GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bačić o HNB-u: Nikoga ne želimo štititi, ali ni opteretiti bez potrebnih informacija

Bačić o HNB-u: Nikoga ne želimo štititi, ali ni opteretiti bez potrebnih informacija
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.01.2022 / 21:14
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Potpredsjednik HDZ-a i predsjednik saborskog Kluba Branko Bačić komentirao je u srijedu informaciju da je više dužnosnika HNB-a trgovalo vrijednosnim papirima banaka za čiji je nadzor HNB zadužen, naglasivši da HDZ nikoga ne želi štititi, ali ni opteretiti bez potrebnih informacija.

"Predsjedništvo HDZ-a je raspravilo navode i činjenice, odnosno informacije koje su jučer i prekjučer izašle u hrvatskim medijima. Naš je stav da je potrebno prije svega pričekati izviješća za to nadležnih institucija kako bismo mogli donijeti konačnu ocjenu o tome što je u medijima istaknuto, kao eventualno nezakonito postupanje pojedinih dužnosnika, odnosno zaposlenika Hrvatske narodne banke (HNB)", izjavio je Bačić novinarima nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a te saborskog Kluba.

Kako je u ponedjeljak objavio portal Index, u posljednjih dvadeset godina više od 40 zaposlenika HNB-a, uključujući i guvernera HNB-a Boris Vujčića i njegovu zamjenicu Sandru Švaljek, trgovalo je vrijednosnim papirima banaka za čiji je nadzor zadužen upravo HNB, a pritom je zabilježeno ukupno više od 400 transakcija u vrijednosti većoj od deset milijuna kuna.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) je ranije danas izvijestila da je pokrenula nadzor radi utvrđivanja jesu li zaposlenici HNB-a prekršili odredbe Uredbe o zlouporabi tržišta i Zakona o tržištu kapitala, odnosno je li prilikom njihova trgovanja vrijednosnim papirima došlo do trgovanja na temelju povlaštenih informacija. Predsjednica saborskog Odbora za financije i državni proračun Grozdana Perić (HDZ) zatražila je, pak, očitovanje od HNB-a o tim informacijama.

Bačić je rekao da su od predsjednice saborskog Odbora Perić upoznati o zahtjevu za očitovanje od HNB-a o tim informacijama. Podsjetio je da je i Hanfa također zatražila očitovanje HNB-a kao i Središnjeg klirinškog depozitarnog društva da bi se upoznala s okolnostima zbog kojih se terete pojedini dužnosnici i zaposlenici HNB-a.

"Mi u HDZ-u nemamo razloga niti potrebe da bilo koje, eventualno nezakonito, postupanje bilo koga, u bilo kojem državnom tijelu, štitimo", rekao je Bačić. Dodao je da u tom kontekstu žele da se provede rasprava kako bi se doznale sve okolnosti.

"Nikoga ne želimo štititi, ali isto tako, još manje, bilo koga, na bilo kakav način opteretiti nekakvim postupanjima za koja nemamo informaciju; i koja bi mogla načiniti štetu i stranci kada bi prije nego što ima saznanja istupila u javnost, i dužnosniku na koga bi se takva ocjena odnosila", rekao je.

HDZ o ustavnopravnosti i jednakosti Hrvata u BiH

Bačić je kazao da je na sjednici vrha HDZ-a potpredsjednik Vlade i zamjenik predsjednika HDZ-a Tomo Medved izvijestio o trenutnim aktivnostima na obnovi potresom stradalih područja.

Osvrnuli su se i na trenutno stanje u izbornoj godini u BiH s posebnim naglaskom na položaj Hrvata u toj zemlji, njegovu ustavnopravnost i jednakost, zastupljenost u tijelima vlasti u BiH te posebice na izborni legitimitet predstavnika hrvatskog naroda na nadolazećim izborima.

Pupovac nije u Banja Luci bio kao predstavnik vladajuće većine

Bačić je, upitan o sudjelovanju predsjednika Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorada Pupovca na proslavi tzv. Dana Republike Srpske, naglasio kako je jasan stav Ustavnog suda BiH o nelegitimnosti i nesustavnosti obilježavanja tzv. Dana Republike Srpske te očekuje od svih da poštuju odluke tog tijela u BiH.

Istaknuo je kako Pupovac tamo nije bio kao predstavnik vladajuće većine već kao predsjednik SNV-a, koje se danas i očitovalo s kojom je namjerom Pupovac otišao u BiH.

Podsjetivši da je Pupovac u više navrata u Hrvatskom saboru iznio sintagmu da treba poštivati ustavni patriotizam u Republici Hrvatskoj, Bačić je rekao kako je uvjeren da Pupovac, kao racionalni političar, poštuje Ustav i Daytonski sporazum u BiH.

"U tom kontekstu mislim da se i Srpsko narodno vijeće danas očitovalo", kazao je.

Tagovi: Branko Bačić, Boris Vujčić, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
DONACIJE
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
OSIJEK – Centar za pružanje usluga u zajednici Klasje iz Osijeka dobio je donaciju u iznosu od 25.745,99 eura kojom je preuredio i opremio igraonicu.
UBS smanjuje bonuse
POTEZI
UBS smanjuje bonuse
BERN - UBS Group AG smanjio je svoj bonus fond za prošlu godinu za 14% nakon teže godine za sklapače poslova i trgovce, budući da švicarska banka povećava svoje ciljeve uštede troškova usred integracije Credit Suisse.
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
PRODAJA
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
RIM - Italija prodaje oko 12,5% Banca Monte dei Paschi di Siena SpA za najmanje 653 milijuna eura (708 milijuna dolara) u sklopu plana vlade Giorgie Meloni da izađe iz vlasništva ovog zajmodavca.
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
ZAJMOVI
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
PEKING - Razvojna banka skupine gospodarstava u nastajanju BRICS namjerava u ovoj godini dodijeliti zajmove u ukupnom iznosu od približno pet milijardi dolara, rekao je u utorak njezin potpredsjednik Zhou Qiangwu.
EBRD i Privredna banka Zagreb potpisali instrument podjele rizika od 75 milijuna eura
PODJELA RIZIKA
EBRD i Privredna banka Zagreb potpisali instrument podjele rizika od 75 milijuna eura
ZAGREB - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pokreće novi instrument podjele rizika za hrvatske banke, a Privredna banka Zagreb d.d. (PBZ), članica Grupe Intesa Sanpaolo, prva će se uključiti u instrument.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE