GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tesla osigurava opskrbu niklom partnerstvom s rudnikom u Novoj Kaledoniji

Tesla osigurava opskrbu niklom partnerstvom s rudnikom u Novoj Kaledoniji
NIKL
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.03.2021 / 14:51
Autor: SEEbiz / H
PALO ALTO - Američki proizvođač električnih automobila Tesla najavio je tehničko partnerstvo s rudnikom nikla u Novoj Kaledoniji kako bi osigurao opskrbu litijem, ključnom metalom u proizvodnji baterija.

Partnerstvo s rudnikom Goro na malenom pacifičkom otoku trebalo bi kompaniji Elona Muska osigurati dugoročnu opskrbu metalom koji se prvenstveno koristi za proizvodnju nehrđajućeg čelika, a u posljednje vrijeme potražnju potiče ubrzani razvoj električnih vozila.

"Nikal nas najviše brine kada razmatramo povećanje proizvodnje litij-ionskih ćelija", istaknuo je Musk u veljači na Twitteru.

Nova Kaledonija, francuski prekomorski teritorij, četvrti je proizvođač tog metala u svijetu, čije su cijene u proteklih godinu dana poskočile 26 posto. Ostali su veliki proizvođači Rusija, Kanada i Indonezija.

Teslino partnerstvo s rudnikom vremenski se poklopilo sa sve izraženijim strahovanjima od nestašice nikla, objašnjava BBC.

Ogromne rezerve nikla ključne su za gospodarstvo Nove Kaledonije, a rudnik Goro na južnom dijelu otoka ima potencijal da postane jedan od najvećih svjetskih proizvođača.

U prosincu 2020. njegovi vlasnici, brazilski rudarski div Vale i francuska država, pokušali su ga prodati švicarskom trgovcu robom Trafiguri. Pokušaj je razbjesnio stanovnike koji žele zadržati vlasništvo i kontrolu nad rudnikom, a rezultat je bio pad vlade i radnički prosvjedi.

Prema novom sporazumu široke lepeze političkih snaga, uključujući pristaše neovisnosti otoka, lojaliste i autohtone stanovnike Kanake, rudnik će biti prodan konzorciju u koji će biti uključeni i radnici i predstavnici tri regionalne pokrajine.

Trafigura će imati samo 19 posto udjela, a Tesla će ući u "tehničko i industrijsko partnerstvo", pomažući sa standardima proizvoda i održivošću, a zauzvrat će dobivati nikal za proizvodnju baterija, prenosi BBC.

Američka će kompanija imati i ulogu tehničkog savjetnika u osmišljavanju i poboljšanju proizvodnog procesa.

Vale će pak prema sporazumu "omogućiti održivi nastavak poslovanja, očuvati radna mjesta i pridonositi ekonomskoj vrijednosti zemlje".

Iako Tesla neće imati vlasnički udio, partnerstvo u rudniku daje mu veću kontrolu nad lancem opskrbe električnim baterijama.

Vađenje nikla, a posebno korištenje energije ugljena, šteti okolišu i zdravlju ljudi i životinja, a meta je kritika i korištenje eksploziva. Jučerašnji sporazum predviđa jačanje standarda u čuvanju okoliša i ugljičnu neutralnost rudnika Goro do 2040. godine.

Tagovi: Tesla, nikl, Nova Kaledonija, Elon Musk
PROČITAJ I OVO
Volkswagen očekuje probleme na kineskom tržištu
PROBLEMI
Volkswagen očekuje probleme na kineskom tržištu
FRANKFURT - Njemački automobilski div Volkswagen (VW) očekuje da će sljedeće dvije godine na visoko konkurentnom kineskom tržištu automobila biti teške.
Xiaomi prodaje više električnih vozila nego što se očekivalo
BOLJE OD OČEKIVANJA
Xiaomi prodaje više električnih vozila nego što se očekivalo
PEKING — Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi prodaje svoje nove električno vozilo bolje od očekivanog, što ga dovodi bliže rentabilnosti unatoč nižim cijenama od Tesle Model 3.
Dionice Tesle uzletjele 13 posto nakon što je Musk najavio početak proizvodnje jeftinijeg automobila
UZLET
Dionice Tesle uzletjele 13 posto nakon što je Musk najavio početak proizvodnje jeftinijeg automobila
NEW YORK - Tesla je u utorak izvijestila o padu prihoda od 9% u prvom tromjesečju, najvećem padu od 2012. godine, što je iznevjerilo procjene analitičara, dok se tvrtka za električna vozila suočava s posljedicama stalnih rezova cijena.
Volvo Cars povećao prodaju i operativnu dobit u prvom kvartalu
RAST
Volvo Cars povećao prodaju i operativnu dobit u prvom kvartalu
STOCKHOLM - Švedski proizvođač automobila Volvo Cars u srijedu je izvijestio o porastu osnovne operativne dobiti u prvom tromjesečju potaknutom snažnom prodajom na malo.
Tesla u Berlinu raskida 400 poslova i 300 vanjskih ugovora
REZOVI
Tesla u Berlinu raskida 400 poslova i 300 vanjskih ugovora
BERLIN - Val otpuštanja u pogonima američkog proizvođača električnih automobila Tesla zahvatit će i jedinu tvornicu u Europi, u blizini Berlina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE