i Revolut Payments UAB - u Hrvatskoj.
HNB lani sa značajnim padom neto dobiti
OŠTAR PAD
HNB lani sa značajnim padom neto dobiti
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) u 2020. poslovala je s dobiti od gotovo 266 milijuna kuna, ostvarivši pozitivan rezultat drugu godinu zaredom, no ona je bila gotovo tri i pol puta manja nego u godini ranije, pokazuje revidirano financijsko izvješće središnje banke objavljeno na njezini internetskim stranicama.
JPMorgan prodao rekordnih 13 milijardi dolara obveznica
OBVEZNICE
JPMorgan prodao rekordnih 13 milijardi dolara obveznica
NEW YORK - JPMorgan Chase & Co. prodao je u četvrtak 13 milijardi dolara obveznica, što je najveći posao te vrste ikad, iskoristivši neke od najjeftinijih troškova posudbe u posljednjih nekoliko godina kako bi povećala svoj kapital nakon što su Federalne rezerve dopustile da mjere pandemijske pomoći isteknu.
Snažan rast mobilnog bankarstva u BiH u 2020.
UZLET
Snažan rast mobilnog bankarstva u BiH u 2020.
SARAJEVO - Pandemija korona virusa ubrzala je digitalnu transformaciju čemu svjedoči značajan rast u segmentima volumena transakcija putem elektronskog i mobilnog bankarstva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE