GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Addiko banka: Krediti fokusirani na potrošače i mala i srednja poduzeća

Addiko banka: Krediti fokusirani na potrošače i mala i srednja poduzeća
ZAOKRET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.08.2020 / 08:18
Autor: SEEbiz / indikator.ba
BEČ - Jučer objavljeni financijski izvještaj Addiko banke pokazuje kako su dva preferirana segmenta - potrošači i mala i srednja poduzeća - zauzimala 63 posto bruto kreditnog portfelja naspram 40 posto u 2016. godini. Rast je zabilježen i u odnosu na prošlu godinu kada su bruto kreditni zajmovi u spomenuta dva segmenta imali udio od 60 posto.

Ovaj rast je ostvaren na račun kreditiranja javnih i velikih poduzeća, a čiji se udio u kreditnom portfelju smanjio sa 27 posto na 18 posto, kao i na strani hipoteka.

Potrošačko kreditiranje dostiglo je udio od 35 posto, sa 22 posto koliko je iznosilo ranije, dok je učešće kredita za mala i srednja preduzeća poraslo na 28 posto, sa ranijih 18 posto.

Kao rezultat ciljanog pada kreditiranja izvan novog fokusa djelovanja ukupni bruto knjigovodstveni zajmovi grupacije na polugodištu ove godine smanjeni su na 3,76 milijardi eura u drugom tromjesečju u odnosu na 3,84 milijarde koliko su iznosili u istom periodu prošle godine.

- Opseg portfelja fokusa ostao je stabilan, potaknut manjom potražnjom za kreditima i pooštrenim kriterijima za osiguravanje novog poslovanja, navodi se u izvještaju.

Dodaje se kako razlika u prinosu između segmenata u fokusu i onih izvan njega ostaje na oko 2,3 posto. U 2020. godini došlo je do laganog smanjenja u potrošačkom segmentu s obzirom na niske nove poslove pod uticajem krize sa Covid-19.

- Smanjenje nefokusiranog poslovanja odvija se u skladu sa planom, a slična stopa sniženja tokom 2019. godine očekuje se i u 2020. godini, navode iz Addika i dodaju da ne sklapaju nove poslove sa hipotekarnim kreditima niti sa javnim kompanijama.

Banka se može pohvaliti i ubrzanom digitalnom transformacijom koju je potaklo novo okruženje uzrokovano sa Covid-19.

Broj mobilnih bankarskih korisnika porastao je za 13 posto na 179.000, a broj digitalnih korisnika za 8 posto, na 223.000. Rast digitalnih potrošačkih kredita koji se odvijao preko digitalnih platformi u Sloveniji i Srbiji bilježio je rast od 11 posto. Otvaranje mobilnog računa u samo nekoliko klikova pokrenuto je u Srbiji, a prodaja digitalnih zajmova uz pomoć kontakt centra u BiH, Srbiji i Crnoj Gori.

Prioriteti u digitalnom razvoju u 2020. godini u potrošačkom segmentu su uvođenje mLoan usluge u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH i Crnoj Gori, mDepozita u Srbiji, instaliranje sistema provjere dohotka temeljenog na PSD2, kao i novo izdanje Virtual Brancha 2.0 u Hrvatskoj.

U sgementu malih i srednjih banka će ciljati lansiranje jednostavne platforme za zajmove na nivou cijele grupe, dodatne automatizirane provjere za kreditne zahtjeve, mogućnost restrukturiranja ili produženja zahtjeva za kredit putem interneta, te primjenu kvalificiranih certifikata u oblaku u Hrvatskoj.

Tagovi: Addiko banka, Addiko, kreditiranje, krediti, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
Solidni rezultati OTP grupe u pandemijskoj godini
STABILNO
Solidni rezultati OTP grupe u pandemijskoj godini
BUDIMPEŠTA - Unatoč neočekivanim izazovima uzrokovanim pandemijom, poslovanje OTP grupe se odvijalo bez poteškoća u 2020. godini.
Pahor bi za viceguvernerku nominirao Tinu Žumer
NOMINACIJE
Pahor bi za viceguvernerku nominirao Tinu Žumer
LJUBLJANA - Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor nastavio je danas konzultacije s čelnicima parlamentarnih skupina u vezi s novim viceguvernerom Banke Slovenije. Odlučio je u ožujku nominirati kandidatkinju Tinu Žumer.
Sberbank zaključio 2020. s 10 posto nižom neto dobiti
PAD
Sberbank zaključio 2020. s 10 posto nižom neto dobiti
MOSKVA - Najveća ruska banka Sberbank u četvrtak je izvijestila da joj je neto dobit u 2020. godini pala za 10 posto, pritisnuta višestruko većim rezervacijama za loše zajmove u krizi koju je prouzročila pandemija koronavirusa.
HUB: U ovoj godini očekuje se ubrzanje kreditiranja poduzeća i stanovništva
PROCJENE
HUB: U ovoj godini očekuje se ubrzanje kreditiranja poduzeća i stanovništva
ZAGREB - Neto dobit banaka u 2020. se više no prepolovila, dok se u ovoj godini očekuje ubrzanje kreditiranja poduzeća i stanovništva, pa tako i uz rast potražnje za stambenim kreditima, rečeno je u četvrtak na digitalnom briefingu za medije Hrvatske udruge banaka (HUB), na kojem su predstavljeni i novi HUB Pregledi 1/2021.
China UnionPay kartice prihvaćene na bankomatima Bance Intese
KARTICE
China UnionPay kartice prihvaćene na bankomatima Bance Intese
BEOGRAD – Banca Intesa je omogućila prihvatanje kartica koje izdaje China UnionPay na svojim bankomatima, dok će uskoro biti dostupno i plaćanje na POS terminalima banke u trgovačkoj mreži.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE