GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

VW procjenjuje troškove gradnje tvornica baterija i nabave sirovina na 30 mlrd eura

VW procjenjuje troškove gradnje tvornica baterija i nabave sirovina na 30 mlrd eura
TROŠKOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.12.2021 / 14:23
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Njemački automobilski div Volkswagen uložit će 30 milijardi eura u gradnju tvornica baterijskih ćelija u Europi i na nabavu ključnih sirovina, rekao je u srijedu član uprave Thomas Schmall.

"Govorimo o 25 do 30 milijardi eura, uključujući vertikalni lanac sirovina, ne samo tvornice", rekao je Schmall na konferenciji Reuters Next.

Kompanija će tražiti vanjske partnere koji bi trebali pomoći u financiranju, dodao je, naglasivši da VW ne mora igrati vodeći ulogu u pribavljanju novca i da mu cilj nije ravnopravna podjela financijskog tereta.

"To će ovisiti o modelu partnerstva koji ćemo definirati idućih mjeseci. Otvoreni smo za raspravu. Ne moramo kontrolirati... tehnološki itinerar, tajming, troškove i dostupnost da bismo stvorili uvjete za realizaciju našeg plana", dodao je čelnik njemačke tvrtke.

Schmall nadzire provedbu Volkswagenovog ambicioznog plana gradnje šest velikih tvornica baterija u Europi do kraja desetljeća koji bi mu trebao omogućiti da prestigne američkog Teslu i postane vodeća tvrtka u svijetu po broju prodanih električnih automobila.

Švedski Northvolt počet će 2023. proizvoditi premium baterijske ćelije za VW, a njemački div planira istodobno s kineskim Gotion High-Techom izgraditi tvoricu u Salzgitteru, koja bi trebala bi početi s radom 2025. godine.

Do kraja desetljeća VW će izgraditi još četiri postrojenja, najvjerojatnije u Španjolskoj, istočnoj Europi i dvije dodatne lokacije koje još nisu objavljene.

Troškovi će iznositi od jedne do dvije milijarde eura po postrojenju, a kapacitet od 40 do maksimalno 80 gigavat sati (GWh), ovisno o kemiji i o dostupnoj opskrbi energijom, rekao je Schmall.

"Imamo neke prirodne granice u dostupnosti komunalnih usluga, energije, vode", objasnio je.

Pritom su proizvodni kapaciteti tek jedan elemeent jednadžbe, rekao je Schmall, dodavši da se Volkswagen mora pobrinuti i za sirovine, poput litija i nikla.

Za to je potreban proaktivniji pristup i Volkswagen će pokušati ući u partnerstva, naglasio je čelnik njemačke tvrtke, najavivši prve sporazume "za nekoliko tjedana".

Tagovi: Volkswagen, Herbert Diess, Thomas Schmall
PROČITAJ I OVO
Slovačka tehnologija letećih automobila prodana kineskoj kompaniji
PRODAJA
Slovačka tehnologija letećih automobila prodana kineskoj kompaniji
ZAGREB - Slovačku tehnologiju koja stoji iza AirCara, letećeg automobila koji je izvorno razvijen i uspješno testiran u Europi, kupila je kineska tvrtka.
Kineski BYD prošle godine s rekordnom dobiti
REKORDI
Kineski BYD prošle godine s rekordnom dobiti
PEKING - Kineski proizvođač električnih vozila BYD lani je zabilježio rekordnih 30 milijardi juana (3,8 milijardi eura) neto dobiti, što je gotovo 81 posto više nego prethodne godine.
Audi zaustavio proizvodnju još jednog poznatog modela
POTEZI
Audi zaustavio proizvodnju još jednog poznatog modela
INGOLSTADT - Audi je zaustavio proizvodnju TT-a 10. studenog prošle godine, dok je R8 trebao biti umirovljen ubrzo nakon toga. Međutim, tada se to nije dogodilo.
Razgovori o spašavanju Fiskera propali, zaustavljeno trgovanje dionicama
AGONIJA
Razgovori o spašavanju Fiskera propali, zaustavljeno trgovanje dionicama
NEW YORK - Fiskerovi pregovori s velikim proizvođačem automobila o potencijalnom dogovoru propali su, rečeno je u ponedjeljak usred rastuće neizvjesnosti za novoosnovano poduzeće koje je prošlog tjedna pauziralo proizvodnju električnih vozila.
Northvolt ulaže 4,5 milijardi eura u pogon u Njemačkoj
INVESTICIJE
Northvolt ulaže 4,5 milijardi eura u pogon u Njemačkoj
STOCKHOLM - Švedski proizvođač baterija Northvolt počeo je s gradnjom tvornice baterija u Njemačkoj u koju planira uložiti 4.5 milijardi eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE