GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Uber priznaje britanskim vozačima status zaposlenika, prvi takav slučaj u svijetu

Uber priznaje britanskim vozačima status zaposlenika, prvi takav slučaj u svijetu
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.03.2021 / 07:33
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Uber će svojim britanskim vozačima dati status zaposlenika koji će primati minimalnu plaću i imati plaćen dopust, što je prvi takav slučaj u svijetu za američku tvrtku i promjena modela digitalnih platformi u Velikoj Britaniji.

Velika američka tvrtka za najam auta s vozačem rekla je u priopćenju objavljenom u utorak da će svi njezini vozači, kojih je u toj zemlji više od 70.000, već od srijede imati ta prava.

Riječ je o velikoj promjeni za Uber čiji su vozači dosad bili samostalni radnici.

Platforma je brzo reagirala nakon konzultacija sa svojim vozačima na širokoj bazi i točno mjesec dana nakon izgubljenog spora na Vrhovnom sudu koji je snažno odjeknuo u javnosti.

Najviše britansko pravosudno tijelo ocijenilo je 19. veljače da se vozači mogu smatrati "radnicima" i na osnovi toga koristiti se socijalnim pravima.

Sud je presudio u korist skupine dvadesetak vozača koji su smatrali da imaju pravo na status radnika, s obzirom na vrijeme koje provedu u radu s aplikacijom i na činjenicu da tvrtka, među ostalim, prati i ocjenjuje njihov rad.

Ubuduće će vozači Ubera u Velikoj Britaniji primati barem minimalnu plaću, imati pravo na plaćen dopust i moći će uplaćivati doprinos za mirovinu, u čemu će sudjelovati tvrtka.

Ova prava se pridodaju postojećim, kao što je besplatan pristup zdravstvenom osiguranju i naknada za rodiljni dopust.

"Ovo je velik dan za britanske vozače", rekao je Jamie Heywood, direktor Ubera za sjevernu i istočnu Europu.

"Uber je tek dio sektora rezerviranja automobila i nadamo se da će nam se drugi operatori pridružiti u nastojanju da poboljšamo uvjete u kojima rade ovi ljudi bez kojih je teško zamisliti našu svakodnevicu", rekao je.

Tagovi: Uber, Uber Technologies, Jamie Heywood, Velika Britanija
PROČITAJ I OVO
MAN će testirati kamion bez vozača na autocesti
TESTIRANJE
MAN će testirati kamion bez vozača na autocesti
BERLIN - Njemački proizvođač teških vozila MAN u četvrtak će početi testirati kamione bez vozača na njemačkim autocestama.
Tesla će otpustiti 300 privremenih radnika u tvornici u Berlinu
REZOVI
Tesla će otpustiti 300 privremenih radnika u tvornici u Berlinu
BERLIN - Tesla kaže da smanjuje broj privremenih radnika u svojoj jedinoj europskoj tvornici u blizini Berlina, nakon što je najavio planove za smanjenje 10% globalne radne snage.
Tesla ponovno traži odobrenje dioničara za Muskovu plaću
PLAĆA
Tesla ponovno traži odobrenje dioničara za Muskovu plaću
NEW YORK - Tesla je u srijedu zatražio od svojih dioničara da još jednom odobre rekordnu plaću izvršnog direktora Elona Muska od 56 milijardi dolara koja je određena 2018., ali ju je sutkinja u Delawareu odbila u siječnju.
Volvo Group s većom dobiti unatoč manjoj prodaji
SOLIDNO
Volvo Group s većom dobiti unatoč manjoj prodaji
STOCKHOLM - Švedski proizvođač kamiona, autobusa i hardvera Volvo Group u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio 14,1 milijardu švedskih kruna (120,4 milijuna eura) neto dobiti, što je 9,9 posto više nego u istom razdoblju lani.
Rast broja registriranih vozila u Hrvatskoj u 2023.
AUTO TRŽIŠTE
Rast broja registriranih vozila u Hrvatskoj u 2023.
ZAGREB - U Hrvatskoj je prošle godine bilo 2.554.524 registriranih cestovnih vozila što je četiri posto više u odnosu na 2022., podaci su Državnog zavoda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE