GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Top Gear nahvalio Neveru

Top Gear nahvalio Neveru
RECENZIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.06.2021 / 20:36
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Svjetski poznati automobilski intrnetski portal Top Gear objavio je veliku recenziju Rimčeve Nevere.

"Prvi pravi električni hiperauto je senzacija, kao i kompanija koja ga je stvorila", stoji u podnaslovu recenzije.

Google. Facebook. Amazon. Jedna od najfascinantnijih stvari o digitalnom svijetu u kojem živimo je da su tehnološki titani koji njime dominiraju naizgled došli niotkuda i ne tako davno. Stari poredak se brzo poremetio, prenosi Index.hr. Tradicionalni brendovi daju sve od sebe jer električna revolucija uzima ozbiljan zamah, ali iz zemlje Tesle - Nikole, ne proizvoda Elona Muska - dolazi kompanija čiji novi automobil okreće naglavce sve što ste mislili da znate o hiperautomobilima. Ako i dalje smatrate da električnim vozilima nešto nedostaje, pripremite se za promjenu. Zauvijek.

Naravno, čuli ste za hrvatski start-up Rimac, a ako redovito čitate TopGear.com, znate i izvršnog direktora i osnivača kompanije Matu Rimca. Kao i u slučaju Stevea Jobsa, Marka Zuckerberga, Jeffa Bezosa ili Muska, i oko Mate je stvoren određeni kult ličnosti, dijelom i zato što internet voli takve stvari, ali uglavnom zbog činjenice da je njegov mozak veličine planeta i ne prestaje raditi sve dok se ne ostvare ideje koje mu se vrte po glavi.

U ovom slučaju radi se o novoj Neveri, donedavno poznatoj kao C_Two, stroju koji cilja na stratosferu unatoč tome što dolazi iz zemlje bez ijedne autohtone automobilske industrije i s četiri milijuna stanovnika.

Krenimo kroz glavne činjenice. Imenovanje automobila uvijek je nezgodno i Nevera ne funkcionira u potpunosti na engleskom jeziku, ali nevera je oluja s električnim nabojem koja se neočekivano pojavljuje nad Mediteranom i može se obrušiti na hrvatsku obalu brzinom do 250 kilometara na sat. Prikladno, dakle, iako ponešto ležernije od svog novog imenjaka na četiri kotača.

Arhitektura automobila obuhvaća litij-mangan-nikalnu bateriju u obliku slova H sa 6960 ćelija, kapaciteta 120 kW, smještenu po sredini poda automobila i iza kokpita. Postoje četiri površinski montirana motora s permanentnim magnetima koji pokreću svaki kotač pojedinačno. Postignuto je najnaprednije vektoriranje okretnog momenta ikad s 1914 konjskih snaga i 2360 Nm okretnog momenta. Ako zvuči slično postavkama Pininfarina Battiste, to je zato što Rimac, među ostalim, opskrbljuje Pininfarinu, Aston Martin, Ferrari, Hyundai, Koenigsegg i Porsche.

Par prijenosnika s jednom brzinom povezan je s prednjim i stražnjim kotačima. Nevera ima doseg od 547 kilometara WLTP, a kad je priključena na 500 kW punjač, potrebno je 19 minuta da bi se prazna baterija napunila do 80 posto.

Najveća brzina trebala bi biti 415 km/h, ali glavni Rimčev testni vozač Miro Zrnčević priznaje da, unatoč vrlo rigoroznom testnom programu, još nisu dosegnuli spomenutu brzinu. Ono što znamo je da do 96.5 km/h ubrzava za 1.85 sekundi, a do 160.9 km/h za 4.3 sekunde i prelazi 402 metra za 8.6 sekundi. O da, do 300 km/h stiže za 9.3 sekunde, što Neveru čini malo bržom od suvremenog F1 bolida. Uzmite u obzir i to da je teška 2150 kg. A ako se pitate kako uopće obuzdati takvu masu, do toga ćemo doći uskoro.

Rimac planira proizvesti 150 vozila po cijeni od 1.7 milijuna funti. Ovo su prilično velike stvari od čovjeka čija prva obiteljska kuća nije imala tekuću vodu ili struju i koji je u biznis krenuo kad je električni pogon ugradio u stari E30 BMW serije 3. Bilo je to 2008. godine. Kada ga je Top Gear intervjuirao početkom 2019. godine, Rimac je imao 500 zaposlenika. Sada ih ima 1000, a uskoro će na periferiji Zagreba biti postavljeni temelji novog kampusa od 200.000 četvornih metara, u kojem će biti smješteno 2500 djelatnika, s naglaskom na obrazovanju i zdravstvenoj skrbi, koliko i na tehnologiji.

Rimčevo znanje o baterijama, inverterima i e-motorima toliko je napredno da kompanija gotovo sve stvara sama. Zato Mate Rimac nadmašuje sve ostale. U tome se krije i ono što privlači ulagače. Ipak, Mate tvrdi da Nevera nije samo demonstracija stručnosti njegove kompanije. Apsolutno je posvećen stvaranju hiperautomobila koji se može nositi s etabliranim velikim imenima, kako kvalitetom i izvedbom tako i performansama. Veliki dio novog sjedišta posvećen je proizvodnji Nevere.

I premda je Nevera u određenoj mjeri oblikovno poznata, ne radi se ni o čemu prepoznatljivom od prije. S obzirom na ogroman potencijal izvedbe automobila, oblik u velikoj mjeri diktiraju aerodinamika i potrebe hlađenja, premda i dalje sadrži Rimčevu karakterističnu "kravatu" na bočnoj karoseriji.

"Još od 17. stoljeća kravata je simbol hrvatske snage i identiteta", kaže kompanijski direktor dizajna Adriano Mudri, iako i ova značajka ima svoju funkciju i služi kao usisnik zraka za stražnje sustave hlađenja.

Na Neverinom tijelu - difuzorima, usisnicima, razdjelnicima i radijatorima - neumorno je radila vojska CFD stručnjaka kako bi postigla 34-postotno poboljšanje zračne učinkovitosti u usporedbi s prethodnim prototipovima. Prednji profil poklopca motora, poklopac podvozja, stražnji difuzor i stražnje krilo mogu se pomicati neovisno, a prelazak s "high downforce" na "low downforce" način rada povećava potisnu silu za 326 posto.

Smještanje svih tih baterija nije bilo nimalo jednostavno, stoga oni koji su uključeni u stvaranje automobila tako elegantnog izgleda zaslužuju sve pohvale. Rimac je želio nešto što je jednostavno za upotrebu, sa solidnom H-točkom i natprosječnom vidljivošću za super automobil.

Leptir-vrata otvaraju se prema krovu slično kao kod Forda GT i za ulazak i izlazak ne trebate biti sovjetski gimnastičar ili majstor joge. Pogled naprijed je pregledan, automobil je lako postaviti na cestu, vidljivost straga nije loša. A kad ta vrata zatvorite, zatvaraju se zvučnom konačnošću vrata ćelije u bjeloruskom pritvoru. Gledate li Neveru u pokretu, još više ćete cijeniti nijanse njezina oblika.

Razbijmo jedan mit - kod brzih automobila ne vrti se sve samo oko brze vožnje. Da je stvar samo u tome, Rimac Nevera bila bi na prvom mjestu parade. Ali nas jednako zanima kako, zašto i što se događa na tom putu, kao i rezultat. Nevera je zaista zapanjujuće brza. Brza na način koji je teško pretočiti u riječi, bilo dok sjedite u njoj i pokušavate shvatiti što se događa s vašim umom, tijelom i dušom kad stisnete gas ili nekoliko dana kasnije, dok pišete o tome. Brza tako da ne istiskuje samo zrak iz pluća već očne jabučice gura u stražnji dio duplji.

Manje od tri sekunde do 96 km/h je brzina koja se nekim ljudima čini prilično neugodnom. Ispod dvije sekunde nagnalo bi nekog neiskusnog da zaplače. Nevera je izuzetno emocionalno iskustvo. Mogla bi nadmašiti trenutačno vodeće hiperautomobile.

Top Gearova vožnja kulminirala je kratkom utrkom na malom aerodromu negdje u Hrvatskoj, na pisti koja je jedina moguća lokacija za nasilni potisak što ga Nevera može razviti. Pokretanje je prilično jednostavno, nastavlja Top Gear. Odaberite način vožnje na okretnom upravljaču najbližem desnoj ruci na postavljenoj ploči, držite nogu na papučici kočnice nekoliko sekundi, a zatim otpustite i pritisnite papučicu gasa.

Sljedećih 10 ili 15 sekundi jednostavno ispari. Vrijeme prestaje postojati. To je poput znanstvenog eksperimenta. Ili možda čarobnog trika. Što god bilo, treba to ponoviti. Zatim proći i treći put da bismo shvatili je li ono što se dogodilo prva dva puta bilo stvarno.

Nevera koristi 77 zasebnih ECU-a (kontrolnih pogonskih modula), a milijuni kodnih linija nagurani su oko njezina tijela za manje vremena nego što mislite. Zaista je teško shvatiti kako sve to funkcionira, ali ono što Top Gearov novinar može potvrditi je da je Nevera izvan piste i na uobičajenim cestama jednako uvjerljiva. Ovo je očito važno. Vozite li je u jednom od manje agresivnih načina rada, ostavljat će vrlo razuman dojam, primjerice Bentley Continental GT-a.

Ovjes je postavljen na dvostrukim koljenima s elektronički kontroliranim prigušivačima i aktivnom visinom vožnje, pa je podnošljivo udoban pri svakodnevnim brzinama, iako povremeno ima problema zbog iznenadnih površinskih nedostataka i rupa

Potpuno električni upravljač Nevere prilično je dobro kalibriran i omogućuje ulazak automobila u zavoje jednim linearnim pokretom. Nije preplavljen prirodnim osjećajem. Postoji sedam različitih načina vožnje, a Sport je optimalan ako želite najzanimljiviju svakodnevnu vožnju, izoštrena gasa, kočnica, ovjesa i upravljanja. Range je očito štedljiviji s energijom, Track sve okreće na 11, Custom omogućuje miješanje i kombiniranje, dok Drift u osnovi šalje sav okretni moment na stražnju osovinu ako se želite pozdraviti sa svojim Michelin Pilot Sportsom. Top Gearov reporter pokušao je i to na pisti i bio je to dokaz da netko u Rimcu, vjerojatno i sam Mate, ima snažan smisao za humor, ali i da su njegovi softveraši nevjerojatno pametni. Stvar jednostavno pleše.

Tajni sastojak je, naravno, vektorizacija okretnog momenta, đavolski složena postavka koja učinkovito pretvara Neveru u pet automobila u jednom. Ovakav pristup mogao bi izazvati oblik shizofrenije, ali rezultat je izvanredna širina. To se zove Rimac All-Wheel Torque Vectoring (R-AWTV 2) i učinkovito zamjenjuje redovite ESP i sustave kontrole proklizavanja, radeći prediktivno i odgovorno 100 kalkulacija u sekundi.

Na zavojitoj planinskoj cesti Neveru je jednostavno voziti, primjerice kao Porsche 911 Turbo, ali s triput većom snagom. Ova uraganska sila nije iznenađenje, ali okretnost, staloženost i pametno upravljanje svakako jesu. Nevera se doima pola tone lakšom nego što jest, poput automobila s niskim težištem i optimalnom raspodjelom težine (baterija teži 700 kg).

Miro i njegovi suradnici još uvijek podešavaju kočenje, no radi se o sofisticiranim stvarima. Elektrohidraulični pojačivač kočenja sa simulatorom osjećaja papučice raspoređuje kočionu silu između tradicionalnih frikcijskih kočnica - karbonsko-keramičkih 390 mm Brembo sprijeda i straga - i električnog pogonskog sklopa, ovisno o tome što je toplinski optimalno u određenom trenutku. Još jedan čarobni trik. Možda i ne iznenađuje što Nevera nudi najveću količinu regenerativnog kočenja od bilo kojeg električnog vozila koje je trenutačno u prodaji. To također znači da se možete voziti krivudavom cestom u načinu rada s jednom pedalom, iako, što brže idete, više vjerujete kočnicama. Ovdje očito još treba raditi na miješanju trenih zaustavljača s regenom, ali nije daleko od optimalnog.

Zatim je tu Neverina šasija, u potpunosti izrađena od karbonskih vlakana - krov, integrirano kućište baterije i stražnji podokvir - što joj daje torzijsku krutost LMP (Le Mans Prototyp) automobila. Zapravo, Rimac tvrdi da je to najkrući cestovni automobil ikad napravljen, a uz torzijsku krutost od 70.000 Nm/stupanj (otprilike dvostruko krući od Lamborghini Aventadora), to ne treba osporavati. Rezultat toga su neobična škripa i stenjanje - ugljikova vlakna mogu stvoriti neobične akustične anomalije - ali uglavnom je jasno koliko je Nevera fenomenalno dobro napravljena i učinkovita. Da, želja je posegnuti za mjenjačem na volanu, a priroda pogonskog sklopa uvijek uklanja sloj interakcije. Ne zvuči kao V12. No, kao što možete zamisliti, dostupnost gotovo 2000 stručno kalibriranih konjskih snaga to nadoknađuje. I zapravo zvuči jako dobro autentična mješavina raznih zvukova i znanstvene fantastike. Znači, ne tako daleko od Chirona.

Problemi? Odabir pogona, još jedan okretni izbornik smješten lijevo od upravljača, može malo sporo reagirati dok se pomiče s P na D. Na tome se radi. Vozačko sjedalo i središnji spremnik za stvari škripe, pa bi možda Alcantara bila bolja od kože. Činjenica je da je struktura Nevere toliko kruta da još uvijek progone NVH duhove u stroju.

Rimac je i ovdje napravio odličan posao. Pa, uglavnom. Još jednom, gotovo je sve napravljeno u samoj kompaniji, od glavnog informacijsko-zabavnog sustava i kompletnog softvera do kvaka na unutarnjim vratima i ventilacijskih otvora. Sve je izrađeno od aluminija i izgleda sjajno. Volan se dobro osjeća u rukama, a pokazivači na tipkama smješteni su na Ferrarijev način. Postoje tri TFT zaslona visoke rezolucije za softver i grafiku. Glavni se može konfigurirati, prikazuje sve potrebne informacije, kao i neke stvari koje nisu neophodne, ali ih je zabavno imati. Postoji i zaslon zakretnog momenta u stvarnom vremenu, koji pokazuje kako se svaki kotač nosi s tim, potom g-metar i razna ostala očitanja koja je teško procesuirati u pokretu.

Središnji zaslon nudi infotainment, telefon, navigaciju, kontrolu klime (HVAC je jedina posuđena komponenta, a dolazi od Audija R8), a tu možete i podešavati sjedala. Top Gearov novinar radije bi imao ručno podešavanje.

Mate Rimac je zaljubljenik u podatke, pa središnji zaslon također sadrži Neverinu telemetriju, koja se može preuzeti na prijenosno računalo ili pametni telefon. Mate to radi na pisti i veselo govori gdje je Top Gearov reporter najintenzivnije ubrzavao, u kojem je načinu vozio i koliko je snage iskoristio. Rimac je razvio vlastiti M2M podatkovni sustav kako bi vlasnicima omogućio da analiziraju performanse vožnje, mjerne podatke i preglede karata na svim uobičajenim platformama, a bit će i povremenih bežičnih ažuriranja. Povrh svega, tu je i AI vodič za vozače, koji koristi 12 ultrazvučnih senzora, 13 kamera i šest radara spojenih na najnoviji operativni sustav NVIDIA Pegasus za vožnju na kružnim stazama u stvarnom vremenu, kako bi vozači mogli postići savršenu liniju, te točke kočenja i ubrzanja. Teško da postoji povezaniji hiperautomobil od ovog.

Ali ima i analognih dijelova. Glavni upravljački sklop pogona izrađen je od aluminija, kao i izbornik načina rada i treći koji omogućuje podešavanje opterećenja i raspodjele okretnog momenta. Mate kaže da nije zadovoljan interakcijom i osjećajem dodira, a akcija još uvijek nije sasvim profinjena. Ovo je, naravno, predserijski automobil, ali analogne funkcije ipak su bolje od svakodnevne tiranije zaslona osjetljivih na dodir.

Potpišete li kupnju 1.7 milijuna funti vrijednog električnog vozila, dobit ćete nepodijeljenu pažnju proizvođača. Bit ćete u uglednom društvu jer svjetski prvak u Formuli 1 Nico Rosberg već je naručio svoj primjerak. Odaberite GT, Signature ili Timeless specifikaciju ili po vlastitoj mjeri. Klijenti su se ovih dana uputili u Hrvatsku kako bi isprobali predserijske automobile, a Rimac je uspostavio globalnu mrežu zastupnika na 19 mjesta širom svijeta. Kompanija u sljedeće tri godine planira proizvoditi 50 automobila godišnje.

S obzirom na to da je fokus na njegovim kolosalnim performansama, lako je zaboraviti da je ovo automobil s nultom emisijom. Nakon što je Top Gearov novinar uživao u testnoj vožnji, zaključio je kako je bolje prebaciti se na Range način rada i malo zauzdati stvari do odredišta. No, čak i smanjenim tempom Nevera je i dalje vrlo zabavna, besprijekoran GT.

Prtljažni prostor ograničen je na 100 litara iza kokpita, iznad središnje baterije. Samo meke torbe, a ne koferi.

Ovdje se može mnogo toga reći. Ovo je prvi pravi hiperautomobil s potpuno električnim pogonom, a Rimac Nevera zasigurno nudi pionirski osjećaj. Ovaj auto brži je od Bugatti Chiron Sporta na 400 metara, a tempo je intergalaktički. No, najsnažniji ICE automobili generiraju golemi karakter, a upravo su njihovi motori i buka ono što najčešće ostaje u sjećanju. Čak i najviše visoke performanse mogu postati jednodimenzionalne.

No, Top Gear je sretan što možemo izvijestiti da je interakcija s Neverom na više razina i da nadilazi ideju kako su joj primarni fokus jedinice, nule i algoritmi. Čini se kao automobil koji su konstruirali i razvili ljudi koji nisu samo ispred tehnološke i softverske krivulje već imaju urođen osjećaj i za hardver.

Kad se sve to zbroji dobit ćemo automobil koji nije samo izuzetno zabavan već se čini i pravom prekretnicom. Zamislite Rimca kao svojevrsnog techno Paganija, s isto toliko usredotočenosti na umjetnost koliko i na umjetnu inteligenciju. I ne zaboravite da ova kompanija ima i puno drugih stvari. Na kakvom su putu ovi momci...

Tagovi: Top Gear, Rimac Nevera, Miro Zrnčević, Lamborghini Aventador, Porsche 911 Turbo, Rimac Automobili, Nico Rosberg, Mate Rimac, Nikola Tesla, Elon Musk
PROČITAJ I OVO
Scholz podržao proširenje Tesline tvornice
PODRŠKA
Scholz podržao proširenje Tesline tvornice
BERLIN - Njemački kancelar Olaf Scholz podržao je proširenje tvornice Tesla u blizini Berlina. U Greenheideu je jedina europska tvornica američkog proizvođača električnih automobila.
Darko Lukić od 1. jula novi izvršni direktor Nelt grupe
KARIJERE
Darko Lukić od 1. jula novi izvršni direktor Nelt grupe
BEOGRAD - Darko Lukić će od 1. jula ove godine biti novi izvršni direktor Nelt grupe, saopštila je danas ta kompanija.
Njemački sud u aferi Dieselgate osudio i Mercedes
AFERE
Njemački sud u aferi Dieselgate osudio i Mercedes
BERLIN - Proizvođač automobila Mercedes-Benz svjesno je ugrađivao softver koji dovodi u zabludu u dizelska vozila, zaključio je danas njemački sud, otvarajući vrata vlasnicima vozila da tuže za naknadu štete.
Xiaomijev električni automobil 4.000 dolara jeftiniji od Teslinog Modela 3
RAT CIJENAMA
Xiaomijev električni automobil 4.000 dolara jeftiniji od Teslinog Modela 3
PEKING - Kineska tvrtka za pametne telefone Xiaomi priopćila je u četvrtak da će prodavati svoj prvi automobil za puno manje od Teslinog Modela 3, dok se ratovi cijena zahuktavaju na kineskom žestoko konkurentnom tržištu električnih automobila.
Volvo proizveo svoj zadnji dizelski automobil
ODLAZE U POVIJEST
Volvo proizveo svoj zadnji dizelski automobil
STOKCHOLM - Volvo Cars se oprostio od dizelskih automobila nakon što je SUV XC90 sišao s proizvodne trake u tvornici Torslanda u Švedskoj u utorak navečer kao posljednji dizelski model švedskog proizvođača.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE