GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Magni još nije postignut dogovor oko otpremnina

U Magni još nije postignut dogovor oko otpremnina
BEZ DOGOVORA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.03.2023 / 13:26
Autor: SEEbiz / STA
MARIBOR - Uprava hoške Magne i predstavnici zaposlenika u srijedu nisu uspjeli postići dogovor o uvjetima provedbe programa zbrinjavanja viška radnika, nakon što je automobilski koncern nedavno najavio skoro zatvaranje tamošnje lakirnice.

Kako je za STA najavio sindikalist Gvido Novak, ako se zahtjevima ne udovolji, prosvjed će biti organiziran u utorak.

Predsjednik Saveza slovenskih sindikata (KSS) rekao je da su im predstavnici Magne predočili popis od 115 zaposlenih, što je 25 više od prvotno objavljenih 90 radnika, ali nisu objasnili razloge za to.

Prema predviđanjima, posao u njihovoj tvornici u Graciji ponuđeno je za 40 djelatnika, no prema njegovim informacijama, većina ih je ponudu odbila jer neki od njih tu rade više od dvije godine, uglavnom u noćnoj smjeni, i dosta im je, ali bi se i u Grazu na jesen planirala otpuštanja.

"Usuglasili smo kriterije za određivanje viška radnika, iako oni zapravo nemaju nikakvog smisla jer će ionako svi zaposlenici u proizvodnji ostati bez posla", objasnio je Novak, dodavši da su zapeli sa svojim zahtjevima oko otpremnina.

Magna je ponudila zakonske otpremnine i razliku do dvije plaće za svakog otpuštenog radnika, što bi praktički značilo dvije plaće, dok sindikat uz zakonsku otpremninu traži još tri plaće za one koji bi prije našli posao. da bi stoga sami dali otkaz, a očekuju još jednu dodatnu plaću, budući da tvrtka neće morati plaćati čekanje na posao.

Zbog aktualnih događanja prije nekog vremena prekinuti su pregovori o usklađivanju plaća s inflacijom, sindikat traži i usklađivanje plaća od 1. siječnja ove godine te obračun plaća zaposlenicima za siječanj i veljaču prilikom isplate plaća za ožujak.

U Magni, gdje se o tome ne izjašnjavaju do kraja pregovora, prema njegovim riječima, planiraju odobriti program zbrinjavanja viška radnika do 4. travnja, a radnicima bi otkaze dali 30 dana nakon što Zavod za zapošljavanje i sindikat daju suglasnost. obaviješten.

Za sada se, prema informacijama Novaka, Magna nije niti konzultirala s radničkim vijećem i pribavila njihovo mišljenje, o čemu ovisi provedba programa zbrinjavanja viška radnika.

Inače, sindikat još nije dobio nikakav odgovor uprave tvrtke na iznesene zahtjeve, pa im je dat rok za objašnjenje do ponedjeljka, a u protivnom su predložili prosvjedni skup zaposlenika ispred lakirnice. za utorak radnicima koji ne mogu štrajkati zbog čekanja na posao. “Velika većina njih podržala je takav prijedlog”, rekao je Novak.

Uprava Magne početkom ožujka iznenadila je zaposlenike odlukom da će, zbog stanja na tržištu automobila i manje potražnje, krenuti u proces transformacije proizvodnih procesa. U tvornici u Hoški, koja je izgrađena prije nekoliko godina, planiraju postaviti centar za podršku i razvoj za svoje druge lokacije diljem svijeta, gdje bi u budućnosti trebali ponovno zapošljavati.

Na to ukazuje i tvrtka za natječaj za pet radnih mjesta inženjera energetske elektronike, inženjera hardvera, inženjera razvoja i specijalista energetske elektronike za električna i hibridna vozila, koja je od srijede na stranicama Mojega djela.

Ministar gospodarstva Matjaž Han rekao je odmah nakon objave obustave proizvodnje da očekuje da tvrtka vrati 18,6 milijuna eura državne potpore, zajedno s kamatama. Automobilski div dobio je poticaj za realizaciju strateške investicije jer je obećao najmanje tisuću radnih mjesta u sljedećih pet godina, dok je u prvoj fazi bilo predviđeno zapošljavanje 400 radnika. Prema Novakovim izračunima, povrat bi zajedno s kamatama mogao iznositi gotovo 25 milijuna eura.

No, iz Magne tvrde da se ne povlače iz Slovenije te da, uz poboljšanje uvjeta na tržištu automobila, nastavljaju planirati uspostavu proizvodnje u punom obimu. List Večer javlja kako se krajem veljače očekuje posjet delegacije kineskog proizvođača električnih automobila, autobusa i kamiona BYD Europe, a za Magninu proizvodnju mogao bi biti zainteresiran i američki proizvođač električnih vozila Rivian. gdje je upravo iz Magne prošloga ljeta otišao automobilski menadžer Frank Klein.

Tagovi: Magna, Magna Steyr, David Adam, kompanija BYD, Rivian, Gvido Novak
PROČITAJ I OVO
Xiaomi prodaje više električnih vozila nego što se očekivalo
BOLJE OD OČEKIVANJA
Xiaomi prodaje više električnih vozila nego što se očekivalo
PEKING — Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi prodaje svoje nove električno vozilo bolje od očekivanog, što ga dovodi bliže rentabilnosti unatoč nižim cijenama od Tesle Model 3.
Dionice Tesle uzletjele 13 posto nakon što je Musk najavio početak proizvodnje jeftinijeg automobila
UZLET
Dionice Tesle uzletjele 13 posto nakon što je Musk najavio početak proizvodnje jeftinijeg automobila
NEW YORK - Tesla je u utorak izvijestila o padu prihoda od 9% u prvom tromjesečju, najvećem padu od 2012. godine, što je iznevjerilo procjene analitičara, dok se tvrtka za električna vozila suočava s posljedicama stalnih rezova cijena.
Volvo Cars povećao prodaju i operativnu dobit u prvom kvartalu
RAST
Volvo Cars povećao prodaju i operativnu dobit u prvom kvartalu
STOCKHOLM - Švedski proizvođač automobila Volvo Cars u srijedu je izvijestio o porastu osnovne operativne dobiti u prvom tromjesečju potaknutom snažnom prodajom na malo.
Tesla u Berlinu raskida 400 poslova i 300 vanjskih ugovora
REZOVI
Tesla u Berlinu raskida 400 poslova i 300 vanjskih ugovora
BERLIN - Val otpuštanja u pogonima američkog proizvođača električnih automobila Tesla zahvatit će i jedinu tvornicu u Europi, u blizini Berlina.
GM poboljšao prognoze za cijelu godinu nakon snažnog rasta u prvom kvartalu
BOLJE PROGNOZE
GM poboljšao prognoze za cijelu godinu nakon snažnog rasta u prvom kvartalu
DETROIT - General Motors (GM) zadržao je zamah dobiti sa snažnim rezultatima u prvom tromjesečju što je dovelo do toga da je proizvođač automobila poboljšao svoje smjernice za cijelu godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE