GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Američke i europske banke pod pritiskom zbog problema u SVB Financialu

Američke i europske banke pod pritiskom zbog problema u SVB Financialu
POSLJEDICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.03.2023 / 13:29
Autor: SEEbiz

NEW YORK - Četiri najveće američke banke izgubile su 52 milijarde dolara tržišne vrijednosti u četvrtak nakon što su dionice SVB Financiala, velikog zajmodavca tehnološke industrije, pale za 60 posto. Problemi u banci izazvali su zabrinutost za cijeli bankarski sektor, a velike padove dionica zabilježile su i velike europske banke.

Dionice Silicon Valley Bank (SVB) Financial pale su u četvrtak nakon što je banka navečer objavila da je izgubila 1,8 milijardi dolara na prodaji vrijednosnih papira za prikupljanje sredstava.

Glavni izvršni direktor SVB banke Greg Becker potom je pokušao uvjeriti klijente u financijsko zdravlje banke, navodi Wall Street Journal, pozivajući se na ljude upoznate s tim pitanjem. Pozvao ih je da ne povlače svoje depozite iz banke i da ne šire strah ili paniku zbog njezine situacije, sažela je izvješće lista francuska novinska agencija AFP.

Veliki pad vrijednosti dionica SVB Financiala izazvao je uzbunu u financijskom sektoru, najveća američka banka JPMorgan Chase završila je trgovanje u četvrtak s padom od 5,4 posto. Bank of America i Wells Fargo izgubile su po 6,2 posto, dok je Citigroup izgubio 4,1 posto.

Analitičari kažu da se među ulagačima proširio strah da bi i druge banke mogle pretrpjeti slične gubitke jer su njihovi portfelji obveznica pogođeni rastućim kamatama.

"Teoretski, više kamate bile bi povoljne za bankarski sektor, jer bi njihov neto prihod od kamata porastao jer bi ponovno počeli zarađivati od depozita", ocijenila je analitičarka banke Swissquote Ipek Ozkardeskaya. “Međutim, problem je što su kamate prebrzo rasle”, upozorila je.

Analitičar CFRA Research Alexander Yokum vjeruje da se problemi SVB-a mogu pripisati njegovoj velikoj uključenosti u rizični kapital i privatni kapital. Kako su kamatne stope rasle, te su industrije imale problema, rekao je Yokum. Kao rezultat toga, povećano povlačenje sredstava prisililo je SVB da poduzme mjere za veću likvidnost, Yokuma sažima AFP.

Loše raspoloženje proširilo se i na europski financijski sektor, gdje je Deutsche Bank pretrpjela najveći pad vrijednosti dionica. Nakon današnjeg otvaranja burze u Frankfurtu, vrijednost dionica ove njemačke banke pala je za 10 posto, javlja AFP.

U Londonu su Barclays, Lloyds i NatWest izgubili do pet posto prije nego što su smanjili gubitke. Francuska banka Societe Generale izgubila je više od pet posto, dok je BNP Paribas izgubio više od tri posto. Švicarske banke UBS i Credit Suisse potonule su više od četiri posto.

Mitsubishi UFJ Financial Group s tokijske burze izgubio je više od šest posto, dok je HSBC banka u Hong Kongu izgubila oko tri posto, kao i National Australia Bank u Sydneyu.

Kao daljnji udarac financijskom sektoru, banka Silvergate usmjerena na kriptovalute objavila je u četvrtak da planira zatvoriti. Banka je otvorila svoja vrata 1988. godine, a 2013. godine počela se fokusirati na područje digitalnih valuta.

"U svjetlu nedavnih industrijskih i regulatornih promjena, Silvergate vjeruje da je uredna likvidacija i dobrovoljna likvidacija banke najbolji put naprijed", rekla je Silvergateova matična tvrtka, Silvergate Capital Corporation, u priopćenju za javnost. Istodobno su objasnili da plan prestanka rada i likvidacije banke uključuje potpuni povrat svih depozita, prenosi AFP.

Tagovi: SVB Financial, JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo
PROČITAJ I OVO
Rast ukupnih depozita na mjesečnoj i godišnjoj razini
DEPOZITI
Rast ukupnih depozita na mjesečnoj i godišnjoj razini
ANALIZA - Prema podacima HNB-a, krajem travnja 2023. ukupni depoziti kod poslovnih banaka koji obuhvaćaju prekonoćne i oročene depozite iznosili su 53,6 mlrd. eura.
EBRD ulaže 30 milijuna eura u obveznicu Raiffeisenbank Hrvatska
OBVEZNICE
EBRD ulaže 30 milijuna eura u obveznicu Raiffeisenbank Hrvatska
ZAGREB - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) priopćila je u utorak da ulaže 30 milijuna eura u prvu međunarodnu obveznicu Raiffeisenbank Hrvatske (RBA), čije je izdanje ukupno vrijedno 300 milijuna eura, a bit će uvršteno na Luksemburšku burzu.
UBS bi trebao 12. lipnja zaključiti preuzimanje Credit Suissea
ROKOVI
UBS bi trebao 12. lipnja zaključiti preuzimanje Credit Suissea
BERR - Švicarska banka UBS očekuje da će dovršiti preuzimanje posrnulog konkurenta Credit Suissea „već 12. lipnja”, čime bi nastala divovska banka s bilancom od 1,6 trilijuna dolara.
Erste banka ponudila mogućnost upisa tzv. preferred senior obveznice
OBVEZNICE
Erste banka ponudila mogućnost upisa tzv. preferred senior obveznice
ZAGREB - Erste banka je u petak izvijestila da je objavila javni poziv za upis tzv. "preferred senior" obveznica na domaćem tržištu kapitala, s dospijećem 2026., uz fiksnu kamatnu stopu od 4,5 posto te godišnju isplatu kamata.
UniCredit planira spojiti slovenske i austrijske podružnice banaka
STRATEŠKI
UniCredit planira spojiti slovenske i austrijske podružnice banaka
MILANO - Grupacija Unicredit započela je analizu spajanja Unicredit banke Slovenija i Unicredit banke Austrija. Nakon takvog spajanja Unicredit Banka Slovenija, koja posluje kao samostalna banka u grupi, postala bi podružnica Unicredit Bank Austria.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE