GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Addiko banka: Krediti fokusirani na potrošače i mala i srednja poduzeća

Addiko banka: Krediti fokusirani na potrošače i mala i srednja poduzeća
ZAOKRET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.08.2020 / 08:18
Autor: SEEbiz / indikator.ba
BEČ - Jučer objavljeni financijski izvještaj Addiko banke pokazuje kako su dva preferirana segmenta - potrošači i mala i srednja poduzeća - zauzimala 63 posto bruto kreditnog portfelja naspram 40 posto u 2016. godini. Rast je zabilježen i u odnosu na prošlu godinu kada su bruto kreditni zajmovi u spomenuta dva segmenta imali udio od 60 posto.

Ovaj rast je ostvaren na račun kreditiranja javnih i velikih poduzeća, a čiji se udio u kreditnom portfelju smanjio sa 27 posto na 18 posto, kao i na strani hipoteka.

Potrošačko kreditiranje dostiglo je udio od 35 posto, sa 22 posto koliko je iznosilo ranije, dok je učešće kredita za mala i srednja preduzeća poraslo na 28 posto, sa ranijih 18 posto.

Kao rezultat ciljanog pada kreditiranja izvan novog fokusa djelovanja ukupni bruto knjigovodstveni zajmovi grupacije na polugodištu ove godine smanjeni su na 3,76 milijardi eura u drugom tromjesečju u odnosu na 3,84 milijarde koliko su iznosili u istom periodu prošle godine.

- Opseg portfelja fokusa ostao je stabilan, potaknut manjom potražnjom za kreditima i pooštrenim kriterijima za osiguravanje novog poslovanja, navodi se u izvještaju.

Dodaje se kako razlika u prinosu između segmenata u fokusu i onih izvan njega ostaje na oko 2,3 posto. U 2020. godini došlo je do laganog smanjenja u potrošačkom segmentu s obzirom na niske nove poslove pod uticajem krize sa Covid-19.

- Smanjenje nefokusiranog poslovanja odvija se u skladu sa planom, a slična stopa sniženja tokom 2019. godine očekuje se i u 2020. godini, navode iz Addika i dodaju da ne sklapaju nove poslove sa hipotekarnim kreditima niti sa javnim kompanijama.

Banka se može pohvaliti i ubrzanom digitalnom transformacijom koju je potaklo novo okruženje uzrokovano sa Covid-19.

Broj mobilnih bankarskih korisnika porastao je za 13 posto na 179.000, a broj digitalnih korisnika za 8 posto, na 223.000. Rast digitalnih potrošačkih kredita koji se odvijao preko digitalnih platformi u Sloveniji i Srbiji bilježio je rast od 11 posto. Otvaranje mobilnog računa u samo nekoliko klikova pokrenuto je u Srbiji, a prodaja digitalnih zajmova uz pomoć kontakt centra u BiH, Srbiji i Crnoj Gori.

Prioriteti u digitalnom razvoju u 2020. godini u potrošačkom segmentu su uvođenje mLoan usluge u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH i Crnoj Gori, mDepozita u Srbiji, instaliranje sistema provjere dohotka temeljenog na PSD2, kao i novo izdanje Virtual Brancha 2.0 u Hrvatskoj.

U sgementu malih i srednjih banka će ciljati lansiranje jednostavne platforme za zajmove na nivou cijele grupe, dodatne automatizirane provjere za kreditne zahtjeve, mogućnost restrukturiranja ili produženja zahtjeva za kredit putem interneta, te primjenu kvalificiranih certifikata u oblaku u Hrvatskoj.

Tagovi: Addiko banka, Addiko, kreditiranje, krediti, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
Panetta: ECB mora vladama osigurati niske troškove zaduživanja u koronakrizi
ZADUŽIVANJE
Panetta: ECB mora vladama osigurati niske troškove zaduživanja u koronakrizi
FRANKFURT - Koronarecesija izjeda proizvodne kapacitete u eurozoni i vlade se uz potporu Europske središnje banke (ECB) moraju povoljno zaduživati kako bi osigurale uvjete za izlazak iz krize, upozorio je talijanski guverner Fabio Panetta.
MG Mind došao do 86,8% vlasništva u Novoj banci
ZAVRŠENA PONUDA
MG Mind došao do 86,8% vlasništva u Novoj banci
BANJA LUKA - MG Mind d.o.o. Mrkonjić Grad došao je do 86,8-postotnog vlasništva u Novoj banci a.d. Banja Luka nakon provedene ponude za preuzimanje.
Loš treći kvartal za mađarski MKB Bank
PAD DOBITI
Loš treći kvartal za mađarski MKB Bank
BUDIMPEŠTA - Dobit MKB banke u trećem tromjesečju pala je za 29% na godišnjoj razini, na 15,5 milijardi forinti.
Goldman Sachs se pri procjenama kompanija koristi i dronovima
NOVO NORMALNO
Goldman Sachs se pri procjenama kompanija koristi i dronovima
NEW YORK - Dronovi su stigli na Wall Street. Goldman Sachs, najveći svjetski savjetnik za spajanja, među investicijskim je bankama koja koristi tehnologiju dronova kako bi svojim klijentima pružila pogled iz ptičje perspektive na tvrtke za koje licitiraju, prema Stephenu Feldgoiseu, globalnom supredstojniku odjela spajanja i preuzimanja te tvrtke.
Kredit EBRD-a od 85 miliona evra za prvu deonicu autoputa Niš-Priština
FINANSIRANJE
Kredit EBRD-a od 85 miliona evra za prvu deonicu autoputa Niš-Priština
BEOGRAD - Ministar finansija Siniša Mali potpisao je danas ugovor o kreditu od 85 miliona evra za projekat izgradnje autoputa Niš - Merdare sa regionalnom direktorkom EBRD-a za Zapadni Balkan Žužanom Hargitai, za prvu deonicu od Niša do Pločnika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE