GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Volkswagen spreman platiti za prijavljivanje radnika brazilskom vojnom režimu

Volkswagen spreman platiti za prijavljivanje radnika brazilskom vojnom režimu
SPREMNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.09.2020 / 12:01
Autor: SEEbiz / H
WOLFSBURG - Njemački automobilski div Volkswagen objavio je da će platitii oko 36 milijuna reala (5,58 milijuna eura) odšteta i donacija kako bi se iskupio za prijavljivanje bivših radnika brazilskim vlastima za vrijeme vojne diktature od 1964. do 1985. godine.

U istrazi o zločinima počinjenim u vrijeme diktature vladina komisija pronašla je dokaze da su kompanije, uključujući Volkswagen, potajno pomagale vojsci da identificira sumnjive "subverzivne" i sindikalne aktiviste među svojim radnicima.

Mnogi su radnici bili otpušteni, pritvoreni ili su bili izloženi policijskom maltretiranju i godinama nakon toga nisu mogli naći novi posao, pokazala je Reutersova istraga iz 2014.

Volkswagen je u srijedu potpisao sporazum o nagodbi s brazilskim državnim i saveznim tužiteljima u Sao Paulu koji uključuje isplatu 16,8 milijuna reala udruzi bivših zaposlenika i njihovih preživjelih uzdržavanih članova.

Preostali novac bit će doniran projektima vezanim za ljudska prava.

Brazilski tužitelji izjavili su da će se tim sporazumom riješiti i tri istrage pokrenute nakon 2015. godine.

"Važno je odgovorno se postaviti prema tom negativnom poglavlju u povijesti Brazila i promicati transparentnost", naglasila je članica uprave VW-a Hiltrud Werner u priopćenju kompanije na portugalskom jeziku.

O Volkswagenovoj nagodbi prve su izvijestile njemačke radiopostaje NDR, SWR i dnevnik Sueddeutsche Zeitung.

Povjesničar Christopher Kopper sa sveučilišta u Bielefeldu, koji je istražio slučaj za Volkswagen, rekao je da će nagodba biti povijesna.

"To je prvi puta da će njemačka kompanija preuzeti odgovornost za kršenje ljudskih prava vlastitih radnika u događajima u razdoblju nakon završetka nacionalsocijalizma," rekao je za NDR, SWR i Sueddeutsche Zeitung.

Kopperova istraga utvrdila je suradnju između brazilskih sigurnosnih agenata u Volkswagenu i vojnog režima, ali nema jasnih dokaza da je ona u kompaniji bila institucionalizirana, navodi se u priopćenju VW-a.

Tagovi: Volkswagen, Christopher Kopper, Brazil, brazilska vojna diktatura
PROČITAJ I OVO
Sve manje dizelaša na europskim cestama
TRENDOVI
Sve manje dizelaša na europskim cestama
BRUXELLES - U ožujku je tržišni udio električnih vozila pao s 13,9 posto u 2023. na 13 posto. Tržišni udio prodanih hibridnih i plug-in hibridnih vozila porastao je s 24,4 na 29 posto.
Dionice Tesle ususret objavi rezultata pale najniže u 15 mjeseci
PAD
Dionice Tesle ususret objavi rezultata pale najniže u 15 mjeseci
NEW YORK - Dionice Tesle pale su sedmi dan zaredom, dosegnuvši najnižu razinu od siječnja 2023., budući da su daljnja sniženja cijena tijekom vikenda povećala zabrinutost zbog objavljivanja izvješća o zaradi za prvo tromjesečje tvrtke u utorak.
Što donosi nova EU regulativa cyber sigurnosti za automobile?
REGULATIVA
Što donosi nova EU regulativa cyber sigurnosti za automobile?
BERLIN - Na ljeto u Europskoj uniji stupaju na snagu novi propisi o kibernetičkoj sigurnosti automobila. Više proizvođača zato obustavlja proizvodnju nekih modela. Preskupo bi bilo prilagoditi ih novim pravilima.
Bavarski premijer: Opozvati zabranu motora s unutarnjim izgaranjem
STAVOVI
Bavarski premijer: Opozvati zabranu motora s unutarnjim izgaranjem
MUNCHEN - Bavarski premijer Markus Söder ponovno je pozvao na povlačenje zabrane ispuštanja CO2 iz automobila u cijeloj EU od 2035. uoči izbora za Europski parlament u lipnju.
Kineski Chery izabrao Barcelonu za svoju prvu tvornicu električnih automobila u Europi
INVESTICIJE
Kineski Chery izabrao Barcelonu za svoju prvu tvornicu električnih automobila u Europi
BARCELONA - Chery je potpisao ugovor s katalonskom tvrtkom Ebro-EV Motors koji predstavlja investiciju od 400 milijuna eura u Zona Franca (Barcelona).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE