GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Banka Slovenije: Banke bi imale veliki gubitak u slučaju teške recesije

Banka Slovenije: Banke bi imale veliki gubitak u slučaju teške recesije
BANKARSKI SEKTOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.05.2020 / 08:23
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Prema analizi Banke Slovenije, u slučaju pada ekonomske aktivnosti od oko šest posto, slovenske banke mogle bi raditi blizu nule. U slučaju dublje recesije, bankarski bi sustav krajem godine poslovao s velikim gubitkom.

Banka Slovenije pripremila je dva scenarija - blaži, prema kojem bi gospodarska aktivnost ove godine pala za šest posto, i teži, prema kojoj bi BDP pao za čak 16 posto.

"U ovom blažem scenariju očekuje se da će rezultat biti oko nule, dok bi u težem slučaju povrat kapitala mogao pasti na negativne vrijednosti, na minus sedam do minus osam posto", objasnila je Meta Ahtik iz Banke za Radio Slovenija krajem godine. Slovenija.

Kreditni portfelj banaka dodatno bi se pogoršavao u grubljim scenarijima, a troškovi umanjenja i rezerviranja povećavali bi se. Na taj način banke bi mogle potrošiti gotovo tri četvrtine svog prihoda. Znači li to da će, kao i u prošloj krizi, i sada središnja banka zahtijevati dokapitalizaciju banaka?

Nismo tako daleko, kaže Ahtik: "Bankovni sustav bi također apsorbirao toliko gubitaka, ali naravno, slika se može razlikovati za pojedine banke."

U prethodnoj krizi glavni su problem bila prezadužena poduzeća, ali ovaj put, prema Banci Slovenije, to mogu biti kućanstva. Na ovo ukazuje i broj zahtjeva za kućanstvo za odlaganje plaćanja kredita. Dok je sedam tisuća tvrtki podnijelo takve prijave do sredine prošlog tjedna, među kućanstvima je još više takvih prijava, točnije 15 tisuća.

Banka Slovenije naglasila je da to "unosi novu neizvjesnost u bankarski sustav u narednom razdoblju".

Banka Slovenije u analizi također primjećuje da se najveće negativne posljedice mogu očekivati u djelatnosti trgovine, transporta i skladištenja i ugostiteljstva koje su snažno povezane s turizmom, te u industriji koja je snažno uključena u globalne lance vrijednosti i ovisi o najvažnijim uvjetima. trgovinski partneri. Negativni učinak prelijevat će se i u prometne aktivnosti hlađenjem ekonomija i poremećajima u globalnim lancima opskrbe.

Tagovi: Banka Slovenije, koronakriza, koronavirus u Sloveniji, slovenske banke, Meta Athik
PROČITAJ I OVO
Sberbank vidi prilike u investicijskom bankarstvu
PRILIKE
Sberbank vidi prilike u investicijskom bankarstvu
MOSKVA - Ruska Sberbank uskrsnula je svoj interes za investicijsko bankarstvo jačanjem svojih trgovačkih sposobnosti i ponovnim ulaskom u poslovanje na tržištima kapitala nakon odsustva od nekoliko godina, otkriva bne IntelliNews.
Njemačkim bankama prijete zombi kompanije
VAL STEČAJEVA
Njemačkim bankama prijete zombi kompanije
BERLIN - Nakon Bundsebanke i Institut za ekonomske znanosti Halle upozorava da Njemačka iz koronakrize upada u financijsku krizu.
Brodnjak: NLB će zadržati brend Кomercijalne banke
NAJAVE
Brodnjak: NLB će zadržati brend Кomercijalne banke
BEOGRAD - Blaž Brodnjak, predsjednik Upravnog odbora Nove Ljubljanske banke (NLB), koja je kupila 83,23 odsto vlasništva u Кomercijalnoj banci, izjavio je da će NLB zadržati brend Кomercijalne banke.
Mađarski OTP pokrenuo postupak protiv Hrvatske zbog konverzije kredita
ARBITRAŽA
Mađarski OTP pokrenuo postupak protiv Hrvatske zbog konverzije kredita
BUDIMPEŠTA - Mađarska OTP banka objavila je da je pokrenula međunarodni arbitražni postupak protiv Hrvatske, pridruživši se time skupini banaka koje traže nadoknadu troškova proizišlih iz propisane konverzije kredita u švicarskim francima.
Intesa Sanpaolo povećava udjel u SIA-i
POTEZI
Intesa Sanpaolo povećava udjel u SIA-i
MILANO - Intesa Sanpaolo spremna je preuzeti dodatni 2,85% udjela u kompaniji SIA od Banca Mediolanuma, zaokružujući svoj udio u grupaciji za plaćanja koju će SIA stvoriti spajanjem s suparničkim Nexijem, rekao je u ponedjeljak Reutersu izvor blizak ovom poslu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE