GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Banca Transilvania preuzima OTP Romania Group za 347,5 milijuna eura

Banca Transilvania preuzima OTP Romania Group za 347,5 milijuna eura
AKVIZICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.02.2024 / 09:00
Autor: SEEbiz
BUKUREŠT - Banca Transilvania objavila je u petak da je kupila OTP Romania Group u transakciji vrijednoj 347,5 milijuna eura.

To bi omjer cijene i knjigovodstvene vrijednosti (P/B) transakcije stavilo na 0,64x, ispod medijana Bloombergovog istočnoeuropskog bankarskog sektora od 1,01x.

Banca Transilvania objavila je u petak da je kupila OTP Romania Group za ukupnu transakcijsku cijenu od 347,5 milijuna eura. To je uslijedilo nakon što je Upravni odbor banke 8. veljače 2024. odobrio završetak transakcije za stjecanje 100% dionica OTP Bank Romania, kao i drugih društava unutar OTP Rumunjske grupe (uključujući OTP Asset Management SAI SA i OTP Leasing Romania IFN SA), a ugovor je potpisan u petak, pišu analitičari Intercapitala.

Banca Transilvania je napomenula da će i ona i OTP Bank Rumunjska djelovati kao odvojeni entiteti do završetka transakcije. Također su napomenuli da će za integraciju gore navedenih subjekata u BT Financial Group pokrenuti i provesti zakonske postupke potrebne za dobivanje svih potrebnih suglasnosti regulatornih tijela.

Prema riječima predsjednika Upravnog odbora Banca Transilvania, akvizicija poslovanja OTP grupe u Rumunjskoj prilika je za jačanje njezine vodeće pozicije i doprinos konsolidaciji rumunjskog bankarskog tržišta. Nastavit će slijediti svoje ambiciozne planove organskim rastom, ali će također zadržati aktivnu ulogu u daljnjim mogućnostima spajanja i preuzimanja u segmentima financijskih tržišta od interesa.

Budući da Banca Transilvania drži 20,8% ukupnog tržišta (9M 2023., zadnji dostupni podaci), a OTP Romania drži 2,8%, nakon završetka akvizicije držala bi 23,6% ukupnog tržišta. Nadalje, cijena transakcije stavlja P/B na 0,64x, što je niže od medijana Bloomberg East Europe, signalizirajući da je ovo dobar posao za Bancu Transilvaniju.

Tagovi: Banca Transilvania, OTP Bank Romania, OTP Romania Group, OTP
PROČITAJ I OVO
Citigroup angažirao nekadašnjeg glavnog investicijskog bankara JPMorgana
TRANSFERI
Citigroup angažirao nekadašnjeg glavnog investicijskog bankara JPMorgana
NEW YORK - Citigroup je imenovao veterana JP Morgana Visa Raghavana na čelo svog novog bankarskog odjela. Div s Wall Streeta kreće u ogromno restrukturiranje.
Zagrebačka banka udvostručila dobit u 2023.
UZLET
Zagrebačka banka udvostručila dobit u 2023.
ZAGREB - Grupa Zagrebačke banke ostvarila je 509 milijuna eura dobiti nakon oporezivanja u 2023. godini.
Završen stečaj Agrobanke, akcionari dele preostale 1,64 milijarde dinara
EPILOG
Završen stečaj Agrobanke, akcionari dele preostale 1,64 milijarde dinara
BEOGRAD - Višak stečajne mase Agrobanke u Srbiji od 1,64 milijarde dinara podeliće akcionari, među kojima je najveći država, koja poseduje nešto više od 20 odsto akcija, jer je, posle 12 godina zaključen stečaj, preneo je Biznis.rs.
Ogroman rast gubitka Bundesbanka
KATASTROFA
Ogroman rast gubitka Bundesbanka
FRANKFURT - Gubici koje je pretrpjela Njemačka središnja banka skočili su u desetke milijardi 2023. godine zbog viših kamata, zbog čega je morala povući sve svoje rezervacije kako bi postigla pokriće.
EIB će uskoro otvoriti ured u Podgorici
NAJAVE
EIB će uskoro otvoriti ured u Podgorici
PODGORICA  - Europska investicijska banka (EIB) uskoro će otvoriti ured u Podgorici, priopćeno je iz EIB-a, uz ocjenu da je to izraz povjerenja u institucije i mjera posvećenosti razvoju Crne Gore.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE