GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Anketa EIB-a: Banke u regiji očekuju rast potražnje za kreditima, ali i povećanje problematičnih zajmova

Anketa EIB-a: Banke u regiji očekuju rast potražnje za kreditima, ali i povećanje problematičnih zajmova
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.12.2022 / 09:53
Autor: SEEbiz / Danas.rs
LONDON - Povećane potrebe poduzeća za likvidnošću i veća potražnja stanovništva za stambenim kreditima doveli su do rasta kreditnih zahtjeva u srednjoj, istočnoj i jugoistočnoj Europi (CESEE), pokazalo je najnovije istraživanje bankarskog kreditiranja koje je proveo European Investicijska banka (EIB).

Banke očekuju da će ukupna potražnja za kreditima rasti u sljedećih šest mjeseci, iako umjerenijim tempom, pri čemu će glavni pokretač biti potrebe poduzeća za obrtnim kapitalom za održavanje likvidnosti. Očekuje se pad ulaganja u fiksne nekretnine i kućanstava, uključujući potrošačke i stambene kredite.

Banke očekuju da će se uvjeti kreditiranja znatno pogoršati u sljedećih šest mjeseci. Kreditni standardi su pooštreni, posebice na tržištu hipotekarnih kredita, prvenstveno zbog posljedica rata u Ukrajini, općeg usporavanja gospodarstva, veće inflacije i kamatnih stopa.

"Stoga će snažna potražnja za kreditima biti suočena s težim uvjetima na strani ponude." S druge strane, kreditna kvaliteta značajno se poboljšala u posljednjih šest mjeseci. Međutim, uzimajući u obzir nepovoljne ekonomske projekcije, banke očekuju porast nenaplativih kredita u idućih šest mjeseci”, stoji u priopćenju EIB-a.

Deborah Revoltella, glavna ekonomistica EIB-a, ocijenila je da unatoč nepovoljnim gospodarskim očekivanjima, banke u srednjoj, istočnoj i jugoistočnoj Europi ponovno bilježe solidan pristup financiranju zahvaljujući kontinuiranom poboljšanju financiranja depozita stanovništva i poduzeća.
"U kontekstu pogoršanja globalnih uvjeta, banke predviđaju strože uvjete kreditiranja i pripremaju se za potencijalni rast loših kredita", rekla je.

Više od polovice prekograničnih bankarskih grupacija namjerava zadržati trenutni obujam poslovanja, dok gotovo trećina planira selektivno širenje. Međutim, 10 posto bankarskih grupacija (u odnosu na nula u prethodnom istraživanju) signalizira namjeru selektivnog smanjenja opsega poslovanja u regiji. Unatoč neizvjesnostima i rastućim rizicima, većina međunarodnih bankarskih grupa i dalje je uvjerena u potencijal regije.

Potpredsjednica EIB-a Liljana Pavlova istaknula je kako su ovakva istraživanja, koja prate trendove u bankarskom sektoru, ključna za razumijevanje budućih gospodarskih kretanja i financijskih uvjeta u Europi.

Tagovi: Europska investicijska banka, krediti, loši krediti, stambeni krediti, hipotekarni krediti
PROČITAJ I OVO
ECB će narediti UniCreditu da smanji poslovanje u Rusiji
NESLUŽBENO
ECB će narediti UniCreditu da smanji poslovanje u Rusiji
WASHINGTON/RIM - Europska središnja banka spremna je narediti talijanskom UniCreditu da prekine svoje poslovanje s Rusijom, rekle su dvije osobe upućene u rasprave, dok regulator vrši pritisak da prekine europske financijske veze s Moskvom.
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
TRŽIŠTE
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
ZAGREB - U utorak je isteklo pravo na dividendu Zagrebačke banke. U usporedbi s cijenom na zatvaranju, dionica je pala za 5,4%, što je manje od dividendnog prinosa od 7,5%.
Sjedište udruženih banaka Nove KBM i SKB u vlasništvu OTP-a bit će u Ljubljani
PROMJENE
Sjedište udruženih banaka Nove KBM i SKB u vlasništvu OTP-a bit će u Ljubljani
LJUBLJANA - Mađarska banka OTP, koja je od veljače prošle godine vlasnik SKB banke i Nove KBM, planira spajanje banaka u drugoj polovici ove godine.
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
OČEKIVANJA
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
BEČ - Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) priopćila je kako očekuje zahtjev europskih regulatora za ubrzanje zatvaranja poslovanja u Rusiji.
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
KREDITIRANJE
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
ZAGREB - Snažan rast kredita kućanstvima započet prošle godine nastavljen je i u prvim mjesecima ove godine, "pri čemu je zamjetan pojačan rast gotovinskih nenamjenskih kredita", priopćio je HNB.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE