GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Volkswagen investira 2,1 milijardi eura u dva kineska proizvođača električnih vozila

Volkswagen investira 2,1 milijardi eura u dva kineska proizvođača električnih vozila
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.05.2020 / 19:40
Autor: Siniša Malus
FRANKFURT - Volkswagen je pristao uložiti 2,1 milijardu eura u dva odvojena kineska proizvođača električnih vozila, povećavajući svoj ulog na najvećem svjetskom tržištu automobila.

VW je rekao da će uložiti milijardu eura za preuzimanje 50% udjela u državnoj tvrtki vlasnika Anhui Jianghuai Automobile Group (JAC Motors), također povećavši svoj udio u postojećem zajedničkom ulaganju s električnim vozilima s JAC-om na 75% s 50%.

Zajedničko ulaganje predstavit će još pet električnih modela do 2025. godine i uspostaviti bazu za proizvodnju automobila, poručuje VW.

Njemački div želi prodati 1,5 milijuna novih energetskih vozila (NEV), uključujući baterije električnih automobila, kao i priključna hibridna i vodikova vozila na gorivne ćelije - godišnje u Kini do 2025. godine.

U odvojenoj transakciji, VW je rekao da će platiti 1,1 milijardu eura za kupnju 26,5% udjela u Guoxuan High-tech, proizvođača električnih akumulatora, postajući njen najveći dioničar.

VW je rekao da će Guoxuan, sa sjedištem u Hefeiju, poput JAC-a, dobavljati baterije za svoje EV modele u Kini.

Dogovori dolaze kao globalni rivali poput američkog proizvođača električnih vozila Tesla koji žele upasti na kinesko tržište automobila. Tesla je prošle godine postao prvi strani proizvođač automobila koji je u potpunosti posjedovao tvornicu automobila u Kini.

Kina je postavila cilj da 25% godišnje prodaje vozila bude od 2525, a da ih čine NEV-ovi. Prošle godine u Kini je prodano više od 25 milijuna vozila.

Današnji potezi čine VW najnovijim stranim proizvođačem automobila koji povećava vlasništvo nad operacijama u Kini od kada je vlada 2018. godine počela opuštati pravila, a njemački vršnjački BMW brzo je preuzeo kontrolu nad svojim glavnim lokalnim pothvatom.

VW također ima pothvate s državnom China FAW Group i SAIC Motor Corp.

Tagovi: Volkswagen, električni automobili, Guoxuan High-tech, Anhui Jianghuai Automobile Group, JAC Motors
PROČITAJ I OVO
Darko Lukić od 1. jula novi izvršni direktor Nelt grupe
KARIJERE
Darko Lukić od 1. jula novi izvršni direktor Nelt grupe
BEOGRAD - Darko Lukić će od 1. jula ove godine biti novi izvršni direktor Nelt grupe, saopštila je danas ta kompanija.
Njemački sud u aferi Dieselgate osudio i Mercedes
AFERE
Njemački sud u aferi Dieselgate osudio i Mercedes
BERLIN - Proizvođač automobila Mercedes-Benz svjesno je ugrađivao softver koji dovodi u zabludu u dizelska vozila, zaključio je danas njemački sud, otvarajući vrata vlasnicima vozila da tuže za naknadu štete.
Xiaomijev električni automobil 4.000 dolara jeftiniji od Teslinog Modela 3
RAT CIJENAMA
Xiaomijev električni automobil 4.000 dolara jeftiniji od Teslinog Modela 3
PEKING - Kineska tvrtka za pametne telefone Xiaomi priopćila je u četvrtak da će prodavati svoj prvi automobil za puno manje od Teslinog Modela 3, dok se ratovi cijena zahuktavaju na kineskom žestoko konkurentnom tržištu električnih automobila.
Volvo proizveo svoj zadnji dizelski automobil
ODLAZE U POVIJEST
Volvo proizveo svoj zadnji dizelski automobil
STOKCHOLM - Volvo Cars se oprostio od dizelskih automobila nakon što je SUV XC90 sišao s proizvodne trake u tvornici Torslanda u Švedskoj u utorak navečer kao posljednji dizelski model švedskog proizvođača.
Slovačka tehnologija letećih automobila prodana kineskoj kompaniji
PRODAJA
Slovačka tehnologija letećih automobila prodana kineskoj kompaniji
ZAGREB - Slovačku tehnologiju koja stoji iza AirCara, letećeg automobila koji je izvorno razvijen i uspješno testiran u Europi, kupila je kineska tvrtka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE