GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bačić o HNB-u: Nikoga ne želimo štititi, ali ni opteretiti bez potrebnih informacija

Bačić o HNB-u: Nikoga ne želimo štititi, ali ni opteretiti bez potrebnih informacija
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.01.2022 / 21:14
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Potpredsjednik HDZ-a i predsjednik saborskog Kluba Branko Bačić komentirao je u srijedu informaciju da je više dužnosnika HNB-a trgovalo vrijednosnim papirima banaka za čiji je nadzor HNB zadužen, naglasivši da HDZ nikoga ne želi štititi, ali ni opteretiti bez potrebnih informacija.

"Predsjedništvo HDZ-a je raspravilo navode i činjenice, odnosno informacije koje su jučer i prekjučer izašle u hrvatskim medijima. Naš je stav da je potrebno prije svega pričekati izviješća za to nadležnih institucija kako bismo mogli donijeti konačnu ocjenu o tome što je u medijima istaknuto, kao eventualno nezakonito postupanje pojedinih dužnosnika, odnosno zaposlenika Hrvatske narodne banke (HNB)", izjavio je Bačić novinarima nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a te saborskog Kluba.

Kako je u ponedjeljak objavio portal Index, u posljednjih dvadeset godina više od 40 zaposlenika HNB-a, uključujući i guvernera HNB-a Boris Vujčića i njegovu zamjenicu Sandru Švaljek, trgovalo je vrijednosnim papirima banaka za čiji je nadzor zadužen upravo HNB, a pritom je zabilježeno ukupno više od 400 transakcija u vrijednosti većoj od deset milijuna kuna.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) je ranije danas izvijestila da je pokrenula nadzor radi utvrđivanja jesu li zaposlenici HNB-a prekršili odredbe Uredbe o zlouporabi tržišta i Zakona o tržištu kapitala, odnosno je li prilikom njihova trgovanja vrijednosnim papirima došlo do trgovanja na temelju povlaštenih informacija. Predsjednica saborskog Odbora za financije i državni proračun Grozdana Perić (HDZ) zatražila je, pak, očitovanje od HNB-a o tim informacijama.

Bačić je rekao da su od predsjednice saborskog Odbora Perić upoznati o zahtjevu za očitovanje od HNB-a o tim informacijama. Podsjetio je da je i Hanfa također zatražila očitovanje HNB-a kao i Središnjeg klirinškog depozitarnog društva da bi se upoznala s okolnostima zbog kojih se terete pojedini dužnosnici i zaposlenici HNB-a.

"Mi u HDZ-u nemamo razloga niti potrebe da bilo koje, eventualno nezakonito, postupanje bilo koga, u bilo kojem državnom tijelu, štitimo", rekao je Bačić. Dodao je da u tom kontekstu žele da se provede rasprava kako bi se doznale sve okolnosti.

"Nikoga ne želimo štititi, ali isto tako, još manje, bilo koga, na bilo kakav način opteretiti nekakvim postupanjima za koja nemamo informaciju; i koja bi mogla načiniti štetu i stranci kada bi prije nego što ima saznanja istupila u javnost, i dužnosniku na koga bi se takva ocjena odnosila", rekao je.

HDZ o ustavnopravnosti i jednakosti Hrvata u BiH

Bačić je kazao da je na sjednici vrha HDZ-a potpredsjednik Vlade i zamjenik predsjednika HDZ-a Tomo Medved izvijestio o trenutnim aktivnostima na obnovi potresom stradalih područja.

Osvrnuli su se i na trenutno stanje u izbornoj godini u BiH s posebnim naglaskom na položaj Hrvata u toj zemlji, njegovu ustavnopravnost i jednakost, zastupljenost u tijelima vlasti u BiH te posebice na izborni legitimitet predstavnika hrvatskog naroda na nadolazećim izborima.

Pupovac nije u Banja Luci bio kao predstavnik vladajuće većine

Bačić je, upitan o sudjelovanju predsjednika Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorada Pupovca na proslavi tzv. Dana Republike Srpske, naglasio kako je jasan stav Ustavnog suda BiH o nelegitimnosti i nesustavnosti obilježavanja tzv. Dana Republike Srpske te očekuje od svih da poštuju odluke tog tijela u BiH.

Istaknuo je kako Pupovac tamo nije bio kao predstavnik vladajuće većine već kao predsjednik SNV-a, koje se danas i očitovalo s kojom je namjerom Pupovac otišao u BiH.

Podsjetivši da je Pupovac u više navrata u Hrvatskom saboru iznio sintagmu da treba poštivati ustavni patriotizam u Republici Hrvatskoj, Bačić je rekao kako je uvjeren da Pupovac, kao racionalni političar, poštuje Ustav i Daytonski sporazum u BiH.

"U tom kontekstu mislim da se i Srpsko narodno vijeće danas očitovalo", kazao je.

Tagovi: Branko Bačić, Boris Vujčić, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
Švaljek o aferi HNB: Zaključuje se naglo i diskreditira se ljude
AFERE
Švaljek o aferi HNB: Zaključuje se naglo i diskreditira se ljude
ZAGREB - Zamjenica guvernera HNB-a Sandra Švaljek u N1 Studiju uživo komentirala je veliku aferu HNB-a. Osvrnula se i na ulaganje u obveznicu Erste banke te komentirala je li imala neke povlaštene informacije.
Vujčić: Ne razmišljam o ostavci
GUVERNER
Vujčić: Ne razmišljam o ostavci
ZAGREB - "Pa, sasvim sigurno nismo pogriješili ništa što bih ja vidio da bismo pogriješili. Šteta dolazi ove halabuke što dolazi iz svega toga."
JPMorgan razočarao investitore, dionice tonu
REZULTATI
JPMorgan razočarao investitore, dionice tonu
NEW YORK - Počela je sezona objava poslovnih rezultata američkih korporacija za zadnji kvartal 2021. godine, a prve su krenule neke velike banke koje, barem se čini, još nisu u stanju iskoristiti strmiju krivulju prinosa američkih obveznice.
Banke najavljuju rast naknada
NAKNADE
Banke najavljuju rast naknada
ZAGREB - Banke su najavile da će iznosi naknada i u ovoj godini rasti.
Slučaj Raiffeisen: Savezni vrhovni sud Njemačke potvrdio odluku kojom je prihvaćen tužbeni zahtjev RH
EPILOG
Slučaj Raiffeisen: Savezni vrhovni sud Njemačke potvrdio odluku kojom je prihvaćen tužbeni zahtjev RH
ZAGREB - Savezni vrhovni sud Njemačke odbacio je žalbu Raiffeisen banke i potvrdio odluku Visokog regionalnog suda u Frankfurtu kojom je prihvaćen tužbeni zahtjev RH da je arbitražni postupak, koji se temelji na arbitražnoj klauzuli sadržanoj u austrijsko-hrvatskom BIT-u, nedopustiv, priopćio je u petak DORH.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE