GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Volkswagen povećao dobit, problemi u opskrbnim lancima ostaju

Volkswagen povećao dobit, problemi u opskrbnim lancima ostaju
IZAZOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.02.2023 / 14:19
Autor: SEEbiz
WOLFSBURG - Njemački proizvođač automobila Volkswagen uspio je povećati operativnu dobit u 2022. unatoč ratu u Ukrajini i energetskoj krizi. Također je povećao prihod dok je količinska prodaja pala. Grupa se još uvijek suočava s posljedicama uskih grla u nabavi sirovina i stalnih problema u nekim opskrbnim lancima.

Kako je u utorak navečer objavila tvrtka iz Wolfsburga, dobit iz poslovanja prije specijalnih efekata lani je prema prvim izračunima porasla za 12,5 posto na 22,5 milijardi eura. Rast je znatno niži nego prethodne godine, ali u skladu s očekivanjima, navodi njemačka novinska agencija dpa.

Iznos čiste dobiti u koncernu još nije objavljen, trebao bi biti objavljen 14. ožujka. Što se tiče prihoda, naveli su da su oni porasli s 250,2 milijarde eura u 2021. godini na 279 milijardi eura prošle godine, odnosno za 11,5 posto. Jedan od razloga tome najvjerojatnije su više prosječne cijene isporučenih vozila, budući da je smanjen broj prodanih vozila.

Gotovo kronična nestašica mikročipova i druge elektronike uzrokovala je kašnjenja u proizvodnji i duga vremena čekanja kupaca kod mnogih proizvođača, uključujući Volkswagen. Njemački proizvođač, drugi najveći u svijetu nakon Toyote, lani je kupcima isporučio sedam posto manje vozila nego godinu prije.

Volkswagen grupa je prošle godine prodala 8,26 milijuna vozila, nakon oko 8,88 milijuna u 2021. Prodaja je porasla samo u azijsko-pacifičkoj regiji, a i tamo je na najvažnijem kineskom tržištu smanjena za 3,6 posto.

Međutim, ponovno je porasla prodaja električnih modela. Marke Volkswagen koncerna lani su ih prodale nešto više od 572.000, što je 26 posto više nego 2021. godine.

Tagovi: Volkswagen, poslovni rezultati, opskrbni lanci
PROČITAJ I OVO
Slovačka tehnologija letećih automobila prodana kineskoj kompaniji
PRODAJA
Slovačka tehnologija letećih automobila prodana kineskoj kompaniji
ZAGREB - Slovačku tehnologiju koja stoji iza AirCara, letećeg automobila koji je izvorno razvijen i uspješno testiran u Europi, kupila je kineska tvrtka.
Kineski BYD prošle godine s rekordnom dobiti
REKORDI
Kineski BYD prošle godine s rekordnom dobiti
PEKING - Kineski proizvođač električnih vozila BYD lani je zabilježio rekordnih 30 milijardi juana (3,8 milijardi eura) neto dobiti, što je gotovo 81 posto više nego prethodne godine.
Audi zaustavio proizvodnju još jednog poznatog modela
POTEZI
Audi zaustavio proizvodnju još jednog poznatog modela
INGOLSTADT - Audi je zaustavio proizvodnju TT-a 10. studenog prošle godine, dok je R8 trebao biti umirovljen ubrzo nakon toga. Međutim, tada se to nije dogodilo.
Razgovori o spašavanju Fiskera propali, zaustavljeno trgovanje dionicama
AGONIJA
Razgovori o spašavanju Fiskera propali, zaustavljeno trgovanje dionicama
NEW YORK - Fiskerovi pregovori s velikim proizvođačem automobila o potencijalnom dogovoru propali su, rečeno je u ponedjeljak usred rastuće neizvjesnosti za novoosnovano poduzeće koje je prošlog tjedna pauziralo proizvodnju električnih vozila.
Northvolt ulaže 4,5 milijardi eura u pogon u Njemačkoj
INVESTICIJE
Northvolt ulaže 4,5 milijardi eura u pogon u Njemačkoj
STOCKHOLM - Švedski proizvođač baterija Northvolt počeo je s gradnjom tvornice baterija u Njemačkoj u koju planira uložiti 4.5 milijardi eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE