GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Agonija First Republica ni izdaleka nije završena

Agonija First Republica ni izdaleka nije završena
PROBLEMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.03.2023 / 09:20
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Iako se prije nekoliko dana činilo kako je First Republic Bank spašen, investitori očito misle da tome nije tako.

Tu banku pokušala je u dogovoru s američkom ministricom financija Janet Yellen stabilizirati grupa od jedanaest američkih financijskih divova, među kojima su JPMorgan Chase, Citigroup, Bank of America i Wells Fargo, tako što joj je osigurala liniju od 30 milijardi dolara kratkoročnih zajmova.

First Republic je s imovinom od 212 milijardi dolara četrnaesta po veličini među svim američkim bankama te je pitanje njezine stabilizacije po jednostavnoj logici veličine važnije od sudbine dviju banaka koje su već kolabirale, Silicon Valley Bank i Signature banke, te u kojima su Federalne rezerve već preuzele obvezu isplate svih depozita, pa i onih neosiguranih, koji u prosjeku iznose oko 5 milijardi dolara po svakom deponentu. Zbog visine neosiguranih depozita koji se povlače, možemo govoriti o panici bogataša.

Povlačenje depozita iz First Republic se nakon združene akcije najvećih američkih banaka počelo usporavati, ali oni se i dalje tope, dok je cijena dionice potonula u bezdan. Početkom godine razina depozita u First Republic iznosila je, piše Wall Street Journal, oko 176 milijardi dolara, a od tada su preplašeni klijenti povukli 70 milijardi. Svaki novo povlačenje depozita stoga multiplicira razinu drame u First Republicu. Investitori su pak nemilosrdni prema toj Banci koja je vrlo značajna i u američkim razmjerima.

Cijene dionica First Republic potonula je od početka mjeseca nevjerojatnih 90 posto, a samo u ponedjeljak za 47 posto, bez obzira na to što je već bila poznata informacija da joj je grupa najvećih osigurala 30 milijardi eura. Situacija se u First Republicu toliko zakomplicirala da menadžment čak nije mogao dovoljno brzo prodavati dionice kako bi pokrivao obveze jer je burzovna trgovina prema pravilima prekinuta čak jedanaest puta zbog prevelikog pada cijene.

Sada se već razgovara o potrebi da se 30 milijardi eura koje su First Republicu osiguralo 11 najvećih bankarskih institucija pretvori u kapital. U tom slučaju bi menadžment tih 30 milijardi mogao fleksibilnije koristiti, ovako u osnovi predstavljaju dug banke prema konzorciju velikih.

U pozadini krize First Republica upravo se vode povjerljivi razgovori o preuzimanju banke.

Pod ekstremnim pritiskom su i obveznica First Republica. One s dospijećem 2046. u ponedjeljak su potonule 11 posto te su se trgovale po cijeni od 55 centi za dolar. Početkom ovog mjeseca njihova cijena iznosila je 75 centi za dolar.

Tagovi: First Republic, Bank of america, Wells Fargo, JPMorgan, Citigroup
PROČITAJ I OVO
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
BANKARI
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
OPATIJA - Na 27. znanstveno-stručnoj konferenciji Financijsko tržište, koja se 25. i 26. travnja održava u Opatiji, održao se okrugli stol na kojemu su sudjelovali čelni ljudi najvećih hrvatskih banaka.
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
UZLET
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
LJUBLJANA - SID banka lani je ostvarila 15,6 milijuna eura čiste dobiti, što je nešto manje od 90 posto više nego godinu prije. Krediti nebankarskom sektoru porasli su za približno tri posto, na 1,43 milijarde eura, objavila je Državna banka za izvoz i razvoj.
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
DOBRE BROJKE
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
FRANKFURT - Deutsche Bank je u četvrtak izvijestila o 1,275 milijardi eura (1,365 milijardi dolara) neto dobiti koja se može pripisati dioničarima u prvom tromjesečju, što predstavlja porast od 10 posto na godišnjoj razini.
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
POTEZI
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
MOSKVA - Ruski sud naredio je zapljenu 439,5 milijuna dolara imovine JPMorgan Chase nakon što je ruska državna VTB banka podnijela tužbu za "naknadu gubitka" protiv najveće američke banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE