GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Banka Slovenije: Banke bi imale veliki gubitak u slučaju teške recesije

Banka Slovenije: Banke bi imale veliki gubitak u slučaju teške recesije
BANKARSKI SEKTOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.05.2020 / 08:23
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Prema analizi Banke Slovenije, u slučaju pada ekonomske aktivnosti od oko šest posto, slovenske banke mogle bi raditi blizu nule. U slučaju dublje recesije, bankarski bi sustav krajem godine poslovao s velikim gubitkom.

Banka Slovenije pripremila je dva scenarija - blaži, prema kojem bi gospodarska aktivnost ove godine pala za šest posto, i teži, prema kojoj bi BDP pao za čak 16 posto.

"U ovom blažem scenariju očekuje se da će rezultat biti oko nule, dok bi u težem slučaju povrat kapitala mogao pasti na negativne vrijednosti, na minus sedam do minus osam posto", objasnila je Meta Ahtik iz Banke za Radio Slovenija krajem godine. Slovenija.

Kreditni portfelj banaka dodatno bi se pogoršavao u grubljim scenarijima, a troškovi umanjenja i rezerviranja povećavali bi se. Na taj način banke bi mogle potrošiti gotovo tri četvrtine svog prihoda. Znači li to da će, kao i u prošloj krizi, i sada središnja banka zahtijevati dokapitalizaciju banaka?

Nismo tako daleko, kaže Ahtik: "Bankovni sustav bi također apsorbirao toliko gubitaka, ali naravno, slika se može razlikovati za pojedine banke."

U prethodnoj krizi glavni su problem bila prezadužena poduzeća, ali ovaj put, prema Banci Slovenije, to mogu biti kućanstva. Na ovo ukazuje i broj zahtjeva za kućanstvo za odlaganje plaćanja kredita. Dok je sedam tisuća tvrtki podnijelo takve prijave do sredine prošlog tjedna, među kućanstvima je još više takvih prijava, točnije 15 tisuća.

Banka Slovenije naglasila je da to "unosi novu neizvjesnost u bankarski sustav u narednom razdoblju".

Banka Slovenije u analizi također primjećuje da se najveće negativne posljedice mogu očekivati u djelatnosti trgovine, transporta i skladištenja i ugostiteljstva koje su snažno povezane s turizmom, te u industriji koja je snažno uključena u globalne lance vrijednosti i ovisi o najvažnijim uvjetima. trgovinski partneri. Negativni učinak prelijevat će se i u prometne aktivnosti hlađenjem ekonomija i poremećajima u globalnim lancima opskrbe.

Tagovi: Banka Slovenije, koronakriza, koronavirus u Sloveniji, slovenske banke, Meta Athik
PROČITAJ I OVO
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
DIVIDENDA
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
MOSKVA - Nadzorni odbor ruske Sberbanke preporučio je isplatu rekordnih dividendi od 750 milijardi rubalja (8,03 milijarde dolara), odnosno 50 posto neto dobiti banke, rekao je direktor banke German Gref.
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
KARIJERE
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
ZAGREB – Dalibor Ćubela novi je predsjednik Uprave Zagrebačke banke te će zamijeniti Ivana Vlahu koji preuzima poziciju predsjednika Uprave UniCredit Bank Austria. Nova imenovanja podliježu odobrenju nadzornih tijela.
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
KAMATNE STOPE
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka objavila je "HUB Analize 78: Inflacija i kamatne stope: nova stvarnost 2024." gdje se istražuju dva ekonomska scenarija u europodručju za ovu godinu i početak 2025., odnosno predviđa se daljnje kretanje inflatornih pritisaka i kamatnih stopa za koje se ističe da počinju padati.
UBS: Pet valova otpuštanja počinje u lipnju
OTPUŠTANJA
UBS: Pet valova otpuštanja počinje u lipnju
BEČ - Otkazi u sklopu programa rezanja troškova švicarskog bankarskog diva UBS-a, najavljenog nakon preuzimanja Credit Suisse, odvijat će se u pet valova ove godine počevši od lipnja, izvijestile su u nedjelju novine SonntagsZeitung.
Radović: Geopolitičke tenzije ne ugrožavaju crnogorski bankarski sektor
SMIRIVANJE
Radović: Geopolitičke tenzije ne ugrožavaju crnogorski bankarski sektor
PODGORICA - Pozitivni trendovi crnogorskog bankarskog sektora svjedoče o njegovoj stabilnosti, koja nije ugrožena geopolitičkim tenzijama i brojnim vanjskim šokovima, izjavila je guvernerka Centralne banke (CBCG) Irena Radović.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE