GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Andrea Orcel preuzima kormilo UniCredita

Andrea Orcel preuzima kormilo UniCredita
KARIJERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.04.2021 / 17:20
Autor: SEEbiz / H
MILANO - Andrea Orcel imenovan je u četvrtak novim izvršnim direktorom talijanske banke UniCredit, a početak mandata obilježilo je nezadovoljstvo pojedinih dioničara visinom njegove plaće i bonusa.

Orcel je teškom mukom nadvladao nezadovoljstvo dioničara uvjetima njegovog ugovora i paketom plaća i nagrada u visini do 7,5 milijuna eura, osiguravši na skupštini dioničara 54 posto glasova, tek nešto više od traženog minimuma od 50 posto plus jedan glas.

Orcelova plaća bit će dvostruko veća od one bivšeg izvršnog direktora Jeana Pierrea Mustiera i naišla je na kritiku savjetodavnih tvrtki vodećih dioničara koje su im preporučile da glasaju protiv.

Posebno su nezadovoljni što Orcelin bonus u dionicama u prvoj godini nije povezan s poslovnim rezultatima i što se ne može mijenjati u slučaju nepravilnosti.

"Paket" njegovog prethodnika Jeana-Pierrea Mustiera dobio je 2016. godine podršku 87 posto ulagača.

Na današnjoj skupštini dioničara zastupljeni su bili investitori na koje otpada 60 posto redovnih dionica banke. Orcelov paket dobio je podršku 54 posto glasova na skupštini , što znači da ga podupre samo oko trećine njih.

Dva od 30 najvećih ulagača u UniCreditu izjavila su za Reuters da će glasati protiv Orcelovog paketa, a potporu su mu otvoreno pružile Fondazione CariVerona i Fondazione CRT i , prema upućenom neimenovanom izvoru, talijanski milijarder Leonardo Del Vecchio.

Lista novih direktora koju je predstavio odbor u odlasku, a uključuje Orcela kao predloženog izvršnog direktora i bivšeg ministra gospodarstva Piera Carla Padoan na funkciji predsjednika, dobila je 76,3 posto glasova, što odgovara manje od polovine ukupnog bančinog kapitala.

Prihvaćajući posao u UniCreditu, Orcel se odriče više od 25 milijuna eura odgođenih plaća bivšeg poslodavca, švicarskog UBS-a, čiji je ogranak investicijskog bankarstva vodio do 2018. godine.

UniCredit je priopćio da mu neće ni na koji način nadoknaditi taj gubitak.

Tagovi: Andrea Orcel, UniCredit
PROČITAJ I OVO
Subvencionisani krediti poljoprivredi kod NLB i Komercijalne
POLJOPRIVREDA
Subvencionisani krediti poljoprivredi kod NLB i Komercijalne
BEOGRAD – Komercijalna banka i NLB Banka Beograd, članice NLB Grupe, počele su da primaju zahteve za subvencionisane poljoprivredne kredite, a čelnici ovih banaka izrazili su uverenje da će zadržati primat na tržištu u tom poslu, saopšteno je danas.
Na kraju prvog kvartala prekinut trend rasta kredita poduzećima
KREDITIRANJE
Na kraju prvog kvartala prekinut trend rasta kredita poduzećima
ANALIZA - Uz mjesečnu stopu pada za 0,2% ukupni krediti nefinancijskim društvima krajem prvog ovogodišnjeg tromjesečja spustili su se ispod 87 mlrd kuna, nakon što su krajem veljače dosegnuli najvišu nominalnu vrijednost (87,1 mlrd kuna).
UniCredit klijentima u Italiji nudi moratorij na otplatu kredita, ali u Zabi to nije moguće
MORATORIJ
UniCredit klijentima u Italiji nudi moratorij na otplatu kredita, ali u Zabi to nije moguće
ZAGREB - UniCredit banka u Italiji na svojim web stranicama i dalje nudi mogućnost ugovaranja moratorija na kredite za tamošnje korporativne klijente, odnosno poduzeća, a vezano uz situaciju s bolesti COVID-19.
U prvom kvartalu nastavak rasta stambenog kreditiranja
RAST
U prvom kvartalu nastavak rasta stambenog kreditiranja
ANALIZA - Uz mjesečnu stopu rasta od 0,3% ukupni krediti stanovništvu krajem ožujka dosegnuli su 137,7 mlrd. kuna.
Svjetska banka odobrila HBOR-u zajam od 200 mln eura za pomoć poduzećima
ZAJAM
Svjetska banka odobrila HBOR-u zajam od 200 mln eura za pomoć poduzećima
WASHINGTON - Odbor direktora Svjetske banke u petak je Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak (HBOR) odobrio zajam u iznosu od 200 milijuna eura za Projekt pomoći poduzećima u osiguravanju likvidnosti u Republici Hrvatskoj (HEAL), priopćeno je u subotu iz Svjetske banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE