GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Andrea Orcel preuzima kormilo UniCredita

Andrea Orcel preuzima kormilo UniCredita
KARIJERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.04.2021 / 17:20
Autor: SEEbiz / H
MILANO - Andrea Orcel imenovan je u četvrtak novim izvršnim direktorom talijanske banke UniCredit, a početak mandata obilježilo je nezadovoljstvo pojedinih dioničara visinom njegove plaće i bonusa.

Orcel je teškom mukom nadvladao nezadovoljstvo dioničara uvjetima njegovog ugovora i paketom plaća i nagrada u visini do 7,5 milijuna eura, osiguravši na skupštini dioničara 54 posto glasova, tek nešto više od traženog minimuma od 50 posto plus jedan glas.

Orcelova plaća bit će dvostruko veća od one bivšeg izvršnog direktora Jeana Pierrea Mustiera i naišla je na kritiku savjetodavnih tvrtki vodećih dioničara koje su im preporučile da glasaju protiv.

Posebno su nezadovoljni što Orcelin bonus u dionicama u prvoj godini nije povezan s poslovnim rezultatima i što se ne može mijenjati u slučaju nepravilnosti.

"Paket" njegovog prethodnika Jeana-Pierrea Mustiera dobio je 2016. godine podršku 87 posto ulagača.

Na današnjoj skupštini dioničara zastupljeni su bili investitori na koje otpada 60 posto redovnih dionica banke. Orcelov paket dobio je podršku 54 posto glasova na skupštini , što znači da ga podupre samo oko trećine njih.

Dva od 30 najvećih ulagača u UniCreditu izjavila su za Reuters da će glasati protiv Orcelovog paketa, a potporu su mu otvoreno pružile Fondazione CariVerona i Fondazione CRT i , prema upućenom neimenovanom izvoru, talijanski milijarder Leonardo Del Vecchio.

Lista novih direktora koju je predstavio odbor u odlasku, a uključuje Orcela kao predloženog izvršnog direktora i bivšeg ministra gospodarstva Piera Carla Padoan na funkciji predsjednika, dobila je 76,3 posto glasova, što odgovara manje od polovine ukupnog bančinog kapitala.

Prihvaćajući posao u UniCreditu, Orcel se odriče više od 25 milijuna eura odgođenih plaća bivšeg poslodavca, švicarskog UBS-a, čiji je ogranak investicijskog bankarstva vodio do 2018. godine.

UniCredit je priopćio da mu neće ni na koji način nadoknaditi taj gubitak.

Tagovi: Andrea Orcel, UniCredit
PROČITAJ I OVO
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
OČEKIVANJA
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
BEČ - Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) priopćila je kako očekuje zahtjev europskih regulatora za ubrzanje zatvaranja poslovanja u Rusiji.
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
KREDITIRANJE
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
ZAGREB - Snažan rast kredita kućanstvima započet prošle godine nastavljen je i u prvim mjesecima ove godine, "pri čemu je zamjetan pojačan rast gotovinskih nenamjenskih kredita", priopćio je HNB.
HPB kredit - Nove kamate za ostvarenje životnih planova
KREDITI
HPB kredit - Nove kamate za ostvarenje životnih planova
Gotovinski nenamjenski kredit HPB-a uz fiksne kamate od 4,95 % godišnje (EKS 5,96 %) osmišljen je za financiranje svih važnih životnih potreba i želja.
Radnici njemačke Postbank glasaju o štrajku usred spora oko plaća
ŠTRAJK
Radnici njemačke Postbank glasaju o štrajku usred spora oko plaća
BERLIN - Sindikalni čelnici zatražili su od radnika njemačke Postbanke da odobre štrajkove na neodređeno vrijeme protiv banke nakon što posljednji krug pregovora o kolektivnom pregovaranju nije postigao dogovor o zahtjevima za sigurnost plaća i posla.
U Njemačkoj sve manje bankomata; evo gdje građani podižu novac
TRENDOVI
U Njemačkoj sve manje bankomata; evo gdje građani podižu novac
BERLIN - Podizanje gotovine za kupnju postaje sve popularnije među potrošačima u Njemačkoj. Ukupni obujam gotovinskih plaćanja lani je porastao za dobrih 20 posto na 12,31 milijardu eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE