GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Toyotin novi adut zove se Yaris Cross

Toyotin novi adut zove se Yaris Cross
NOVITETI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.04.2020 / 17:57
Autor: SEEbiz / autonet
ZAGREB - Već smo nebrojeno puta spominjali kao se navike kupaca mijenjaju, te se proizvođači automobila neprestano natječu kako uzeti svoj dio kolača u segmentima koji nose sve značajni udio.

Tu su svakako bez premca SUV odnosno crossover vozila, neovisno o tome o kojoj klasi, odnosno veličini pričamo. Zadnje vrijeme rapidan rast imaju oni manji, ali i srednji modeli. I dok su se prije desetak godina mnogu ‘busali o prsa’ kako oni nikada neće proizvoditi takve automobile, danas je vrlo teško nabrojati nekoliko proizvođača koji nemaju barem jednog predstavnika, ako ne i 4, 5, 6… Jedan od proizvođača koji ne srlja i nema naviku predstavljati modele koji se kratko održe na tržištu svakako je Toyota, a što se podudara s našom predodžbom kao su Japanci u svemu studiozni i spremni doprijeti do širokog kruga kupaca. Nije ni čudo što se godinama održavaju u top tri svjetska proizvođača, piše Autonet.

Tako ponekad idu s modelima koje probaju plasirati kao globalne modele, no ipak ne poluče izvrsne rezultate na svim tržištima. Ponekad su i ispred svog doba. Bilo je tako i prije više od 10 godina prikazavši model Urban Cruiser, a za kojeg slobodno možemo ustvrditi kako je bio svojevrsni prethodni modela koji je sada prikazan – Yaris Cross. I ovdje, u imenu vidimo kako Toyota sve manje voli eksperimentirati. Sjetimo se modela Auris, koji je ipak kasnije zamijenjen daleko popularnijim imenom Corolla, a ovdje Toyota igra na popularnost i rasprostranjenost modela, i imena Yaris.

Nakon lani prikazane nove generacije modela Yaris, koji kasnije ove godine pristiže na tržište, sada već najavljuju i razotkrivaju crossover izdanje, a koje možemo u prodaji očekivati tek naredne godine. Toyota ga svrstava u klasu kompaktnih modela, no mi bi s obzirom na to da nastaje na istoj platformi kao i Yaris, te postaje drugi modela baziran na novoj platformi GA-B, ipak rekli da je segment niže. Ne smijemo zaboraviti kako ovaj japanski proizvođač automobila posjeduje iznimno veliko iskustvo u proizvodnji terenskih, SUV, crossover, ali i malih vozila, ne sumnjamo kako su i ovdje upotrijebili svo svoje znanje.

Novi model napravljen je i razvijen za europske kupce, prema željama sigurno najzahtjevnijih korisnika automobila na svijetu, a što potvrđuje i činjenica da će silaziti s proizvodnih traka tvornice Toyota Motor Manufacturing France u Francuskoj, i to uz sadašnji plan veći od 150 tisuća primjeraka. Dakako, usporedno s novom generacijom Yarisa. Upravo maloprije spomenuti iskustvo trebalo bi dovesti do toga da uz nevelike vanjske dimenzije, Yaris Cross pruži zavidnu količinu prostora u putničkoj kabini. Volkswagen T-Cross, Renault Captur, Nissan Juke, Peugeot 2008, Seat Arona i ostatak društva dobivaju ozbiljnog konkurenta.

Yaris Cross ima isti međuosovinski razmak od 2560 mm kao i novi Yaris, ali je ukupno 240 mm dulji, jer je prednji prevjes veći za 60 mm, a stražnji za 180 mm, čime je povećan unutarnji prostor. Odignutost od tla je povećana za 30 mm, a vozilo je ukupno više i šire – za 90 odnosno 20 mm. Dobro znamo i da Toyota ima model C-HR, a koji možda svojim dizajnom nije u potpunosti legao onom klasičnijem krugu kupaca. Naravno, to ne znači da ne postiže dobre prodajne rezultate, no Yaris Cross će pomoć širenju kruga kupaca. Upravo je novi Yaris cross od modela C-HR kraći za 215 mm, dok je gotovo jednako visok, a međuosovinski razmak je kraći 90 mm. Što isto tako daje naslutiti kako ima solidnu prostranost u putničkoj kabini.

Stoga naglašavaju praktičnost i raznovrsnost, pa je tako poklopac prtljažnika električno pokretan, što olakšava korištenje kada su pune ruke. Podesiva visina podnice prtljažnika daje dodatnu prilagodljivost pretinca zaštićenog od pogleda ili povećane zapremine za veće terete. Samu podnicu moguće je podijeliti u dva dijela i tako, istovremeno imati i povećanu zapreminu i pretinac u podu prtljažnika. U prtljažniku se nalaze i nove podesive trake za pričvršćivanje predmeta i sprečavanja njihovog pomicanja u vožnji. Uz uspravna sva sjedala i postavljen pokrov prtljažnika, zapremina prtljažnika je 390 litara, a što se povećava preklapanjem naslona stražnjih sjedala djeljivih u omjeru 40:20:40.

Tagovi: Toyota Yaris Cross, Toyota
PROČITAJ I OVO
Kineski Chery izabrao Barcelonu za svoju prvu tvornicu električnih automobila u Europi
INVESTICIJE
Kineski Chery izabrao Barcelonu za svoju prvu tvornicu električnih automobila u Europi
BARCELONA - Chery je potpisao ugovor s katalonskom tvrtkom Ebro-EV Motors koji predstavlja investiciju od 400 milijuna eura u Zona Franca (Barcelona).
Radnici VW-a u Tennesseeju izglasali pridruživanje automobilskom sindikatu
ODLUKE
Radnici VW-a u Tennesseeju izglasali pridruživanje automobilskom sindikatu
NEW YORK - Volkswagen radnici u Chattanoogi, Tennessee, velikom su većinom glasali da se pridruže Ujedinjenim automobilskim radnicima - obilježavajući veliku prekretnicu za sindikat i njegovu prvu uspješnu organizacijsku akciju proizvođača automobila izvan velike trojke Detroita.
Tesla snižava američke cijene modela Y, X, S za 2000 dolara
SNIŽENJE
Tesla snižava američke cijene modela Y, X, S za 2000 dolara
DALLAS - Tesla je u petak snizila američke cijene svojih vozila Model Y, Model X i Model S za 2000 dolara po komadu, nekoliko dana nakon što su isporuke najvrjednijeg svjetskog proizvođača automobila u prvom tromjesečju izmakle tržišna očekivanja.
MAN će testirati kamion bez vozača na autocesti
TESTIRANJE
MAN će testirati kamion bez vozača na autocesti
BERLIN - Njemački proizvođač teških vozila MAN u četvrtak će početi testirati kamione bez vozača na njemačkim autocestama.
Tesla će otpustiti 300 privremenih radnika u tvornici u Berlinu
REZOVI
Tesla će otpustiti 300 privremenih radnika u tvornici u Berlinu
BERLIN - Tesla kaže da smanjuje broj privremenih radnika u svojoj jedinoj europskoj tvornici u blizini Berlina, nakon što je najavio planove za smanjenje 10% globalne radne snage.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE