GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U travnju snažan oporavak prodaje automobila u Europi

U travnju snažan oporavak prodaje automobila u Europi
AUTO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.05.2024 / 14:50
Autor: SEEbiz
BRUXELLES - Prodaja automobila u EU snažno se oporavila u travnju zahvaljujući valu potražnje na velikim tržištima i kalendaru, izvijestila je u srijedu udruga proizvođača ACEA-a.

U travnju je u EU registrirano 913.995 novih automobila, za 13,7 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, izračunala je ACEA. U ožujku njihov broj smanjio se za 5,2 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec.

Skok odražava val potražnje na svim velikim tržištima, posebno u Španjolskoj i Njemačkoj gdje je prodaja porasla za 23,1 odnosno za 19,8 posto. Dvoznamenkasti rast bilježila je i Francuska, za 10,9 posto, a na začelju je Italija s rastom prodaje za 7,7 posto, prema podacima ACEA-e.

Dobar travanjski rezultat dijelom počiva i na kalendaru i dva dodatna dana prodaje, s obzirom na uskršnje praznike u prošlogodišnjem travnju, ističu u udruzi.

U Hrvatskoj su u travnju, prema ACEA-inim podacima, registrirana 7.264 nova automobila, za 14,03 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. U ožujku prodaja se zadržala na razini istog prošlogodišnjeg mjeseca.

Europsko tržište električnih automobila na baterije poraslo je u travnju za 14,8 posto, izračunala je ACEA, istaknuvši 45,2-postotni skok u Francuskoj. Najveće europsko tržište, ono Njemačke, bilježilo je pak stagnaciju.

U takvim je uvjetima tržišni udio električnih automobila blago pao u odnosu na ožujak, na 11,9 posto.

Podaci za Hrvatsku pokazuju oštar pad prodaje električnih automobila na baterije, za 70,3 posto. Prodaja hibridnih električnih modela, koji uključuju "pune i blage hibride", poskočila je pak za 30,3 posto, a plug-in hibrida za 1,9 posto.

Hibridna električna vozila obuhvaćaju, prema definiciji ACEA-e, "potpune i parcijalne hibride" koji, ovisno o snazi baterije, mogu u prosjeku voziti do 62 posto vremena samo na električni pogon.

U prva četiri ovogodišnja mjeseca europsko tržište novih automobila poraslo je za 6,6 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, uz prodanih gotovo 3,7 milijuna vozila, izračunala je ACEA.

U skupini vodećih tržišta najveći rast bilježile su Njemačka i Španjolska, po stopi od 7,8 posto. Slijede Francuska i Italija s povećanjem prodaje od sedam odnosno 6,1 posto.

U Hrvatskoj je u prva četiri ovogodišnja mjeseca, prema podacima ACEA-e, registrirano 22.696 novih automobila, za 13,8 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

Europsko tržište električnih automobila na baterije poraslo je za 6,4 posto, uz registrirane 442 tisuće novih vozila. Prodaja 'dizelaša' smanjila se pak za 8,2 posto, uz prodanih 473 tisuće vozila.

'Benzinci' su potvrdili vodeću poziciju s udjelom u tržištu od 36 posto. Hibridni električni automobili zadržali su drugo mjesto s udjelom od 29,1 posto.

Prodaja električnih automobila na baterije u Hrvatskoj potonula je pak u prva četiri mjeseca za 66,5 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Popularniji su hibridni električni automobili i plug-in hibridi, prema rastu prodaje od 48,9 odnosno 38,7 posto. Porasla je prodaja i 'dizelaša', za 7,9 posto, i 'benzinaca', za 7,2 posto.

Tagovi: auto tržište, automobili, hibridi, acea
PROČITAJ I OVO
Porsche bi mogao biti najveća žrtva trgovinskog rata Kina-EU
ANALITIČARI
Porsche bi mogao biti najveća žrtva trgovinskog rata Kina-EU
STUTTGART - Odgovor Pekinga na dodatne carine EU-a na uvoz električnih automobila iz Kine najviše bi naškodio proizvođačima automobila u Njemačkoj, a najteži udarac pretrpio bi Porsche, utvrdili su analitičari.
Vučić nagovara Geely da izgradi pogon u Srbiji
AUTO DIVOVI
Vučić nagovara Geely da izgradi pogon u Srbiji
BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić održao je sastanak s predstavnicima kineskog multinacionalnog konglomerata Zhejiang Geely Holding s kojima je razgovarao o razvoju srpske automobilske industrije i kineskim ulaganjima u srbijansko gospodarstvo.
EU i Kina kreću u razgovore o planiranim carinama za električna vozila
CARINE
EU i Kina kreću u razgovore o planiranim carinama za električna vozila
BRUXELLES - Kina i Europska unija složile su se započeti razgovore o planiranom uvođenju carina na električna vozila (EV) kineske proizvodnje koja se uvoze na europsko tržište, rekli su u subotu visoki dužnosnici obiju strana.
Interni dokumenti: Evo koliko je Tesla podijelila otkaza u godinu dana
OTKAZI
Interni dokumenti: Evo koliko je Tesla podijelila otkaza u godinu dana
DALLAS - Teslino snažno smanjenje broja zaposlenih od 2023. godine smanjilo je globalni broj zaposlenih na nešto više od 121.000 ljudi, uključujući privremene radnike, sugeriraju interni dokumenti, koji pokazuju da je proizvođač automobila do sada ove godine smanjio više od 14% svoje radne snage.
Kompanija Bugatti Rimac predstavila Bugatti Tourbillon
NOVITETI
Kompanija Bugatti Rimac predstavila Bugatti Tourbillon
ZAGREB - Godine 2004. preporođeni brend Bugatti zauvijek je promijenio svijet automobilskih performansi i luksuza predstavivši svoj sportski hiperautomobil 1001 konjske snage: čuveni Veyron.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE