GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Volkswagen i E.ON predstavili superbrzi punjač e-vozila

Volkswagen i E.ON predstavili superbrzi punjač e-vozila
PUNJAČI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.02.2020 / 20:03
Autor: SEEbiz / Bug.hr
FRANKFURT - Jedna od većih prepreka za širu primjenu električnih automobila, osim ponekad njihove visoke cijene, je i nedovoljna dostupnost punjača, pogotovo onih brzih koji mogu bateriju dopuniti za 10-20 minuta.

Problem kod širenja mreže ovakvih punionica najčešće je nedostatak električnih instalacija koje mogu podnijeti opterećenja, a zbog visokih energetskih zahtjeva takvih punjača i njihovo je postavljanje skupo i komplicirano. No, Volkswagen i E.ON imaju rješenje za to.

Njemački proizvođač automobila (koji sve više skreće prema elektrifikaciji) i energetska kompanija zajednički su osmislili novi vid superbrzog punjača – a koji se može "uštekati" u bilo koju električnu mrežu, a opet ispuniti svrhu brzog punjenja automobila. Ultrabrzo punjenje u skorijoj bi budućnosti, prema njima, trebalo biti jednostavno, jeftino i dostupno svugdje.

Za sada još u fazi prototipa, rješenje koje su VW i E-ON najavili uključuje snažan baterijski sustav. On je u stanju istodobno puniti do dva automobila snagom od najviše 150 kW. To bi, kažu, trebao prosječnom električnom automobilu dodati 200-tinjak kilometara dosega kroz 15-ak minuta. Kako bi baterija punjača u svakom trenutku bila sposobna primiti vozilo na punjenje, ona je priključena na elektroinstalaciju iz koje konstantno crpi struju jakosti između 16 i 63 ampera, ovisno o dostupnoj infrastrukturi.

Ovakvi će punjači biti posebno prilagođeni instalaciji u gradovima, na parkiralištima, benzinskim postajama i sličnim lokacijama na kojima postoji sve veća potreba za brzim punjačima. Osmišljeni su da rade na principu "plug and play", a da se konfiguriraju na daljinu, putem Interneta. E.ON kaže i kako će ih napajati isključivo iz "zelenih" izvora energije.

Proizvodnja punjača počinje već ove godine, a u drugoj polovici godine prvi će testni primjerci biti instalirani na njemačkom tržištu, pod nazivom E.ON Drive Booster.

Tagovi: Volkswagen, E.ON, superbrzi punjač za električne automobile, električni automobili
PROČITAJ I OVO
Teslini inženjeri pokušavaju razviti respiratore
RESPIRATORI
Teslini inženjeri pokušavaju razviti respiratore
NEW YORK - Priča o Elonu Musku i respiratorima koje je donirao bolnicama, pa se ispostavilo da nije riječ o idealnom tipu uređaja, dobiva i nešto pozitivniji nastavak.
Prodaja novih vozila u ožujku potonula 45,9%
POTONUĆE
Prodaja novih vozila u ožujku potonula 45,9%

ZAGREB - U Hrvatskoj je u ovogodišnjem ožujku prodano 2.724 novih putničkih vozila, što je 45,9 posto manje nego u istom mjesecu prošle godine, podaci su Promocije plus objavljeni u ponedjeljak, dok prometni stručnjak Željko Marušić ocjenjuje da je to tek početak drastičnog pada prodaje i velike krize automobilske industrije.

Kvartalna prodaja BMW-a potonula 20,6%
POTONUĆE
Kvartalna prodaja BMW-a potonula 20,6%
MUNCHEN - U prvom kvartalu ove godine njemački prozvođač automobila BMW prodao je za 20,6 posto manje automobila.
Njemačka očekuje najniži izvoz automobila od 2009. godine
OČEKIVANJA
Njemačka očekuje najniži izvoz automobila od 2009. godine
BERLIN - Smrtonosna pandemija koronavirusa paralizirala je gotovo cijeli svijet, a njen negativan utjecaj je evidentan na svim poljima.
Ford neće nastaviti proizvodnju Europi najmanje do 4. svibnja
ODLUKE
Ford neće nastaviti proizvodnju Europi najmanje do 4. svibnja
LONDON - Nakon prvotne informacije da zaustavlja svoju proizvodnju u većini evropskih prostrojenja, kompanija Ford je priopćila da ona neće biti nastavljena barem do 4. svibnja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE