GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Volkswagen razmatra selidbu iz Njemačke

Volkswagen razmatra selidbu iz Njemačke
OPCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.09.2022 / 21:26
Autor: SEEbiz / Nova.rs
WOLFSBURG - Volkswagen grupa bi mogla prebaciti proizvodnju iz Njemačke i istočne Europe ako se nestašica prirodnog plina nastavi, što je još jedan pokazatelj da bi ruska invazija na Ukrajinu mogla poremetiti cijelu europsku industriju.

Ako se nestašice plina nastave i nakon ove zime, Volkswagen kao jednu od opcija ima preseljenje proizvodnje, objavila je njemačka tvrtka u četvrtak.

Najveći njemački proizvođač automobila ima tvornice u Njemačkoj, Češkoj i Slovačkoj, koje su među europskim zemljama koje najviše ovise o ruskom plinu.

"Kao srednjoročne alternative, usredotočeni smo na veću lokalizaciju, premještanje proizvodnih kapaciteta ili tehničke alternative, slično onome što je već uobičajena praksa u kontekstu izazova nestašice poluvodiča i drugih nedavnih poremećaja u opskrbnom lancu", rekao je Geng Wu iz Volkswagen Consultinga. .

Jugozapadna Europa ili obalna područja sjeverne Europe imaju bolji pristup pomorskom transportu tekućeg naftnog plina, pa bi se proizvodnja mogla prenijeti u neku od zemalja u tim regijama, tvrdi glasnogovornik Volkswagena. Trenutno njemačka tvrtka upravlja tvornicama automobila u Portugalu, Španjolskoj i Belgiji, koje su zemlje koje također imaju velika skladišta plina.

Volkswagen tvrdi da će u sljedećih 5 do 6 mjeseci uspjeti održati proizvodnju u Njemačkoj na stabilnoj razini, ako ova zemlja nastavi obnavljati svoje rezerve plina, ali i da rastuće cijene energije i nestabilnost u opskrbnim lancima predstavljaju rizik za globalnu proizvodnju .

Podsjetimo, njemačka je vlada krajem srpnja apelirala na građane i tvrtke da na sve načine štede plin, a najveći proizvođači automobila bili su prisiljeni razmotriti alternative koje su štetne za okoliš. Tako se dogodilo da je VW kao energent koristio termoelektrane na ugljen nešto duže od očekivanog.

Prelazak s plina na druga goriva, poput ugljena ili nafte, moguće je kratkoročno rješenje za tvrtke s plamenicima na licu mjesta, ali Berlin mora pomoći ubrzavanjem odobrenja za veće emisije štetnih plinova poput ugljičnog dioksida. Mercedes je najavio da će svoje elektrane kombiniranog ciklusa na prirodni plin zamijeniti zelenom strujom, ali nije precizirao kojom vrstom. Tvrtka iz Stuttgarta već je smanjila potrošnju plina u Europi za 10 posto, a najavili su i da bi mogli smanjiti unos plina u Njemačkoj za 50 posto ako postoji regionalno udruženje.

BMW je već smanjio potrošnju plina, no dodatne uštede bile bi moguće samo u ograničenom razdoblju bez ugrožavanja proizvodnje. Prema njihovom mišljenju, ako se ovakvo stanje produži, tvorničke trake bi se kad-tad morale zaustaviti.

Najveći svjetski dobavljač dijelova Bosch, kao i Audi, smanjit će temperaturu u uredima i skladištima, kako bi uštedjeli na potrošnji plina. No, tvrde i da su te mjere samo kratkoročne te da bi dodatne uštede dovele do problema u proizvodnji, što bi imalo posljedice za radnike i cijelu industriju.

Tagovi: Volkswagen, plin, Mercedes, BMW, ruski plin, Bosch, Audi
PROČITAJ I OVO
Dionice Tesle potonule nakon informacije da će otpustiti više od 10% globalne radne snage
POTONUĆE
Dionice Tesle potonule nakon informacije da će otpustiti više od 10% globalne radne snage
SAN FRANCISCO - Dionice Tesla pale su za više od 1% u pretprodaji u ponedjeljak zbog medijskih izvješća da će proizvođač automobila otpustiti više od 10% svoje globalne radne snage.
Njemački proizvođači automobila protive se kaznenim carinama na kineske e-automobile
PROTIVLJENJE
Njemački proizvođači automobila protive se kaznenim carinama na kineske e-automobile
BERLIN - Njemački proizvođači automobila protive se mogućim europskim kaznenim carinama na uvoz električnih automobila iz Kine.
German carmakers oppose punitive tariffs on Chinese e-cars
OPPOSITION
German carmakers oppose punitive tariffs on Chinese e-cars
BERLIN - German car manufacturers are against the possible European punitive tariffs on the import of electric cars from China.
Mercedes-Benz povukao 341.000 vozila zbog opasnosti od požara
POVLAČENJE
Mercedes-Benz povukao 341.000 vozila zbog opasnosti od požara
LJUBLJANA - Njemački proizvođač automobila i kamiona Mercedes-Benz opozvao je 341.000 vozila modela GLE i GLS, proizvedenih od 2017. do 2023. godine, zbog opasnosti od požara. Opoziv se odnosi i na 109 njihovih vozila u Sloveniji.
Stellantis na meti kritika talijanske vlade
KRITIKE
Stellantis na meti kritika talijanske vlade
MILANO - Stellantis je odlukom o proizvodnji prvog potpuno električnog Alfa Romea u inozemstvu prekršio talijanske zakone, ustvrdio je ministar industrije Adolfo Urso.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE