GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Atlas banka: Priznata potraživanja 133 miliona eura

Atlas banka: Priznata potraživanja 133 miliona eura
POTRAŽIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.07.2019 / 11:19
Autor: SEEbiz
PODGORICA - Priznata potraživanja Atlas banke u stečaju iznose 113,07 miliona eura, ali to nije konačna cifra zbog žalbenih postupaka koje su pokrenuli njeni klijenti nezadovoljni iznosom novca koji im je priznala stečajna uprava.

Stečajni upravnik Atlas banke, Mirko Radonjić, kazao je Vijestima da se trenutno po određenom broju rješenja vode žalbeni postupci, za određeni broj žalbenih rješenja žalbeni rok još traje, a određeni postupci su prekinuti iz zakonskih razloga.

"Uz to, protiv jednog broja rješenja Fonda za zaštitu depozita (FZD), kojima je utvrđeno da su određeni deponenti isključeni iz prava na isplatu garantovanog depozita, se vode upravo sudski sporovi. Sve navedeno će uticati na konačne podatke", objasnio je Radonjić.

Stečajni odbor Atlas banke je rok za rješavanje potraživanja povjerilaca, koji je bio do 5. juna, produžio do 8. jula ove godine.

Radonjić je saopštio da je građanima, čiji su depoziti zaštićeni priznato 19,93 miliona eura, a preduzećima 8,7 miliona eura.

"Pojedincima i preduzećima koja su isključena iz prava na isplatu garantovanog depozita priznato je 4,22 miliona eura, FZD-u po osnovu obračunatih garantovanih depozita priznato je 12,6 miliona eura. Dakle, ukupni iznos priznatih potraživanja trenutno je 133,07 miliona eura", precizirao je Radonjić.

Najveće priznato potraživanje je FZD-a, dok stečajni upravnik nije mogao da za ostale povjerioce da podatke, uz obrazloženje da bi na taj način povrijedili obavezu čuvanja bankarske tajne.

Radonjić je kazao da nije prenosio imovinu niti obaveze Atlas banke u stečaju na druge banke.

Stečaj u Atlas banku, u vlasništvu predsjednika Atlas grupe, Duška Kneževića, uveden je početkom aprila.

Tagovi: Atlas banka, Mirko Radonjić, Duško Knežević
PROČITAJ I OVO
NLB reže dividendu
DIVIDENDA
NLB reže dividendu
LJUBLJANA - Nova ljubljanska banka ove će godine značajno smanjiti dividendu ili je čak neće ni isplatiti.
Donacija 1,3 milijuna kuna Erste banke i Erste Card Cluba zagrebačkim bolnicama
POHVALNO
Donacija 1,3 milijuna kuna Erste banke i Erste Card Cluba zagrebačkim bolnicama

ZAGREB - Erste banka i Erste Card Club donirat će ukupno 1,3 milijuna kuna zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti i Klinici za dječje bolesti Zagreb, za nabavku opreme zbog epidemije koronavirusa i zbog sanacije štete nedavnog jakog potresa u Zagrebu, priopćeno je u subotu iz te banke.

Adrović otkriva kako će izgledati moratorij na kredit
MORATORIJ
Adrović otkriva kako će izgledati moratorij na kredit
ZAGREB - Najveće su banke počele na svojim internetskim stranicama obavještavati klijente o moratoriju na kredite, no uvjeti nisu za sve isti, a detalji variraju od banke do banke.
Španjolske banke pod navalom klijenata za odgodu stambenih kredita
ODGODA
Španjolske banke pod navalom klijenata za odgodu stambenih kredita

MADRID - Španjolske banke nalaze se pod navalom klijenata koji traže odgodu otplate stambenih kredita nakon što je vlada usvojila tu mjeru za najpogođenije stanovnike bez posla.

HNB-ova preporuka o beskontaktnom plaćanju u primjeni od 6. travnja
PREPORUKE
HNB-ova preporuka o beskontaktnom plaćanju u primjeni od 6. travnja

ZAGREB - Preporuka Hrvatske narodne banke (HNB) o beskontaktnom plaćanju u maksimalnom iznosu od 250 kuna bez PIN-a primjenjivat će se od 6. travnja, objavili su u petak iz HNB-a.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE