GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Volkswagen želi proširiti kapacitete u Slovačkoj

Volkswagen želi proširiti kapacitete u Slovačkoj
PROMJENA PLANA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.11.2020 / 22:08
Autor: SEEbiz
BRATISLAVA - Kao što je poznato, najveći europski koncern Volkswagen tražio je novu proizvodnu lokaciju u istočnoj Europi prije nekog vremena. Gotovo je odabrao Tursku, no sada je promijenio mišljenje i razmišlja o proširenju tvorničkog kompleksa u Bratislavi u Slovačkoj.

Njemački Automobilwoche objavio je intervju s izvršnim direktorom Volkswagena Herbertom Diessom, koji je rekao kako su odlučili povećati proizvodne kapacitete koje imaju u svojoj ionako prilično velikoj tvornici na periferiji Bratislave. Dodao je da su otkrili da im, s obzirom na situaciju povezanu s epidemijom covida-19, trenutno nije potrebna novi pogon. Volkswagen je na ljeto najavio da neće graditi tvornicu u Manisi blizu Izmira u Turskoj, koja je prvotno trebala biti tvornica kapaciteta 300.000 vozila.

Tamo bi se trebali izrađivati Škoda Superb i tehnički srodni Volkswagen Passat. Do sada su se ta dva modela proizvodila u tvornicama Kvašiny u Češkoj i u Emdenu u Njemačkoj. Poznato je da je potonji u budućnosti posvećen električnim automobilima.

Također nema službenih podataka o visini ulaganja u Volkswagenovu tvornicu u Bratislavi, neki zapisi poput onih u SlovakSpectatoru govore o vrijednosti od milijardu eura, što je dvostruko više od iznosa za koji Volkswagen očekuje da će ovo ljeto pregovarati sa slovačkom vladom. Isti izvor spominje vladine poticaje za VW, kao i obrazovnu ustanovu za zaposlenike, izgradnju stanova za iznajmljivanje u blizini i osiguravanje prijevoza.

Volkswagenova tvornica u Slovačkoj i sada je vrlo velika, zapošljava više od 12 000 ljudi, a proizvodnja uključuje male modele Volkswagen up / Škoda citigo / seat mii, kao što su SUV Audi Q7 i Q8, Volkswagen touareg i karoserija za Porsche cayenne.

Kao što je poznato, Slovačka je po broju stanovnika najjača zemlja u Srednjoj Europi u pogledu proizvodnje automobila, a tamo imaju pogone i PSA, Kia i Jaguar Land Rover. U zemlji od 5,5 milijuna stanovnika prošle je godine ukupno proizvedeno 1,1 milijun automobila, što predstavlja četvrtinu ukupnog izvoza te zemlje. U automobilskoj industriji izravno je zaposleno 80 000 ljudi, a, uzimajući u obzir neizravne poslove, 145 000.

Kao rezultat toga, u Slovačkoj je postojao određeni strah tijekom restrukturiranja automobilske industrije, što je povezano s novim pogonima i uvođenjem modernih proizvodnih tehnika; Volkswagen je također ukinuo 3.000 radnih mjesta u Bratislavi 2019. godine, a OECD je tada najavio da će brojni poslovi biti ugroženi u automobilskoj industriji u zemlji zbog buduće automatizacije procesa.

Tagovi: Volkswagen, Slovačka, PSA Peugeot Citroen, Jaguar Land Rover, Herbert Diess, Škoda Superb, Volkswagen Passat, Audi, Porsche, Škoda
PROČITAJ I OVO
MAN će testirati kamion bez vozača na autocesti
TESTIRANJE
MAN će testirati kamion bez vozača na autocesti
BERLIN - Njemački proizvođač teških vozila MAN u četvrtak će početi testirati kamione bez vozača na njemačkim autocestama.
Tesla će otpustiti 300 privremenih radnika u tvornici u Berlinu
REZOVI
Tesla će otpustiti 300 privremenih radnika u tvornici u Berlinu
BERLIN - Tesla kaže da smanjuje broj privremenih radnika u svojoj jedinoj europskoj tvornici u blizini Berlina, nakon što je najavio planove za smanjenje 10% globalne radne snage.
Tesla ponovno traži odobrenje dioničara za Muskovu plaću
PLAĆA
Tesla ponovno traži odobrenje dioničara za Muskovu plaću
NEW YORK - Tesla je u srijedu zatražio od svojih dioničara da još jednom odobre rekordnu plaću izvršnog direktora Elona Muska od 56 milijardi dolara koja je određena 2018., ali ju je sutkinja u Delawareu odbila u siječnju.
Volvo Group s većom dobiti unatoč manjoj prodaji
SOLIDNO
Volvo Group s većom dobiti unatoč manjoj prodaji
STOCKHOLM - Švedski proizvođač kamiona, autobusa i hardvera Volvo Group u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio 14,1 milijardu švedskih kruna (120,4 milijuna eura) neto dobiti, što je 9,9 posto više nego u istom razdoblju lani.
Rast broja registriranih vozila u Hrvatskoj u 2023.
AUTO TRŽIŠTE
Rast broja registriranih vozila u Hrvatskoj u 2023.
ZAGREB - U Hrvatskoj je prošle godine bilo 2.554.524 registriranih cestovnih vozila što je četiri posto više u odnosu na 2022., podaci su Državnog zavoda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE