GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlada Srbije vodi razgovore sa japanskim gigantom o proizvodnji automobila u Srbiji

Vlada Srbije vodi razgovore sa japanskim gigantom o proizvodnji automobila u Srbiji
RAZGOVORI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.05.2022 / 12:29
Autor: SEEbiz / Nova.rs
BEOGRAD - Vlada Srbije u ovom trenutku vodi intenzivne pregovore sa čelnicima jedne velike japanske automobilske kompanije o izgradnji njenog proizvodnog pogona u našoj zemlji, saznaje Demostat u dobro obaveštenim izvorima.

Nadležni u Srbiji japanskom partneru nude da fabriku izgradi u Inđiji kao jednoj od potencijalnih lokacija, tvrdi izvor.

„Ukoliko bi ta kompanija, koja pokazuje zainteresovanost za projekat, pristala na tako nešto najverovatnije bi bio otvoren pogon za proizvodnju električnih automobila“, navodi sagovornik.

Podsećanja radi, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je krajem aprila da Srbija pregovara sa dva fantastična proizvođača automobila. Nakon toga, u medijima se spekulisalo da je jedan od njih nemački Folksvagen.

Kako su pisali mediji, nadležni u Inđiji već pripremaju 800 hektara zemljišta koje je namenjeno kompaniji iz automobilske industrije.

Na sednici Skupštine opštine Inđija, održanoj 11. aprila, trebalo je da se glasa o izmeni i dopuni Prostornog plana opštine, ali je taj predlog povučen na zahtev predlagača. Predsednik opštine Inđija Vladimir Gak obrazložio je da je do povlačenja predloga došlo zbog zahteva potencijalnog investitora da u Prostorni plan budu unete detaljne informacije, prenosi Demostat.

Prema onome što je navedeno u pismu o namerama, potencijalni investitor bi trebalo da uloži milijardu evra i zbog toga će, kako pišu mediji, poljoprivredno zemljište u toj opštini biti prevedeno u građevinsko.

Da Folksvagen nije ta velika automobilska firma koja je zainteresovana da otvori svoju fabriku u Inđiji obelodanila je Politika pozivajući se na izvore iz nemačke kompanije sa sedištem u Volfsburgu, koji tvrde da ona nije zainteresovana za pokretanje proizvodnje vozila u Srbiji.

Kako pak navodi izvor Demostata nadležni u Srbiji pregovaraju sa jednom velikom japanskom automobilskom kompanijom a potencijalna investicija „uveliko zavisi od toga da li će se litijum eksploatisati u našoj zemlji ali i od spoljnopolitičke orijentacije Vlade Srbije u narednom periodu“.

"Ono što automobilske kompanije motiviše za otvaranje fabrike za proizvodnju električnih vozila u određenoj zemlji je dostupnost sirovinske baze za baterije ali i subvencije, poput onih koje dobija italijanski Fijat u Kragujevcu", objašnjava sagovornik.

Prema njegovim rečima, u slučaju da u Srbiji ipak dođe do eksploatacije litijuma, bez obzira što je u ovom trenutku sa britansko-australijskom kompanijom Rio Tinto u potpunosti prekinuta saradnja na tom planu, Vlada će prednost u nabavci te sirovine dati onima koji su spremni da investiraju u pogone za preradu.

"Nije cilj da litijum iz Srbije odlazi kao sirovina već kao proizvod, kao što je primera radi, baterija za električni automobil ili vozilo", navodi sagovornik i dodaje da ne treba zaboraviti ni zainteresovanost geopolitičkih konkurenata zemlja zapada, u prvom redu Kine, za otvaranje proizvodnih pogona u Srbiji.

Ekonomski analitičar Branko Pavlović naglašava da to da li će negde na teritoriji Zapadnog Balkana, pa tako i u Srbiji, biti otvorena fabrika nekog velikog auomobilskog proizvođača isključivo zavisi od njegovih generalnih planova i tendencija za širenje poslovanja.

"Veoma je teško procenjivati kakvi su planovi velikih japanskih automobilskih kompanija ali ono što se može reći je to da su takvi giganti spremni da dođu na ove prostore pod uslovom da su se definitivno odlučili na poslovni proboj na tlu Evrope. U tom slučaju Srbija kao lokacija može da dođe u razmatranje. Jedna od prednosti koju naša zemlja ima, kada je reč o takvim investicijama, je dobra saobraćajna mreža. Kada je pak reč o pristupu sirovinama litijuma treba naglasiti da je za automobilsku kompaniju ipak znatno značanija stvar postojanje fabrike za proizvodnju baterija", rekao je Pavlović i dodao:


"Međutim, i ta svar se može rešiti bez postojanja takvog postrojenja u zemlji u kojoj je otvorila proizvodni pogon, pribavljanjem baterija iz država koje su njihovi veliki proizvođači. Baterije se pakuju i tankerima dostavljaju do kupaca. Postojanje rudnika litijuma može da bude određena prednost za odluku o investiciji poput izgradnje fabrike električnih automobila ali ne previše velika i bitna."

S obzirom da je krajem prošlog meseca predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio da bi potvrda najavljene investicije jednog od dva velika automobilska giganta bila najbolja vest, Demostat je kontaktirao nadležne u toj instituciji koji su istakli da nemaju saznanja sa kojim proizvođačem država pregovara. Sa istim pitanjem su se obratili i Vladi Srbije, ali do predaje teksta odgovori nisu dobijeni.

Tagovi: Vlada Srbije, auto industrija
PROČITAJ I OVO
Volvo proizveo svoj zadnji dizelski automobil
ODLAZE U POVIJEST
Volvo proizveo svoj zadnji dizelski automobil
STOKCHOLM - Volvo Cars se oprostio od dizelskih automobila nakon što je SUV XC90 sišao s proizvodne trake u tvornici Torslanda u Švedskoj u utorak navečer kao posljednji dizelski model švedskog proizvođača.
Slovačka tehnologija letećih automobila prodana kineskoj kompaniji
PRODAJA
Slovačka tehnologija letećih automobila prodana kineskoj kompaniji
ZAGREB - Slovačku tehnologiju koja stoji iza AirCara, letećeg automobila koji je izvorno razvijen i uspješno testiran u Europi, kupila je kineska tvrtka.
Kineski BYD prošle godine s rekordnom dobiti
REKORDI
Kineski BYD prošle godine s rekordnom dobiti
PEKING - Kineski proizvođač električnih vozila BYD lani je zabilježio rekordnih 30 milijardi juana (3,8 milijardi eura) neto dobiti, što je gotovo 81 posto više nego prethodne godine.
Audi zaustavio proizvodnju još jednog poznatog modela
POTEZI
Audi zaustavio proizvodnju još jednog poznatog modela
INGOLSTADT - Audi je zaustavio proizvodnju TT-a 10. studenog prošle godine, dok je R8 trebao biti umirovljen ubrzo nakon toga. Međutim, tada se to nije dogodilo.
Razgovori o spašavanju Fiskera propali, zaustavljeno trgovanje dionicama
AGONIJA
Razgovori o spašavanju Fiskera propali, zaustavljeno trgovanje dionicama
NEW YORK - Fiskerovi pregovori s velikim proizvođačem automobila o potencijalnom dogovoru propali su, rečeno je u ponedjeljak usred rastuće neizvjesnosti za novoosnovano poduzeće koje je prošlog tjedna pauziralo proizvodnju električnih vozila.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE