GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Winterkorn pristao na milijunsku nagodbu zbog afere Dieselgate

Winterkorn pristao na milijunsku nagodbu zbog afere Dieselgate
NAGODBA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.06.2021 / 17:07
Autor: SEEbiz
FRANKFURT - Bivši prvi čovjek Volkswagena Martin Winterkorn navodno je postigao nagodbu u parnici zbog nemara u tzv. aferi Dieselgate kada je izašlo na vidjelo da je tvrtka varala na testovima emisija svojih vozila.

Dogovoreni iznos još nije poznat, ali prema nekim njemačkim medijima procjenjuje se na oko 11 milijuna eura.

Glavne točke sporazuma postignute su u subotu na sastanku Winterkorna s članovima nadzornog odbora, rekao je danas glasnogovornik Volkswagena. Ostali detalji tvrtke još nisu objavljeni, ali su najavljeni za "naredne dane", javlja francuska novinska agencija AFP.

2015. godine Winterkorn je bio prisiljen dati ostavku zbog izbijanja afere koja je ozbiljno narušila ugled grupe. Izaslo je na vidjelo da Volkswagenova vozila s posebnim softverom nadmudruju testove prilikom mjerenja ispušnih plinova i da zapravo emitiraju mnogo više ugljičnog dioksida tijekom vožnje u zrak nego što je deklarirano.

Ukupno je oko 11 milijuna Volkswagenovih vozila bilo pogođeno širom svijeta, a tvrtka je već morala ozbiljno otvoriti novčanik kako bi isplatila odštetu kupcima. Mnogo je tužbi još u tijeku. Ukupno je afera tvrtku već koštala oko 32 milijarde eura, navodi AFP.

Neki njemački mediji izvijestili su, na temelju neimenovanih izvora, da će Winterkorn platiti Volkswagenu 11 milijuna eura odštete i kamata. Dogovor će morati potvrditi dioničari, što bi se trebalo dogoditi na glavnoj skupštini koja će se sazvati za srpanj.

No u skandal je upleteno više rukovoditelja, a pitanje je hoće li dioničari biti zadovoljni ponuđenom naknadom. Očekuje se da će Volkswagen tražiti više od milijardu eura odštete od bivših čelnih ljudi, dok će osiguravajuća društva pokriti samo između 200 i 500 milijuna eura svoje odgovornosti.

Tagovi: Martin Winterkorn, Dieselgate, Volkswagen
PROČITAJ I OVO
Tesla u Berlinu raskida 400 poslova i 300 vanjskih ugovora
REZOVI
Tesla u Berlinu raskida 400 poslova i 300 vanjskih ugovora
BERLIN - Val otpuštanja u pogonima američkog proizvođača električnih automobila Tesla zahvatit će i jedinu tvornicu u Europi, u blizini Berlina.
GM poboljšao prognoze za cijelu godinu nakon snažnog rasta u prvom kvartalu
BOLJE PROGNOZE
GM poboljšao prognoze za cijelu godinu nakon snažnog rasta u prvom kvartalu
DETROIT - General Motors (GM) zadržao je zamah dobiti sa snažnim rezultatima u prvom tromjesečju što je dovelo do toga da je proizvođač automobila poboljšao svoje smjernice za cijelu godinu.
Renault godinu započeo s većim prihodima
BLAGI RAST
Renault godinu započeo s većim prihodima
PARIZ - Francuska automobilska grupa Renault, u prvom je ovogodišnjem tromjesečju zabilježila 11,7 milijardi eura prihoda od prodaje, što je 1,8 posto više nego u istom razdoblju lani.
Sve manje dizelaša na europskim cestama
TRENDOVI
Sve manje dizelaša na europskim cestama
BRUXELLES - U ožujku je tržišni udio električnih vozila pao s 13,9 posto u 2023. na 13 posto. Tržišni udio prodanih hibridnih i plug-in hibridnih vozila porastao je s 24,4 na 29 posto.
Dionice Tesle ususret objavi rezultata pale najniže u 15 mjeseci
PAD
Dionice Tesle ususret objavi rezultata pale najniže u 15 mjeseci
NEW YORK - Dionice Tesle pale su sedmi dan zaredom, dosegnuvši najnižu razinu od siječnja 2023., budući da su daljnja sniženja cijena tijekom vikenda povećala zabrinutost zbog objavljivanja izvješća o zaradi za prvo tromjesečje tvrtke u utorak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE