GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Analitičari: Srbiji od prodaje Komercijalne banke ostaje samo 80 miliona evra

Analitičari: Srbiji od prodaje Komercijalne banke ostaje samo 80 miliona evra
SIROMAŠNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.02.2020 / 21:05
Autor: SEEbiz / Danas.rs
BEOGRAD - Dan nakon potpisanog ugovora između predstavnika Republike Srbije i Nove ljubljanske banke (NLB) o prodaji 83,23 odsto Komercijalne banke u stručnoj javnosti postavlja se pitanje da li je banku uopšte trebalo prodati, kao i da li je trebalo prodati po cijeni od 387 miliona evra, piše beogradski Danas.

Opet, s druge strane, nisu retki ni glasovi koji pozdravljaju izlazak države iz do juče najveće domaće banke, dodaje ovaj dnevnik.

Pored novca za akcije, država će u narednom periodu prihodovati i oko 31 milion eura na ime dobiti iz 2019. godine (koja je iznosila oko 75 miliona eura) i oko 26 miliona iz zaostalih dividendi koje banka nije isplaćivala od 2015. godine, pa se zvaničnici hvale kako su banku prodali u stvari za 450 miliona evra.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je juče da je vrednost Komercijalne banke padala i da je izabran pravi trenutak za njenu prodaju.

Goran Radosavljević, profesor na fakultetu FEFA i član SDS-a, izračunao je da državi nakon ove transakcije ostaje neto 70 ili 80 miliona evra.

„Pre godinu dana država je bila vlasnik oko 42 odsto akcija u Komercijalnoj banci. U međuvremenu je platila 265 miliona evra za paket akcija EBRD-a, IFC i još dva fonda. Sada je za 83 odsto akcija dobila 387 miliona evra. Ja procenjujem da je u banci ostalo oko 60 miliona eura. Kada od ovih 387 miliona oduzmemo te dvije stavke, ispada da je državi ostalo neto 70-ak miliona eura. I besmisleno je u prihode države uračunavati dividende od dobiti iz prethodnih godina kada na to svakako ima pravo. Pitanje je i zašto nije isplaćena cijela dobit za prošlu godinu“, napominje Radosavljević.

On je mišljenja da banku nije trebalo prodavati po ceni manjoj od knjigovodstvene, a dobijena cena je na nivou 77 odsto knjigovodstvene vrijednosti. On podsjeća da je, doduše prema nezvaničnim informacijama, OTP banka u Srbiji kupila Societe Generale za oko 110 odsto knjigovodstvene vrijednosti, dok su recimo Pireus ili Vojvođanska banka plaćene oko 80 odsto knjigovodstvene vrijednosti.

„Ili banka nije dobro prodavana ili je u mnogo lošijoj situaciji nego što to nama izgleda. Barem na papiru, Komercijalna važi za dobru banku, očišćenu od loših kredita, posljednjih 10 godina ima prosečnu godišnju dobit od 20 miliona eura, a ako isključimo dvije godine u kojima su čišćeni bilansi i pravljen gubitak, prosjek dobiti je preko 40 miliona eura. S druge strane, to nije high-tech banka i biće potrebno dosta ulaganja kako bi pratili lidere na tržištu“, napominje Radosavljević.

I ekonomista Mlađen Kovačević ističe da nema mnogo smisla prodavati banku po ovoj ceni kada je prije samo nekoliko mjeseci plaćeno mnogo više za akcije EBRD i ostalih fondova u Komercijalnoj banci.

„Verovatno u banci ima još para i država u neto iznosu neće puno zaraditi. Profit banke je u prošloj godini iznosio 75 miliona evra, što znači da za četiri godine tolikog profita Slovenci mogu da povrate investiciju. Gde može Srbija da uloži te pare da bi dobila toliku stopu povraćaja?“, pita se Kovačević.

S druge strane, Ismail Musabegović, profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji, ističe da je procedura privatizacije započeta pre više godina, kada su EBRD, IFC i njemački i švedski fond dokapitalizovali banku i dogovorili se sa državom da će svi zajedno izaći do 2017. godine.

„To je urađeno sada i cijena je adekvatna tržišnim okolnostima. Treba reći i da je 62 odsto NLB-a u rukama američkih investitora i to je prvi ulazak američkog kapitala na naše finansijsko tržište, što ohrabruje“, smatra Musabegović.

I Nenad Gujaničić iz Momentum Securities ističe da je cijena u skladu sa očekivanjima i prodajom drugih banaka u regionu.

„Možda se moglo očekivati nešto više zbog tržišne pozicije, ali tu je i dug za dividende veći od 60 miliona evra i reputacija banke koja je dugo krila loše kredite u bilansima“, kaže Gujaničić.

Tagovi: Komercijalna banka, Societe Generale, OTP banka Srbije, Nova ljubljanska banka, Nenad Gujaničić, Aleksandar Vučić, Goran Radosavljević
PROČITAJ I OVO
Polovina građana Hrvatske ima ušteđevinu od samo 300 eura
ŠTEDNJA
Polovina građana Hrvatske ima ušteđevinu od samo 300 eura
ZAGREB - Prosječna vrijednost financijske imovine hrvatskih kućanstava je 4800 eura, dok samo 500 eura po kućanstvu iznosi procjena medijana financijske imovine kućanstava.
Cena kredita privredi u dinarima i evrima skoro ista
KREDITI
Cena kredita privredi u dinarima i evrima skoro ista
BEOGRAD - Cene kredita privredi u dinarima i evrima su se skoro izjednačile, što je dobra vest pre svega za privredu, a onda i za građane, ocenio je  generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić.
Rok za obvezujuće ponude za kupnju Croatia banke produljen do kraja listopada
ROKOVI
Rok za obvezujuće ponude za kupnju Croatia banke produljen do kraja listopada
ZAGREB - Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) izvijestila je u petak da je na zahtjev zainteresiranih ulagatelja rok za podnošenje obvezujuće ponude za kupnju Croatia banke produljen do 30. listopada do podneva.
HPB uvodi instant plaćanja na broj iz mobitela ili e-mail
INSTANT
HPB uvodi instant plaćanja na broj iz mobitela ili e-mail
ZAGREB - Izvršavanje platnih naloga uz trenutni prijenos sredstava na račun primatelja za klijente Hrvatske poštanske banke postaju stvarnost 29. listopada 2020. Tog dana s radom počinje NKSInst, novi platni sustav u Republici Hrvatskoj, koji je razvila Fina, a Hrvatska narodna banka odobrila rad čime ulazimo u novo doba razvoja modernih usluga plaćanja, izvijestili su u petak iz te banke.
NKSInst: Instant brza plaćanja u PBZ-u
USLUGE
NKSInst: Instant brza plaćanja u PBZ-u
ZAGREB - Nova usluga Instant plaćanja omogućuje svim klijentima PBZ-a, građanima i pravnim osobama brzu i efikasnu uslugu zadavanja i izvršenja naloga za Instant plaćanja u kunama na transakcijski račun u drugoj banci u RH putem svih kanala banke - u PBZ poslovnici, PBZ digitalnim bankarstvom - mobilna i internetska verzija, PBZCOM@NET, mPBZCOM, InBiz, servisa e-plaćanja Fine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE