GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Atlas banka sedam mjeseci krila negativni izvještaj od CBCG

Atlas banka sedam mjeseci krila negativni izvještaj od CBCG
NEPRAVILNOSTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.12.2018 / 11:50
Autor: SEEbiz / CdM / Pobjeda
PODGORICA - Nezavisni revizor BDO dao je negativno mišljenje Atlas banci na finansijski iskaz za prošlu godinu, koji je Centralnoj banci dostavljen sa zakašnjenjem od sedam mjeseci. Atlas je jedina banka od sticanja nezavisnosti koja je dobila negativno mišljenje eksterne revizije, kao što je jedina koja izvještaj o reviziji nije dostavila na vrijeme.

U izvještaju eksterne revizije, koji je CBCG objavila na sajtu, navodi se više osnova za negativno mišljenje, piše Pobjeda.

Rezervacije za potencijalne gubitke potcijenjene su najmanje za 8,8 miliona eura. Ispravka vrijednosti za stavke bilansne aktive i rezervacija za vanbilansne stavke potcijenjeni su najmanje za 8,489 miliona eura, za koliko su precijenjeni rezultati tekuće godine i bančin kapital.

"Banka je 1. januara 2018. evidentirala dodatnu ispravku od 6,989 miliona eura na bruto kreditima i potraživanjima od klijenata u skladu sa efektima primjene MSFI9. Od tog iznosa na selektovane dužnike, za koje je utvrđena dodatna ispravka vrijednosti u skladu sa ovim standardom, odnosi se 3,5 miliona eura", navodi se u izvještaju eksterne revizije.

Do dana izdavanja revizorskog izvještaja banka je izvršila adekvatnu klasifikaciju selektovanih dužnika u zakašnjenju od 365 dana, osim za jednog dužnika sa kojim ima neriješenih pravnih pitanja ukupne bruto izloženosti četiri miliona, ispravke vrijednosti 1,13 miliona i 807 hiljada eura obračunate rezervacije za potencijalne gubitke.

Preostali dužnici koji kasne preko 365 dana u izmirivanju obaveza, bruto izloženosti od najmanje 2,6 miliona na 31. decembar 2017. nijesu klasifikovani u adekvatnu kategoriju, konstatovala je revizija.

"Banka je do dana izdavanja revizorskog izvještaja izvršila adekvatnu klasifikaciju dužnika u zakašnjenju od preko 365 dana. Na osnovu prezentovane dokumentacije nijesmo mogli da se uvjerimo u osnovanost i naplativost potraživanja, kao ni da utvrdimo eventualni gubitak po osnovu obezvređenja u okviru pozicija ostalih finansijskih potraživanja i kapitala na kraju 2017. godine, troškova obezvređenja i neto rezultata za period koji se završava na isti dan, pa samim tim i efekte na sopstvena sredstva banke i druge propisane pokazatelje", konstatovao je BDO. Atlas banka je iskazala potraživanje od milion eura od Bobar banke Bijeljina nad kojom je pokrenut stečaj 24. januara 2017.godine.

"Banka nije obračunala i evidentirala eventualne gubitke po osnovu obezvređenja ovih potraživanja, iako po našoj procjeni postoji značajna neizvjesnost u pogledu mogućnosti naplate. Rezultat tekuće godine potcijenjen je najmanje za 801 hiljadu eura, koji nije pokriven obavezom banke prema Bobar banci na dan 31. decembra 2017. u iznosu od 200 hiljada. Banka je kroz efekte prve primjene MSFI9 evidentirala pod 1. januarom 2018. ispravku vrijednosti navedenog potraživanja od 801 hiljadu, odnosno do iznosa koji nije pokriven obavezom", navodi se u izvještaju.

Revizor takođe navodi da je banka tokom aprila i maja 2018. uradila reprocjene najznačajnijih nepokretnosti ukupne vrijednosti od 33,2 miliona eura na dan 31. decembra 2017. godine, angažujući ovlašćenog procjenitelja.

"Na osnovu reprocjena utvrđeno je da je kod nekih nepokretnosti fer tržišna vrijednost ispod tekuće knjigovodstvene u ukupnom iznosu od 5,3 miliona eura i indikator je nemogućnosti banke da proda ova sredstva po knjigovodstvenoj vrijednosti tokom perioda dužeg od 12 mjeseci", konstatovali su revizori.

Na osnovu procjene advokata banke o ishodu spora nijesu obračunata i evidentirana rezervisanja na kraju decembra.

Na bazi svega neto rezultat za 2017. godinu je precijenjen, a rezervisanja po osnovu sudskih sporova potcijenjena za 15,2 miliona eura.

Na kraju decembra prošle godine banka je usaglasila sve pokazatelje poslovanja sa propisanim vrijednostima, osim limita ukupne izloženosti prema jednom licu ili grupi povezanih lica. Navodi se takođe da je Atlas banka pod mjerama CBCG od novembra 2015. godine.

"Specijalno tužilaštvo blokiralo je 12. juna 2018. račune klijenata banke koji se bave e-commerce poslovima, a koji su glavni izvor prihoda banke po osnovu naknada i provizija, te se shodno tome dovela u pitanje održivost poslovanja tog modela, što može imati negativan uticaj na ukupno poslovanje banke", naveli su iz eksterne revizije.

Tagovi: Atlas banka, Centralna banka Crne Gore
PROČITAJ I OVO
U 2020. porastao broj dugoročnih kredita preduzetnicima
KREDITI
U 2020. porastao broj dugoročnih kredita preduzetnicima
BEOGRAD – U Srbije ima 131.345 korisnika stambenih kredita a prosečan iznos takvih kredita iznosi 3,5 miliona dinara, objavljeno je u izveštaju Kreditnog biroa Udruženja banaka Srbije.
Usporavanje godišnjih stopa rasta ukupnih plasmana banaka u studenom
PLASMANI
Usporavanje godišnjih stopa rasta ukupnih plasmana banaka u studenom
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a stanje plasmana koji predstavljaju potraživanja monetarnih institucija od ostalih domaćih sektora (osim središnje države) na kraju studenog je iznosilo 234,9 mlrd. kuna.
Slovenski bankari očekuju snažan rast potrošnje nakon završetka epidemije
OČEKIVANJA
Slovenski bankari očekuju snažan rast potrošnje nakon završetka epidemije
LJUBLJANA - Slovenski bankari očekuju snažan rast potrošnje nakon završetka epidemije, u drugoj polovini godine. Stanovništvo u bankama ima uštedu veću od 24 milijarde eura.
Vlada Crne Gore s kineskom Exim bankom dogovorila odlaganje otplate kredita
DOGOVOR
Vlada Crne Gore s kineskom Exim bankom dogovorila odlaganje otplate kredita
PODGORICA - Crnogorska vlada je postigla dogovor s kineskom Exim bankom o privremenom odlaganju otplate 60 miliona dolara za kredite Barske i Crnogorske plovidbe.
Erste banci potvrđen rejting BBB+, uz stabilne izglede
REJTING
Erste banci potvrđen rejting BBB+, uz stabilne izglede
ZAGREB – Međunarodna bonitetna agencija Fitch Ratings potvrdila je dosadašnji, u ožujku 2020. godine dodijeljen kreditni rejting Erste banke, „BBB +”, uz zadržavanje stabilnih izgleda za dugoročno zaduživanje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE