GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tesla Roadster: Serijski automobil s najbržim ubrzanjem ikada

Tesla Roadster: Serijski automobil s najbržim ubrzanjem ikada
BRZINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.05.2021 / 08:11
Autor: SEEbiz / autonet
LOS ANGELES - U automobilističkom muzeju Petersen u Los Angelesu ovih dana je izložen Teslin budući Roadster, cestovna jurilica za koju tvrde da će ubrzavati brže nego ijedan serijski automobil u povijesti. Kako je to moguće?

Automobilistički muzej Petersen u Los Angelesu svojem je postavu privremeno dodao automobil budućnosti – drugu generaciju Teslinog Roadstera koji bi u proizvodnju trebao ući 2022., a prvim kupcima će biti isporučen najvjerojatnije 2023. godine. Ovaj električni sportski automobil, kako piše u muzeju na ploči pored njega, bit će najbrži serijski automobil ikada, a to će ostvariti korištenjem svemirske tehnologije potisnika koju razvija SpaceX, piše Autonet.

O čemu se radi, još ranije je pokušao pojasniti Elon Musk, a neke detalje otkrio je i sada na svojem Twitter računu. Musk kaže kako će novi Roadster ubrzavati od 0 do 100 km/h (preciznije do 60 mph) za manje od dvije sekunde, i to korištenjem samo vlastitih elektromotora. Kako bi se ovo vrijeme ubrzanja još skratilo, u automobil će biti ugrađene posebne SpaceX-ove raketne mlaznice. Njihovim uključivanjem Roadster bi trebao do 100 km/h iz mjesta ubrzati za nestvarnih 1,1 sekundu. To bi mu dalo ubrzanje od čak 2,58 G.

Kako će raketni potisnici funkcionirati? Musk kaže kako će biti riječ o mlaznicama s komprimiranim zrakom, koje će automobil pripremiti punjenjem posebnih tankova. Kada vozač zatreba dodatni “boost” snage, stražnja registracijska tablica otvorit će se, kao u nekim automobilima koje je u filmu vozio James Bond, te otkriti potisnike. Oni će ispustiti komprimirani zrak i tako dati Roadsteru dodatno ubrzanje.

Naime, teorijski izračuni kažu kako automobili, korištenjem standardnih guma i elektromotora, u teoriji vrlo teško mogu ubrzati od 0 do 100 km/h za manje od 2 sekunde, odnosno da je fizikalna granica trakcije guma vrlo blizu. Kako gume ne dozvoljavaju dovoljno “gripa” za veće ubrzanje, Tesla će pokušati pogurati automobil dodatnim reaktivnim pogonom – kako će to izgledati i hoće li funkcionirati kako je Musk zamislio, trebali bismo vidjeti već ove godine, za kada je navodno planiran dovršetak razvoja novog Roadstera.

Uvijek spreman iznenaditi, Musk je pridodao i kako će uz SpaceX-ovu tehnologiju Roadster nove generacije moći “čak i nakratko poletjeti”.

Tagovi: Tesla Roadster, Tesla, Elon Musk, SpaceX
PROČITAJ I OVO
Volkswagen očekuje probleme na kineskom tržištu
PROBLEMI
Volkswagen očekuje probleme na kineskom tržištu
FRANKFURT - Njemački automobilski div Volkswagen (VW) očekuje da će sljedeće dvije godine na visoko konkurentnom kineskom tržištu automobila biti teške.
Xiaomi prodaje više električnih vozila nego što se očekivalo
BOLJE OD OČEKIVANJA
Xiaomi prodaje više električnih vozila nego što se očekivalo
PEKING — Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi prodaje svoje nove električno vozilo bolje od očekivanog, što ga dovodi bliže rentabilnosti unatoč nižim cijenama od Tesle Model 3.
Dionice Tesle uzletjele 13 posto nakon što je Musk najavio početak proizvodnje jeftinijeg automobila
UZLET
Dionice Tesle uzletjele 13 posto nakon što je Musk najavio početak proizvodnje jeftinijeg automobila
NEW YORK - Tesla je u utorak izvijestila o padu prihoda od 9% u prvom tromjesečju, najvećem padu od 2012. godine, što je iznevjerilo procjene analitičara, dok se tvrtka za električna vozila suočava s posljedicama stalnih rezova cijena.
Volvo Cars povećao prodaju i operativnu dobit u prvom kvartalu
RAST
Volvo Cars povećao prodaju i operativnu dobit u prvom kvartalu
STOCKHOLM - Švedski proizvođač automobila Volvo Cars u srijedu je izvijestio o porastu osnovne operativne dobiti u prvom tromjesečju potaknutom snažnom prodajom na malo.
Tesla u Berlinu raskida 400 poslova i 300 vanjskih ugovora
REZOVI
Tesla u Berlinu raskida 400 poslova i 300 vanjskih ugovora
BERLIN - Val otpuštanja u pogonima američkog proizvođača električnih automobila Tesla zahvatit će i jedinu tvornicu u Europi, u blizini Berlina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE