GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Banka Slovenije najavila jačanje dijaloga o kreditnoj sposobnosti

Banka Slovenije najavila jačanje dijaloga o kreditnoj sposobnosti
DIJALOG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.01.2023 / 22:26
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Banka Slovenije će ojačati dijalog s nadležnim institucijama kako bi se pronašlo rješenje koje će odgovarati zajmoprimcima koji uzimaju kredite i onima koji ih ne mogu otplaćivati.

Najavila je to nakon poziva da se ublaže mjere jer je rast minimalne plaće nekima značajno smanjio kreditnu sposobnost.

S povećanjem minimalne plaće iznos koji, u skladu s uvjetima Banke Slovenije za osobno kreditiranje, mora ostati na računu zajmoprimca nakon uplate mjesečnog anuiteta. "Ova makrobonitetna mjera štiti je od mjesečnog opterećenja koje bi premašilo zakonski minimalni iznos potreban za preživljavanje", napisala je Banka Slovenije u odgovoru Ministarstvu rada, obitelji, socijalnih pitanja i jednakih mogućnosti koje ju je pozvalo da ispita izmjene ovih ograničenja.

Banka Slovenije je naglasila da raste i opća razina plaća, što povećava kreditnu sposobnost ostalih zajmoprimaca. “Prema posljednjim podacima, rast stambenog kreditiranja je stoga relativno visok i iznosi 10,5 posto na godišnjoj razini”, dodaju. Kako su naveli, od uvođenja makrobonitetne mjere u studenom 2019. godine prate ključne parametre koji utječu na učinkovitost te mjere. Napokon su sredinom prošle godine uvjeti malo ublaženi.

Od srpnja prošle godine omogućeno je kreditiranje kupaca koji nakon uplate mjesečne rate imaju iznos manji od propisanog. Banke se mogu odlučiti za ovu iznimku za najviše 10 posto transakcija. "Iz podataka banaka razvidno je da je u stambenom kreditiranju u prošlom razdoblju korišteno samo 2,4 posto iznimki", naveli su.

Ugovori o kreditiranju stambenih nekretnina uz jamstvo države izuzeti su od ograničenja kreditiranja stanovništva, napisali su. No ta mogućnost nije zaživjela u praksi jer je, kako je lani u prosincu rekao ministar financija Klemen Boštjančič, zakon o stambenom jamstvu za mlade toliko loše napisan da je neprovediv.

Saborski odbor za kontrolu javnih financija također je nedavno zatražio dogovor o tome koja bi ograničenja kreditiranja, koja su u nacionalnoj nadležnosti, odgovarala Sloveniji. Banke, između ostalog, kažu da su previše ograničene u kreditiranju, a regulator kaže da su rizici u bankarskom okruženju povećani i da su mjere primjerene.

Nakon plaćanja svih rata iz ugovora o kreditu, pojedincu mjesečno mora ostati najmanje 914,55 eura, a za svako dijete taj iznos mora biti veći za 248,92 eura, upozorilo je udruženje banaka. "Čovjek s prosječnom plaćom i jednim djetetom nije kreditno sposoban... To ne postoji nigdje drugdje", kritičan je bio predsjednik Uprave NLB-a Blaž Brodnjak na sjednici u DZ-u.

Tagovi: Banka Slovenije, slovenske banke, Blaž Brodnjak, NLB Grupa
PROČITAJ I OVO
Citigroup angažirao nekadašnjeg glavnog investicijskog bankara JPMorgana
TRANSFERI
Citigroup angažirao nekadašnjeg glavnog investicijskog bankara JPMorgana
NEW YORK - Citigroup je imenovao veterana JP Morgana Visa Raghavana na čelo svog novog bankarskog odjela. Div s Wall Streeta kreće u ogromno restrukturiranje.
Zagrebačka banka udvostručila dobit u 2023.
UZLET
Zagrebačka banka udvostručila dobit u 2023.
ZAGREB - Grupa Zagrebačke banke ostvarila je 509 milijuna eura dobiti nakon oporezivanja u 2023. godini.
Završen stečaj Agrobanke, akcionari dele preostale 1,64 milijarde dinara
EPILOG
Završen stečaj Agrobanke, akcionari dele preostale 1,64 milijarde dinara
BEOGRAD - Višak stečajne mase Agrobanke u Srbiji od 1,64 milijarde dinara podeliće akcionari, među kojima je najveći država, koja poseduje nešto više od 20 odsto akcija, jer je, posle 12 godina zaključen stečaj, preneo je Biznis.rs.
Ogroman rast gubitka Bundesbanka
KATASTROFA
Ogroman rast gubitka Bundesbanka
FRANKFURT - Gubici koje je pretrpjela Njemačka središnja banka skočili su u desetke milijardi 2023. godine zbog viših kamata, zbog čega je morala povući sve svoje rezervacije kako bi postigla pokriće.
EIB će uskoro otvoriti ured u Podgorici
NAJAVE
EIB će uskoro otvoriti ured u Podgorici
PODGORICA  - Europska investicijska banka (EIB) uskoro će otvoriti ured u Podgorici, priopćeno je iz EIB-a, uz ocjenu da je to izraz povjerenja u institucije i mjera posvećenosti razvoju Crne Gore.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE