GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Volkswagen i E.ON predstavili superbrzi punjač e-vozila

Volkswagen i E.ON predstavili superbrzi punjač e-vozila
PUNJAČI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.02.2020 / 20:03
Autor: SEEbiz / Bug.hr
FRANKFURT - Jedna od većih prepreka za širu primjenu električnih automobila, osim ponekad njihove visoke cijene, je i nedovoljna dostupnost punjača, pogotovo onih brzih koji mogu bateriju dopuniti za 10-20 minuta.

Problem kod širenja mreže ovakvih punionica najčešće je nedostatak električnih instalacija koje mogu podnijeti opterećenja, a zbog visokih energetskih zahtjeva takvih punjača i njihovo je postavljanje skupo i komplicirano. No, Volkswagen i E.ON imaju rješenje za to.

Njemački proizvođač automobila (koji sve više skreće prema elektrifikaciji) i energetska kompanija zajednički su osmislili novi vid superbrzog punjača – a koji se može "uštekati" u bilo koju električnu mrežu, a opet ispuniti svrhu brzog punjenja automobila. Ultrabrzo punjenje u skorijoj bi budućnosti, prema njima, trebalo biti jednostavno, jeftino i dostupno svugdje.

Za sada još u fazi prototipa, rješenje koje su VW i E-ON najavili uključuje snažan baterijski sustav. On je u stanju istodobno puniti do dva automobila snagom od najviše 150 kW. To bi, kažu, trebao prosječnom električnom automobilu dodati 200-tinjak kilometara dosega kroz 15-ak minuta. Kako bi baterija punjača u svakom trenutku bila sposobna primiti vozilo na punjenje, ona je priključena na elektroinstalaciju iz koje konstantno crpi struju jakosti između 16 i 63 ampera, ovisno o dostupnoj infrastrukturi.

Ovakvi će punjači biti posebno prilagođeni instalaciji u gradovima, na parkiralištima, benzinskim postajama i sličnim lokacijama na kojima postoji sve veća potreba za brzim punjačima. Osmišljeni su da rade na principu "plug and play", a da se konfiguriraju na daljinu, putem Interneta. E.ON kaže i kako će ih napajati isključivo iz "zelenih" izvora energije.

Proizvodnja punjača počinje već ove godine, a u drugoj polovici godine prvi će testni primjerci biti instalirani na njemačkom tržištu, pod nazivom E.ON Drive Booster.

Tagovi: Volkswagen, E.ON, superbrzi punjač za električne automobile, električni automobili
PROČITAJ I OVO
Volkswagen očekuje probleme na kineskom tržištu
PROBLEMI
Volkswagen očekuje probleme na kineskom tržištu
FRANKFURT - Njemački automobilski div Volkswagen (VW) očekuje da će sljedeće dvije godine na visoko konkurentnom kineskom tržištu automobila biti teške.
Xiaomi prodaje više električnih vozila nego što se očekivalo
BOLJE OD OČEKIVANJA
Xiaomi prodaje više električnih vozila nego što se očekivalo
PEKING — Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi prodaje svoje nove električno vozilo bolje od očekivanog, što ga dovodi bliže rentabilnosti unatoč nižim cijenama od Tesle Model 3.
Dionice Tesle uzletjele 13 posto nakon što je Musk najavio početak proizvodnje jeftinijeg automobila
UZLET
Dionice Tesle uzletjele 13 posto nakon što je Musk najavio početak proizvodnje jeftinijeg automobila
NEW YORK - Tesla je u utorak izvijestila o padu prihoda od 9% u prvom tromjesečju, najvećem padu od 2012. godine, što je iznevjerilo procjene analitičara, dok se tvrtka za električna vozila suočava s posljedicama stalnih rezova cijena.
Volvo Cars povećao prodaju i operativnu dobit u prvom kvartalu
RAST
Volvo Cars povećao prodaju i operativnu dobit u prvom kvartalu
STOCKHOLM - Švedski proizvođač automobila Volvo Cars u srijedu je izvijestio o porastu osnovne operativne dobiti u prvom tromjesečju potaknutom snažnom prodajom na malo.
Tesla u Berlinu raskida 400 poslova i 300 vanjskih ugovora
REZOVI
Tesla u Berlinu raskida 400 poslova i 300 vanjskih ugovora
BERLIN - Val otpuštanja u pogonima američkog proizvođača električnih automobila Tesla zahvatit će i jedinu tvornicu u Europi, u blizini Berlina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE