GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zeleni vodik i električni kamioni perspektivna ulaganja za europski fond

Zeleni vodik i električni kamioni perspektivna ulaganja za europski fond
ČISTE TEHNOLOGIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.10.2020 / 08:51
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Zeleni vodik, gorivo za zrakoplove s niskim udjelom ugljika i električni kamioni spadaju među 55 'čistih' tehnologija koje Europskoj uniji mogu pomoći da do sredine stoljeća postane klimatski neutralna, pokazalo je najnovije istraživanje.

O zelenom vodiku SEEbiz je prvi nedavno iscrpno pisao, a mnogi analitičari predviđaju veliki uzlet ovih tehnologija.

Istraživanje tvrtke Capgemini Invent trebalo bi osigurati smjernice za zakonodavce i investitore i identificiralo je tehnologije i projekte u koje bi EU mogao uložiti novac iz proračuna i fonda za oporavak kako bi pomogao gospodarstvima da se oporave od koronakrize.

Istraživači su proučili 200 projekata i odabrali 55 tehnologija „zrelih za ulaganja“, što znači da bi mogle donijeti rezultate u kratkom roku odnosno u razdoblju od 2030. do 2050.

Zajedno bi mogle stvoriti tržište robe i usluga s neto nula emisija štetnih plinova ukupne vrijednosti do 790 milijardi eura godišnje i smanjiti emisije za 871 milijun tona.

Za tehnologije će trebati oko 144 milijarde eura javnih i privatnih ulaganja godišnje a podržale bi 12,7 milijuna radnih mjesta, utvrdili su u tvrtki, napominjući da bi svaki euro uložen u ovaj portfelj do 2050. mogao generirati devet eura budućeg prometa na europskim tržištima.

Odabrani projekti uključuju giga tvornice solarnih modula, ogromne plutajuće morske vjetroelektrane, masovnu proizvodnju 'zelenog' vodika, razvoj mreže kako bi se omogućila 100 postotna obnovljiva energija i tehnologiju izravnog hvatanja ugljika, stoji u izvješću.

U industrijskom sektoru projekti uključuju materijale koji zamjenjuju beton, proizvodnju 'zelenog' vodika u rafinerijama, hvatanje ugljika za proizvodnju čelika te prijelaz na goriva s niskim udjelom ugljika u toplinarstvu.

Projekti vezani uz transport uključuju ogromne pogone za proizvodnju nisko-ugljičnog goriva za zrakoplovstvo, 'zelene' brodove s pogonom na amonijak i infrastrukturu za brodarstvo, elektrifikaciju kamiona i infrastrukturu za punjenje električnih vozila.

U srpnju Europska komisija predstavila je javanosti fond vrijedan 750 milijardi eura za pomoć u oporavku od pandemije koronavirusa, povrh dugoročnog proračuna vrijednog više od 1.000 milijardi eura. Oko trećine ukupnog iznosa predviđeno je za klimatske ciljeve.

Tagovi: zeleni vodik, Capgemini Invent, električni kamioni, giga tvornice solarnih modula, ogromne plutajuće morske vjetroelektrane
PROČITAJ I OVO
Xiaomi prodaje više električnih vozila nego što se očekivalo
BOLJE OD OČEKIVANJA
Xiaomi prodaje više električnih vozila nego što se očekivalo
PEKING — Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi prodaje svoje nove električno vozilo bolje od očekivanog, što ga dovodi bliže rentabilnosti unatoč nižim cijenama od Tesle Model 3.
Dionice Tesle uzletjele 13 posto nakon što je Musk najavio početak proizvodnje jeftinijeg automobila
UZLET
Dionice Tesle uzletjele 13 posto nakon što je Musk najavio početak proizvodnje jeftinijeg automobila
NEW YORK - Tesla je u utorak izvijestila o padu prihoda od 9% u prvom tromjesečju, najvećem padu od 2012. godine, što je iznevjerilo procjene analitičara, dok se tvrtka za električna vozila suočava s posljedicama stalnih rezova cijena.
Volvo Cars povećao prodaju i operativnu dobit u prvom kvartalu
RAST
Volvo Cars povećao prodaju i operativnu dobit u prvom kvartalu
STOCKHOLM - Švedski proizvođač automobila Volvo Cars u srijedu je izvijestio o porastu osnovne operativne dobiti u prvom tromjesečju potaknutom snažnom prodajom na malo.
Tesla u Berlinu raskida 400 poslova i 300 vanjskih ugovora
REZOVI
Tesla u Berlinu raskida 400 poslova i 300 vanjskih ugovora
BERLIN - Val otpuštanja u pogonima američkog proizvođača električnih automobila Tesla zahvatit će i jedinu tvornicu u Europi, u blizini Berlina.
GM poboljšao prognoze za cijelu godinu nakon snažnog rasta u prvom kvartalu
BOLJE PROGNOZE
GM poboljšao prognoze za cijelu godinu nakon snažnog rasta u prvom kvartalu
DETROIT - General Motors (GM) zadržao je zamah dobiti sa snažnim rezultatima u prvom tromjesečju što je dovelo do toga da je proizvođač automobila poboljšao svoje smjernice za cijelu godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE