GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Banka Slovenije najavila jačanje dijaloga o kreditnoj sposobnosti

Banka Slovenije najavila jačanje dijaloga o kreditnoj sposobnosti
DIJALOG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.01.2023 / 22:26
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Banka Slovenije će ojačati dijalog s nadležnim institucijama kako bi se pronašlo rješenje koje će odgovarati zajmoprimcima koji uzimaju kredite i onima koji ih ne mogu otplaćivati.

Najavila je to nakon poziva da se ublaže mjere jer je rast minimalne plaće nekima značajno smanjio kreditnu sposobnost.

S povećanjem minimalne plaće iznos koji, u skladu s uvjetima Banke Slovenije za osobno kreditiranje, mora ostati na računu zajmoprimca nakon uplate mjesečnog anuiteta. "Ova makrobonitetna mjera štiti je od mjesečnog opterećenja koje bi premašilo zakonski minimalni iznos potreban za preživljavanje", napisala je Banka Slovenije u odgovoru Ministarstvu rada, obitelji, socijalnih pitanja i jednakih mogućnosti koje ju je pozvalo da ispita izmjene ovih ograničenja.

Banka Slovenije je naglasila da raste i opća razina plaća, što povećava kreditnu sposobnost ostalih zajmoprimaca. “Prema posljednjim podacima, rast stambenog kreditiranja je stoga relativno visok i iznosi 10,5 posto na godišnjoj razini”, dodaju. Kako su naveli, od uvođenja makrobonitetne mjere u studenom 2019. godine prate ključne parametre koji utječu na učinkovitost te mjere. Napokon su sredinom prošle godine uvjeti malo ublaženi.

Od srpnja prošle godine omogućeno je kreditiranje kupaca koji nakon uplate mjesečne rate imaju iznos manji od propisanog. Banke se mogu odlučiti za ovu iznimku za najviše 10 posto transakcija. "Iz podataka banaka razvidno je da je u stambenom kreditiranju u prošlom razdoblju korišteno samo 2,4 posto iznimki", naveli su.

Ugovori o kreditiranju stambenih nekretnina uz jamstvo države izuzeti su od ograničenja kreditiranja stanovništva, napisali su. No ta mogućnost nije zaživjela u praksi jer je, kako je lani u prosincu rekao ministar financija Klemen Boštjančič, zakon o stambenom jamstvu za mlade toliko loše napisan da je neprovediv.

Saborski odbor za kontrolu javnih financija također je nedavno zatražio dogovor o tome koja bi ograničenja kreditiranja, koja su u nacionalnoj nadležnosti, odgovarala Sloveniji. Banke, između ostalog, kažu da su previše ograničene u kreditiranju, a regulator kaže da su rizici u bankarskom okruženju povećani i da su mjere primjerene.

Nakon plaćanja svih rata iz ugovora o kreditu, pojedincu mjesečno mora ostati najmanje 914,55 eura, a za svako dijete taj iznos mora biti veći za 248,92 eura, upozorilo je udruženje banaka. "Čovjek s prosječnom plaćom i jednim djetetom nije kreditno sposoban... To ne postoji nigdje drugdje", kritičan je bio predsjednik Uprave NLB-a Blaž Brodnjak na sjednici u DZ-u.

Tagovi: Banka Slovenije, slovenske banke, Blaž Brodnjak, NLB Grupa
PROČITAJ I OVO
EBRD ulaže 1,1 milijardu eura u zelene programe u EU
INVESTICIJE
EBRD ulaže 1,1 milijardu eura u zelene programe u EU
ZAGREB - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) mobilizirat će više od 1,1 milijardu eura financiranja kroz izravna ulaganja ili financijske posrednike kako bi pomogla zemljama Europske unije (EU) u koje Banka ulaže da ostvare svoj puni zeleni potencijal, poboljšaju svoju održivost i smanje njihov utjecaj na okoliš.
Al Khudairy podnio ostavku nakon izjave o Credit Suisseau
OSTAVKA
Al Khudairy podnio ostavku nakon izjave o Credit Suisseau
RIJAD - Ammar Al Khudairy, predsjednik najvećeg dioničara Credit Suisse Group AG, podnio je ostavku samo nekoliko dana nakon što je svojim komentarima pomogao pokrenuti pad dionica i obveznica što je potaknulo švicarsku vladu da uskoči i dogovori preuzimanje.
Rast kamatnih stopa ECB-a počeo se prelijevati i na hrvatsko tržište
KAMATE
Rast kamatnih stopa ECB-a počeo se prelijevati i na hrvatsko tržište
ZAGREB - Povećanje kamatnih stopa Europske središnje banke (ECB) počelo se prelijevati na hrvatsko tržište, što je vidljivo iz rasta prekonoćnih kamatnih stopa, kao i kamatnih stopa na kredite banaka, pri čemu je potonje zasad izraženije kod kredita poduzećima nego stanovništvu, navodi Hrvatska narodna banka (HNB) u najnovijem mjesečnom Biltenu.
First Citizens Bank preuzima depozite i zajmove Silicon Valley Banka
AKVIZICIJE
First Citizens Bank preuzima depozite i zajmove Silicon Valley Banka
NEW YORK - First Citizens Bank & Trust Co kupit će depozite i zajmove Silicon Valley Bank, objavila je u ponedjeljak američka Federalna korporacija za osiguranje depozita (FDIC), umirujući tržišta nakon najvećeg kolapsa američkog bankarstva od Lehman Brothersa.
Izgledan disciplinski postupak protiv menadžera Credit Suissea
EPILOG
Izgledan disciplinski postupak protiv menadžera Credit Suissea
BERN - Švicarski financijski regulator (FINMA) objavio je danas da razmatra hoće li pokrenuti disciplinski postupak protiv direktora banke Credit Suisse nakon što je drugu po veličini banku u Švicarskoj prošli tjedan morala otkupiti najveća švicarska banka UBS.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE