GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Američke i europske banke pod pritiskom zbog problema u SVB Financialu

Američke i europske banke pod pritiskom zbog problema u SVB Financialu
POSLJEDICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.03.2023 / 13:29
Autor: SEEbiz

NEW YORK - Četiri najveće američke banke izgubile su 52 milijarde dolara tržišne vrijednosti u četvrtak nakon što su dionice SVB Financiala, velikog zajmodavca tehnološke industrije, pale za 60 posto. Problemi u banci izazvali su zabrinutost za cijeli bankarski sektor, a velike padove dionica zabilježile su i velike europske banke.

Dionice Silicon Valley Bank (SVB) Financial pale su u četvrtak nakon što je banka navečer objavila da je izgubila 1,8 milijardi dolara na prodaji vrijednosnih papira za prikupljanje sredstava.

Glavni izvršni direktor SVB banke Greg Becker potom je pokušao uvjeriti klijente u financijsko zdravlje banke, navodi Wall Street Journal, pozivajući se na ljude upoznate s tim pitanjem. Pozvao ih je da ne povlače svoje depozite iz banke i da ne šire strah ili paniku zbog njezine situacije, sažela je izvješće lista francuska novinska agencija AFP.

Veliki pad vrijednosti dionica SVB Financiala izazvao je uzbunu u financijskom sektoru, najveća američka banka JPMorgan Chase završila je trgovanje u četvrtak s padom od 5,4 posto. Bank of America i Wells Fargo izgubile su po 6,2 posto, dok je Citigroup izgubio 4,1 posto.

Analitičari kažu da se među ulagačima proširio strah da bi i druge banke mogle pretrpjeti slične gubitke jer su njihovi portfelji obveznica pogođeni rastućim kamatama.

"Teoretski, više kamate bile bi povoljne za bankarski sektor, jer bi njihov neto prihod od kamata porastao jer bi ponovno počeli zarađivati od depozita", ocijenila je analitičarka banke Swissquote Ipek Ozkardeskaya. “Međutim, problem je što su kamate prebrzo rasle”, upozorila je.

Analitičar CFRA Research Alexander Yokum vjeruje da se problemi SVB-a mogu pripisati njegovoj velikoj uključenosti u rizični kapital i privatni kapital. Kako su kamatne stope rasle, te su industrije imale problema, rekao je Yokum. Kao rezultat toga, povećano povlačenje sredstava prisililo je SVB da poduzme mjere za veću likvidnost, Yokuma sažima AFP.

Loše raspoloženje proširilo se i na europski financijski sektor, gdje je Deutsche Bank pretrpjela najveći pad vrijednosti dionica. Nakon današnjeg otvaranja burze u Frankfurtu, vrijednost dionica ove njemačke banke pala je za 10 posto, javlja AFP.

U Londonu su Barclays, Lloyds i NatWest izgubili do pet posto prije nego što su smanjili gubitke. Francuska banka Societe Generale izgubila je više od pet posto, dok je BNP Paribas izgubio više od tri posto. Švicarske banke UBS i Credit Suisse potonule su više od četiri posto.

Mitsubishi UFJ Financial Group s tokijske burze izgubio je više od šest posto, dok je HSBC banka u Hong Kongu izgubila oko tri posto, kao i National Australia Bank u Sydneyu.

Kao daljnji udarac financijskom sektoru, banka Silvergate usmjerena na kriptovalute objavila je u četvrtak da planira zatvoriti. Banka je otvorila svoja vrata 1988. godine, a 2013. godine počela se fokusirati na područje digitalnih valuta.

"U svjetlu nedavnih industrijskih i regulatornih promjena, Silvergate vjeruje da je uredna likvidacija i dobrovoljna likvidacija banke najbolji put naprijed", rekla je Silvergateova matična tvrtka, Silvergate Capital Corporation, u priopćenju za javnost. Istodobno su objasnili da plan prestanka rada i likvidacije banke uključuje potpuni povrat svih depozita, prenosi AFP.

Tagovi: SVB Financial, JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo
PROČITAJ I OVO
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
POTEZI
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
MOSKVA - Ruski sud naredio je zapljenu 439,5 milijuna dolara imovine JPMorgan Chase nakon što je ruska državna VTB banka podnijela tužbu za "naknadu gubitka" protiv najveće američke banke.
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
PRITISCI
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
LONDON - Britanski bankarski div Lloyds u prvom je ovogodišnjem tromjesečju zabilježio neto dobit od 1,1 milijardu funti (1,28 milijardi eura), što je 29 posto manje nego u istom razdoblju lani.
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
DIVIDENDA
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
MOSKVA - Nadzorni odbor ruske Sberbanke preporučio je isplatu rekordnih dividendi od 750 milijardi rubalja (8,03 milijarde dolara), odnosno 50 posto neto dobiti banke, rekao je direktor banke German Gref.
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
KARIJERE
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
ZAGREB – Dalibor Ćubela novi je predsjednik Uprave Zagrebačke banke te će zamijeniti Ivana Vlahu koji preuzima poziciju predsjednika Uprave UniCredit Bank Austria. Nova imenovanja podliježu odobrenju nadzornih tijela.
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
KAMATNE STOPE
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka objavila je "HUB Analize 78: Inflacija i kamatne stope: nova stvarnost 2024." gdje se istražuju dva ekonomska scenarija u europodručju za ovu godinu i početak 2025., odnosno predviđa se daljnje kretanje inflatornih pritisaka i kamatnih stopa za koje se ističe da počinju padati.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE