GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Rijeci pilot projekt iznajmljivanja Boltovih električnih romobila

U Rijeci pilot projekt iznajmljivanja Boltovih električnih romobila
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.01.2021 / 15:02
Autor: SEEbiz
RIJEKA - Iz Bolta, europske platforme za pružanje usluge prijevoza na zahtjev, predstavili su u četvrtak polugodišnji pilot projekt iznajmljivanja električnih romobila u Rijeci, koji će u suradnji s gradskom upravom početi 15. siječnja.

Riječani će od petka preko Boltove mobilne aplikacije moći otključati električni romobil na jednoj od deset lokacija u središtu grada i isprobati ga.

Direktor Bolta u Hrvatskoj Tomislav Lukačević rekao je da se uslugama građanima i turistima želi omogućiti brže i jednostavnije kretanje. Kazao je kako je analiza pokazala da u Rijeci ima dosta vožnji do tri kilometra, što grad čini idealnim za korištenje romobila.

Zamjenik gradonačelnika Marko Filipović podsjetio je da je grad u ožujku 2020. uveo sustav e-bicikla Ricikleta. Više od 4000 vožnji riječkim Ricikletama pokazalo je da interes postoji unatoč svim ograničenjima, naglasio je.

Filipović je uvođenje električnih romobila naveo kao logičan sljedeći potez, pa je Grad Rijeka pilot projektu Bolta dao organizacijsku potporu.

U Rijeci će se koristiti model romobila koji je dizajniran i proizveden unutar Bolta za potrebe učestalog najma. Brzina romobila je do 20 kilometara na sat, a na posebnim područjima, kao što su Korzo i dio Rive, brzina je ograničena do 10 km/h.

U početku će 200 romobila biti smješteno u središtu Rijeke na deset lokacija, prometnim žarištima i frekventnim lokacijama kao što su Sušački most, autobusna stanica Fiumara, Jadranski trg, Žabica, Željeznički kolodvor, HNK Rijeka, Robna kuća Rijeka, Dvorana Mladosti, studentsko naselje te Sveučilišni kampus.

Svaki romobil ima ugrađeni GPS uređaj, s lokacijama preuzimanja i ostavljanja romobila.

Bolt će svakog jutra rasporediti romobile na njihova mjesta, a romobili će biti dezinficirani. Ako korisnik želi ostaviti romobil na području koje je označeno crvenom bojom, kao što je Korzo, korisnik će aplikacijom biti upozoren da ne parkira vozilo na toj lokaciji.

Za korištenje romobila potrebno je na smart telefonu instalirati Bolt aplikaciju, a romobil se može otključati skeniranjem QR koda koji se nalazi na upravljaču vozila.

Tagovi: Bolt, Rijeka, pilot projekt, Tomislav Lukačević, električni romobili
PROČITAJ I OVO
Rimac: Dobivanje potpore bit će snažna podrška daljnjem rastu
REAKCIJE
Rimac: Dobivanje potpore bit će snažna podrška daljnjem rastu
ZAGREB - Direktor Rimac Automobila Mate Rimac izjavio je u srijedu, u povodu EU odobrenja državnih potpora za proizvodnju baterija za automobile, kako su električni automobili i baterijski sustavi industrija budućnosti koja već ima veliki značaj i efekt na ekonomije zemalja koje prednjače u industriji, te da će taj projekt biti snažna podrška njihovom daljnjem rastu.
EK odobrio potporu 12 zemalja EU-a za proizvodnju baterija, Rimac među primateljima
POTPORE
EK odobrio potporu 12 zemalja EU-a za proizvodnju baterija, Rimac među primateljima
BRUXELLES - Europska komisija odobrila je 2,9 milijardi eura državne potpore 12 zemalja-članica, uključujući Hrvatsku, za proizvodnju baterija za električne automobile, a pomoć u inovacijama i razvoju trebali bi dobiti i Rimac Automobili.
Evo koliko košta zamjena baterije na Teslinom Modelu 3
BATERIJA
Evo koliko košta zamjena baterije na Teslinom Modelu 3
SAN FRANCISCO - Kad je riječ o zamjeni baterije na električnim automobilima, to predstavlja potencijalno ogroman trošak za vlasnike ovakvih vozila.
Petina vozila neispravna na tehničkom, prosječna starost više od 14 godina
PORAZNO
Petina vozila neispravna na tehničkom, prosječna starost više od 14 godina
ZAGREB - Petina vozila lani pregledana na tehničkom pregledu bila je neispravna, najčešće su pokvarene bile kočnice i svjetla, a prosječna starost vozila u Hrvatskoj je 14,2 godine, izvijestio je u utorak Centar za vozila Hrvatske (CZV).
Tesla će proizvoditi u Berlinu novi tip baterijskih ćelija
ĆELIJE
Tesla će proizvoditi u Berlinu novi tip baterijskih ćelija
BERLIN - Američki proizvođač električnih automobila Tesla izgradit će u okolici Berlina i tvornicu baterijskih ćelija za automobile u koju planira uvesti novu, inovativnu proizvodnu tehnologiju, tvrde upućeni izvori.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE