GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Kragujevcu se odmaraju, u Torinu pravi novi model

U Kragujevcu se odmaraju, u Torinu pravi novi model
NEPOZNANICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.10.2020 / 14:49
Autor: SEEbiz / Politika.rs
BEOGRAD - Dok su radnici kragujevačkog „Fiata” ponovo na plaćenom odsustvu i više su kod kuće nego u halama, iz grupacije „Fiat Chrysler automobili” prošle nedelje su saopštili da su modernizovali svoju najveću fabriku „Mirafiori” kod Torina i počeli da proizvode električni model „new panda 500”.

Pietro Gorlier, izvršni direktor grupacije, pre nešto više od mesec dana poslao je pismo zaposlenima u kojem im je saopštio da posle Italije dolazi na red razvoj fabrika u Poljskoj, potom u Srbiji i Turskoj.

Saša Đorđević, predsednik Samostalnog sindikata FAC, kaže za „Politiku” da su radnici trenutno na plaćenom odsustvu, a u fabričke pogone se vraćaju 3. novembra. Koliko dana će sastaviti na poslu, zavisi od porudžbine. Za svako vozilo koje je u procesu proizvodnje tačno se zna za kog kupca ide, na koje tržište i u koju zemlju. Nijedan automobil ne ostaje na lageru. Đorđević kaže da za sada rade prema planu poslodavca i da u ovom trenutku niko pouzdano ne može da kaže koliko radnih dana će imati do kraja godine jer sve zavisi od toga koliko će automobila biti naručeno.

Đorđević naglašava da je na svetskom tržištu došlo do velikog pada potražnje i cela automobilska industrija ima sličan problem s plasmanom proizvoda. Prema njegovom mišljenju, jedina prava stvar za opstanak kragujevačke fabrike jeste novi model.

Upitan da li imaju najavu poslovodstva o novom modelu automobila za Srbiju, Đorđević kaže da za sada nemaju ništa konkretno.

– Duboko sam uveren da će se i to desiti. Pismo Pietra Gorliera, izvršnog direktora, gde se prvi put zvanično u nekom papiru pominje naša fabrika u Srbiji, meni uliva nadu da će se u narednom periodu dešavati nešto pozitivno za nas. To pismo deluje ozbiljno. Do sada smo imali razne priče, uglavnom u novinama. Ovo je zvaničan stav kompanije i ja im verujem. Najavili su da će u narednom periodu pokrenuti ozbiljniju priču u Poljskoj, potom u Srbiji. To nije vremenski oročeno, ali to je nešto što nas čeka u narednom periodu – kaže Đorđević.

Naš sagovornik naglašava da treba imati u vidu da je u toku spajanje sa „Peugeotom”. On pretpostavlja da će tek po okončanju pripajanja dve kompanije, koje će udružene postati četvrta svetska kompanija za proizvodnju automobila, doći do ozbiljnije priče o novom modelu.

Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta, smatra da „Fiat” u ovom trenutku nema nikakvu strategiju što se tiče Srbije. Nažalost, situacija sa ovom kompanijom je, kaže, prilično loša. Pre nekoliko godina kragujevačka fabrika je postigla maksimalnu proizvodnju od oko 117.000 automobila u Srbiji, podseća on, posle čega su poslovali sve lošije.

– Desetogodišnji ugovor između „Fiata” i Vlade Srbije istekao je prošle godine. Nismo obavešteni da li je produžen, da li je potpisan novi i kakvi su uslovi dalje saradnje. U svakom slučaju, imam utisak da država ne zna šta će sa „Fijatom”, a ni „Fijat” šta će sa Srbijom. „Fijat” radi isključivo kada ima sigurnu prodaju automobila, što je karakteristika za kapitalističke zemlje. Neće da lageruju na placu. Ali problem je što je to na nivou od 20.000 do 30.000 automobila godišnje – kaže Savić.

Fiksni troškovi su ogromni, a fabrika radi na šestini ili čak sedmini projektovane proizvodnje. Fiat ima neke svoje razloge zašto ne odlazi, ali za profesora Savića je problem što Srbija ima određene troškove i obaveze.

– Uopšte ne vidim dobro rešenje za Srbiju u smislu pokretanja proizvodnje. Svaki dan država gubi, a gube i radnici koji primaju 60 odsto zarade. Oni žive u stalnoj neizvesnosti – kaže Savić i ocenjuje da bi „Fijat”, da smo u pravoj tržišnoj privredi, odavno stavio ključ u bravu.

On podseća da se već nekoliko godina najavljuje novi model, koji nikako da se desi. Vlada Srbije i „Fijat” su 2008. potpisali desetogodišnji ugovor, koji je predvideo da italijanski „Fiat” bude vlasnik 67 procenata fabrike u Kragujevcu, a država Srbija preostala 33 odsto. Ona je zvanično otvorena u aprilu 2012. godine. Inače, ova fabrika spada u jednu od modernijih „Fiatovih” fabrika i njen kapacitet proizvodnje je oko 185.000 vozila godišnje.

Zbog kontinuiranog usporavanja izvoza u poslednjih nekoliko godina i značajnog pada tražnje za automobilima u periodu pandemije, „Fiat” više nije naš najveći izvoznik. Prema podacima Ministarstva finansija, skliznuo je na četvrto mesto na listi najvećih izvoznika i u prvih sedam meseci 2020. je izvezao automobile u vrednosti od 186,7 miliona evra. Dok je prošle godine bio na drugom mestu ove liste, a njegov izvoz je u prvih sedam meseci vredeo 251,6 miliona evra.

„FCA Srbija” je najbolji izvozni rezultat imala 2013, kad je na inostranim tržištima ostvarila devizni prihod od 1,53 milijarde evra. Sledeće godine „Fiat” je imao izvoz od 1,36 milijardi evra, 2015. 1,18 milijardi evra, a 2016. 1,07 milijardi. Od 2018. pad plasmana postaje drastičniji, pa je izvoz te godine bio tek 850 miliona evra.

Tagovi: Fiat Chrysler automobili Srbija, Ljubodrag Savić, Saša Đorđević, Pietro Gorlier, Peugeot, Citroen, Opel, Zoran Marković
PROČITAJ I OVO
Volkswagen očekuje probleme na kineskom tržištu
PROBLEMI
Volkswagen očekuje probleme na kineskom tržištu
FRANKFURT - Njemački automobilski div Volkswagen (VW) očekuje da će sljedeće dvije godine na visoko konkurentnom kineskom tržištu automobila biti teške.
Xiaomi prodaje više električnih vozila nego što se očekivalo
BOLJE OD OČEKIVANJA
Xiaomi prodaje više električnih vozila nego što se očekivalo
PEKING — Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi prodaje svoje nove električno vozilo bolje od očekivanog, što ga dovodi bliže rentabilnosti unatoč nižim cijenama od Tesle Model 3.
Dionice Tesle uzletjele 13 posto nakon što je Musk najavio početak proizvodnje jeftinijeg automobila
UZLET
Dionice Tesle uzletjele 13 posto nakon što je Musk najavio početak proizvodnje jeftinijeg automobila
NEW YORK - Tesla je u utorak izvijestila o padu prihoda od 9% u prvom tromjesečju, najvećem padu od 2012. godine, što je iznevjerilo procjene analitičara, dok se tvrtka za električna vozila suočava s posljedicama stalnih rezova cijena.
Volvo Cars povećao prodaju i operativnu dobit u prvom kvartalu
RAST
Volvo Cars povećao prodaju i operativnu dobit u prvom kvartalu
STOCKHOLM - Švedski proizvođač automobila Volvo Cars u srijedu je izvijestio o porastu osnovne operativne dobiti u prvom tromjesečju potaknutom snažnom prodajom na malo.
Tesla u Berlinu raskida 400 poslova i 300 vanjskih ugovora
REZOVI
Tesla u Berlinu raskida 400 poslova i 300 vanjskih ugovora
BERLIN - Val otpuštanja u pogonima američkog proizvođača električnih automobila Tesla zahvatit će i jedinu tvornicu u Europi, u blizini Berlina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE