GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Banca Intesa sklopila dogovor o garanciji kreditnog portfolija sa DFC

Banca Intesa sklopila dogovor o garanciji kreditnog portfolija sa DFC
GARANCIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.09.2022 / 19:34
Autor: SEEbiz
BEOGRAD – Postizanjem dogovora o dvanaestogodišnjoj garanciji kreditnog portfolija sa Američkom razvojnom finansijskom korporacijom (DFC) Banca Intesa obezbedila je garantnu podršku za plasiranje dodatnih 82 miliona dolara za razvoj mikro, malih i srednjih preduzeća, registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, kao i preduzeća koja vode žene i onih koja posluju u manje razvijenim regionima u Srbiji.

Garancija je obezbeđena uz podršku Ministarstva finansija Republike Srbije i u partnerstvu sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID) koja promoviše jednake mogućnosti za razvoj mikro, malih i srednjih preduzeća u Srbiji.

Sporazumom će biti obezbeđena garancija za realizaciju kredita za obrtna sredstva i kapitalne investicije s ciljem doprinosa ekonomskoj stabilizaciji nakon pandemije, stimulisanja otvaranja novih radnih mesta i ekonomskog rasta, kao i ojačanja njihove otpornosti na buduće ekonomske promene.

„Novi sporazum o garanciji kreditnog portfolija potvrda je uspešne saradnje sa Američkom razvojnom finansijskom korporacijom započete 2021. godine u domenu podrške poljoprivredi. Posebno mi je zadovoljstvo što ćemo posredstvom novog dogovora, postignutog zahvaljujući Vašingtonskom sporazumu iz 2020. godine, biti prva banka koja će biti u prilici da proširi svoju podršku i na segment mikro, malih i srednjih preduzeća, ali i startapova i ujedno doprinese razvoju privredne aktivnosti u područjima u kojima posluju, dodatno podstakne konkurentnost u oblasti poljoprivrede i napredak manje razvijenih regiona naše zemlje.“, izjavio je Darko Popović, predsednik Izvršnog odbora Banca Intesa.

„Ponosni smo na saradnju između DFC-a i Banca Intesa, Ministarstva finansija i USAID-a uspostavljenu kako bi se obezbedila nedostajuća sredstva za finansiranje mikro, malih i srednjih preduzeća u Srbiji. Nedostatku sredstava potrebnih za njihovo finansiranje doprinose eksterni uticaji poput pandemije i trenutne globalne makroekonomske nestabilnosti, što nesrazmerno utiče na manja preduzeća, preduzeća koja vode žene, kao i registrovana poljoprivredna gazdinstva,“ rekao je Džejms Polan, potpredsednik DFC-ove Kancelarije za razvojne kredite.

Ukupan portfolio kredita pokriven DFC garancijom, koji će Banca Intesa plasirati klijentima, biće usmeren ka sektoru poljoprivrede, nedovoljno razvijenim regionima, preduzećima čiji su vlasnici žene, kao i startap preduzećima.

Tagovi: Banca Intesa, Darko Popović, Američka razvojna finansijska korporacija
PROČITAJ I OVO
UBS smanjuje bonuse
POTEZI
UBS smanjuje bonuse
BERN - UBS Group AG smanjio je svoj bonus fond za prošlu godinu za 14% nakon teže godine za sklapače poslova i trgovce, budući da švicarska banka povećava svoje ciljeve uštede troškova usred integracije Credit Suisse.
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
PRODAJA
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
RIM - Italija prodaje oko 12,5% Banca Monte dei Paschi di Siena SpA za najmanje 653 milijuna eura (708 milijuna dolara) u sklopu plana vlade Giorgie Meloni da izađe iz vlasništva ovog zajmodavca.
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
ZAJMOVI
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
PEKING - Razvojna banka skupine gospodarstava u nastajanju BRICS namjerava u ovoj godini dodijeliti zajmove u ukupnom iznosu od približno pet milijardi dolara, rekao je u utorak njezin potpredsjednik Zhou Qiangwu.
EBRD i Privredna banka Zagreb potpisali instrument podjele rizika od 75 milijuna eura
PODJELA RIZIKA
EBRD i Privredna banka Zagreb potpisali instrument podjele rizika od 75 milijuna eura
ZAGREB - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pokreće novi instrument podjele rizika za hrvatske banke, a Privredna banka Zagreb d.d. (PBZ), članica Grupe Intesa Sanpaolo, prva će se uključiti u instrument.
Kostić želi preuzeti još 17% Addiko banke
POVEĆANJE UDJELA
Kostić želi preuzeti još 17% Addiko banke
BEOGRAD - Srbijanski biznismen Miodrag Kostić preko svoje tvrtke Agri Europe Cyprus želi povećati svoj udio u Addiko Bank AG.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE