GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vodeći europski proizvođači automobila odgovorni za deforestaciju u Paragvaju

Vodeći europski proizvođači automobila odgovorni za deforestaciju u Paragvaju
KRIVNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.09.2020 / 16:25
Autor: SEEbiz / H
ASUNCION - Udruga za zaštitu okoliša Earthsight u srijedu je priopćila da neke od najvećih europskih proizvođača automobila, među kojima je BMW, smatra odgovornim za deforestaciju Chacoa, suhog šumskog područja u Paragvaju koje je stanište jaguara i dom jedne od posljednjih izoliranih urođeničkih skupina.

U svom izvješću ta udruga navodi da su kompanije za uzgoj stoke posjekle šumu urođeničke etničke skupine Ayoreo Totobiegosode te da neki od njezinih članova žive u dobrovoljnoj izolaciji.

Koža domaće stoke se koristi za presvlake sjedišta luksuznih automobila europskih proizvođača poput BMW-a, Jaguara i Land Rovera.

Earthsight, sa sjedištem u Velikoj Britaniji, tajno je posjetio pogone za štavljenje koji se hvale da luksuzne automobilske marke opskrbljuju sirovim materijalom.

"BMW koristi kožu iz dviju klaonica za krave sa rančeva koji su odgovorni za ilegalnu sječu šuma koje pripadaju narodu Ayoreo Totobiegosode", priopćila je udruga.

Jaguar i Land Rover, dodaje se u izvješću, nisu osporile da kožu nabavljaju iz paragvajske štavionice koja prerađuje kožu dobivenu iz jedne druge klaonice koja radi isto kao druge dvije.

No, te dvije kompanije su za Reuters priopćile da nema dokaza za tvrdnje udruge Earthsight i ističu da europski dobavljači jamče održivu opskrbu, odnosno da uvoznici kože u Europi provjeravaju da niti jedan dobavljač sirovih materijala nije uključen u ilegalnu deforestaciju.

BMW se oglušio na zahtjev da komentira optužbe Earthsighta.

Paragvaj godišnje izveze oko 50.000 tona kože štavljene kromovim solima, a gotovo dvije trećine izvoza namijenjeno je Europi.

Proizvođači automobila tvrde da je koža tek nusproizvod puno veće industrije za preradu mesa, no urođeničke skupine ukazuju da je sve pogubnija deforestacija u posljednje vrijeme rezultat sve veće potražnje za goveđom kožom.

Tagovi: deforestaciija, Paragvaj, BMW, Earthsight, Jaguar Land Rover
PROČITAJ I OVO
SAD i EU napreduju u vezi subvencija za električne automobile
SUBVENCIJE
SAD i EU napreduju u vezi subvencija za električne automobile
BRUXELLES - Predstavnici SAD-a i EU-a izjavili su u ponedjeljak nakon trećeg sastanka Tehnološkog vijeća da su postigli napredak po pitanju američkog zakonodavstva koje će europskim tvrtkama onemogućiti pristup poreznim olakšicama za električne automobile, ali nisu riješili problem. Obećali su nastavak konstruktivnih razgovora.
Prodaja novih automobila u Hrvatskoj pala 3,3%
BLAGI PAD
Prodaja novih automobila u Hrvatskoj pala 3,3%
ZAGREB - U Hrvatskoj je u prvih 11 mjeseci ove godine prodano 41.385 novih putničkih vozila, što je 3,3 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine kada ih je prodano 42.805, dok je samo u studenome prodano 2.698 novih vozila, rast od 5,3 posto, podaci su Promocije plus.
Expert MeetUp: Ovo su rješenja za izazove u autoindustriji
DOGAĐAJI
Expert MeetUp: Ovo su rješenja za izazove u autoindustriji
ZAGREB - U Zagrebu je početkom prosinca održana konferencija pod nazivom „Expert MeetUp - Rješenja za izazove autoindustrije“ u organizaciji poslovne grupe Auto Hrvatska.
Skuplja registracija automobila u Srbiji
POSKUPLJENJA
Skuplja registracija automobila u Srbiji
BEOGRAD – Zbog većih lokalnih komunalnih taksi na putnička vozila koje od 1.decembra, zavisno od kategorije vozila, mogu da iznose od 710 do 7.110 dinara, od četvrtka je u Srbiji poskupela registracija vozila.
Ford najavljuje veća ulaganja u proizvodnju dijelova za električna vozila u Britaniji
NAJAVE
Ford najavljuje veća ulaganja u proizvodnju dijelova za električna vozila u Britaniji
LONDON - Američki automobilski div Ford Motor najavio je u četvrtak da će uložiti još 149 milijuna funti kako bi povećao proizvodnju pogonskih jedinica za električna vozila u tvornici motora u sjevernoj Engleskoj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE