GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Banka Slovenije jača aktivnosti za veću financijsku pismenost

Banka Slovenije jača aktivnosti za veću financijsku pismenost
NAPORI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.02.2023 / 16:55
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Banka Slovenije je pojačala svoje aktivnosti na području financijskog opismenjavanja. "Unatoč svim dosadašnjim naporima, financijska pismenost je relativno niska, ali smo također utvrdili da smo kao društvo uspješniji ako ljudi razumiju gospodarsko okruženje i financijski sustav", sažeo je razloge Boštjan Vasle, guverner Banke Slovenije. za ovo za STA.

“Iako već duže vrijeme radimo na povećanju financijskog znanja ljudi, još uvijek postoje nejasnoće što znači štednja, cijena novca, viša ili niža kamata, što njome želimo postići, koje su opasnosti odn. rizika u ovom ili onom slučaju za financijsku sigurnost pojedinca“, istaknuo je guverner te ocijenio da je opća svijest o važnosti financijskog znanja u društvu još uvijek relativno niska.

Banka Slovenije i eurosustav odlučili su više napora usmjeriti na predstavljanje rada središnje banke i osnovnih financijskih koncepata. „S njima nastojimo doprijeti do najšireg spektra populacije, stoga se fokusiramo na tri stupa: povezivanje institucija koje rade na području financijske edukacije; o obrazovanju učitelja i o obrazovanju svih dobnih skupina. Tako smo pripremili programe za vrtiće, osnovne i srednje škole, studente, magistrante, doktorande, odraslu populaciju i umirovljenike u okviru fakulteta za treće životno doba", naveo je.

Kako bi se ti sadržaji više integrirali u obrazovni sustav, Banka Slovenije prošle je godine u suradnji s Ministarstvom financija i tadašnjim Ministarstvom obrazovanja formirala posebnu radnu skupinu koja je namijenjena razmjeni mišljenja i zajedničkom planiranju promjena u područje financijskog opismenjavanja u obrazovanju na nacionalnoj razini . „Zajedno radimo na tome da te sadržaje u većoj mjeri uvrstimo u naš školski kurikulum, po uzoru na neke druge zemlje koje to već imaju u školskom sustavu. Imamo veliku podršku i zasad se čini da bi se to u dogledno vrijeme moglo prenijeti i na školski program“, optimističan je Vasle.

U svibnju 2021. Banka Slovenije otvorila je muzej u kojem se posjetitelji mogu upoznati s radom središnje banke, poviješću Banke Slovenije, naučiti o vrijednosnim bonovima i tolarima, naučiti prepoznati zaštitne elemente novčanica, upoznati se s način postizanja stabilnosti cijena, tijek nadzora nad bankama i štedionicama i poslovanje Eurosustava. Najviše pozornosti privlači zlatna poluga koju posjetitelji mogu povući i stolica od uništenog novca, kazali su.

U središnjoj banci održavaju edukativne dane za osnovnoškolce, srednjoškolce, studente i umirovljenike, edukativne i zabavne radionice te online edukativne dane. U okviru Europske središnje banke organiziraju natjecanje Euro Generation koje je uglavnom namijenjeno srednjoškolcima. Organiziraju i likovni natječaj za osnovnoškolce i blagdane za djecu, a osmislili su i didaktičke igre i edukativne materijale za škole.

U suradnji s urednicima programa za djecu i mlade TV Slovenija i vanjskom produkcijom pripremili su novu omladinsku TV seriju Mladi mojstri financ, koja je namijenjena financijskom obrazovanju djece i adolescenata. U njemu skupina tinejdžera uči osnovne financijske pojmove i upušta se u razne avanture. Serija se emitira u prazničnom programu tijekom ovogodišnjih zimskih školskih praznika.

Financijsko opismenjavanje moglo bi ojačati svijest da postoje i drugi oblici štednje osim bankovnih depozita, smatra Vaslet. "U Sloveniji su investicijske aktivnosti, osim bankovnih depozita, relativno slabo razvijene", ocijenio je i dodao da bi trebalo razmisliti kako se rezidenti i njihovi bankovni depoziti, koji iznose oko 25 milijardi eura, mogu disperzirati na veće šire i u druge oblike financijskih ulaganja, kao što su ulaganje u (državne) obveznice, štednja u mirovinskim fondovima itd.

Tagovi: Banka Slovenije, financijska pismenost
PROČITAJ I OVO
S&P srezao izglede UBS-a
ZABRINUTOST
S&P srezao izglede UBS-a
NEW YORK - S&P Global Ratings priopćio je da je smanjio izglede za UBS Group sa stabilnih na negativne zbog zabrinutosti vezanih uz sposobnost švicarske banke da integrira Credit Suisse.
Evo tko su najveći gubitnici spašavanja Credit Suissea
IZGUBILI SVE
Evo tko su najveći gubitnici spašavanja Credit Suissea
ŽENEVA - Kapital jednog dijela vlasnika obveznica Credit Suissea bit će izbrisan nakon preuzimanja posrnule banke od strane UBS-a.
Deutsche Bank malo izložena Credit Suisseu, dionice padaju
BANKARSKA KRIZA
Deutsche Bank malo izložena Credit Suisseu, dionice padaju
FRANKFURT - Njemačka Deutsche Bank priopćila je u ponedjeljak da na nju nije utjecao pad Credit Suissea kada je riječ o neplaćanju određenih obveznica, iako je cijena dionice glavne švicarske banke strmoglavo pala.
Banka Slovenije: Europski i slovenski bankarski sustav su stabilni
OCJENE
Banka Slovenije: Europski i slovenski bankarski sustav su stabilni
LJUBLJANA - I nakon potresa u američkom i švicarskom bankarskom sustavu, europski i slovenski bankarski sustav posluju stabilno. "Bankarski sektor europodručja je otporan, sa snažnom kapitalnom i likvidnosnom pozicijom", napisala je Slovenska središnja banka za STA.
Dogovoreni brak UBS-a i Credit Suissea mnogima nije dobro sjeo
ODJECI
Dogovoreni brak UBS-a i Credit Suissea mnogima nije dobro sjeo
LONDON - Nedjeljni dogovoreni brak u kojem je UBS pristao na kupnju posrnulog domaćeg konkurenta Credit Suisse za tri milijarde švicarskih franaka (3,25 milijardi dolara), već je u ponedjeljak u europskim medijima izazvao brojne komentare.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE