GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Takata na udaru: SAD provjerava 30 milijuna vozila zbog potencijalno neispravnih zračnih jastuka

Takata na udaru: SAD provjerava 30 milijuna vozila zbog potencijalno neispravnih zračnih jastuka
ZRAČNI JASTUCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.09.2021 / 14:28
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Američka uprava za sigurnost prometa odlučila je provjeriti 30 milijuna vozila zbog potencijalno neispravnih zračnih jastuka japanske tvrtke Takata, pokazuje vladin dokument.

NHTSA je s analizom krenuo prošlog petka, a obuhvatit će američke modele vozila proizvedenih u razdoblju od 2001. do 2019. godine.

Pod povećalom će se naći vozila 20-ak kompanija, uključujući Honda Motor, Ford Motor, Toyota Motor, General Motors, Nissan Motor, Subaru, Tesla, Ferrari, Nissan Motor, Mazda, Daimler, BMW Chrysler (sada dio Stellantisa NV), Porsche Cars, Jaguar Land Rover.

Uprava je obavijestila proizvođače automobila o istrazi, ali ne i javnost.

Autokompanije u nedjelju nisu željele komentirati informaciju o istrazi u očekivanju priopćenja za javnosti ili nisu odmah odgovorile na zahtjeve za komentarom. NHTSA je odbila komentirati.

U SAD-u je u proteklih deset godina opozvano više od 67 milijuna zračnih jastuka koje je proizvela Takata, a u svijetu više od 100 milijuna, u najvećem sigurnosnom opozivu proizvoda u povijesti provjera.

Jastuci su opozvani zato što u rijetkim slučajevima mogu 'ispaliti' u okolinu komadiće metala, što može biti smrtonosno.

U svijetu je do sada zabilježeno najmanje 28 smrtnih slučajeva povezanih s Takatinim neispravnim zračnim jastucima, uključujući 19 u SAD-u, te više od 400 ozljeda.

U SAD-u je prijavljeno 16 smrtnih slučajeva u Hondinim vozilima, dva u Fordovima i jedan u BMW-ovom. Ostali smrtni slučajevi zabilježeni su u Hondinim vozilima u Maleziji, Brazilu i Meksiku.

Uzrok je 'eksplozije' i povlačenja 67 milijuna zračnih jastuka raspad kemikalije koja aktivira napuhavanje jastuka nakon dugotrajne izloženosti visokim temperaturama i vlazi.

Američka je uprava zatražila opoziv svih sličnih Takatinih zračnih jastuka koji nemaju eksikator, sredstvo za sušenje.

NHTSA je početkom godine priopćio da je od 67 milijuna opozvanih jastuka otprilike 50 milijuna popravljeno ili je problem riješen na drugi način.

Vozila obuhvaćena novom istragom imaju zračne jastuke s eksikatorom, a nisu zabilježeni slučajevi probijanja karoserije vozila u vožnji s takvim zračnim jastucima, bilježi američka uprava za sigurnost prometa, prema dokumentu.

"Iako trenutno nije utvrđen sigurnosni rizik, treba nastaviti s radom kako bi se procijenilo kakav bi rizik u budućnosti mogla predstavljati vozila sa zračnim jastucima s eksikatorom koja nisu povučena iz upotrebe", priopćio je NHTSA.

Istraga će "zahtijevati opsežne informacije o Takatinim proizvodnim procesima i istraživanje zračnih jastuka na terenu", dodali su.

Tagovi: Takata, zračni jastuci, Honda Motor, Ford Motor, Toyota Motor, General Motors, Nissan Motor, Subaru, Tesla, Ferrari, Nissan, Mazda, Daimler, BMW
PROČITAJ I OVO
Hertz naručio od Tesle čak 100.000 vozila
NARUDŽBA
Hertz naručio od Tesle čak 100.000 vozila
NEW YORK - Američka kompanija za najam vozila Hertz u ponedjeljak je objavila da je od proizvođača električnih automobila Tesle naručila 100.000 vozila za isporuku do kraja iduće godine.
Panasonic predstavio prototip baterije za Teslu s pet puta većim kapacitetom
BATERIJA
Panasonic predstavio prototip baterije za Teslu s pet puta većim kapacitetom
TOKIO - Japanski Panasonic u ponedjeljak je predstavio prototip baterije s pet puta većim kapacitetom od trenutnih, a direktor odjela proizvodnje baterija Kazuo Tadanobu rekao je da će to pomoći u produbljivanju poslovnih veza s američkim proizvođačem električnih automobila Teslom.
London proširuje područje naplate ulaska automobila
NAPLATA
London proširuje područje naplate ulaska automobila
LONDON - London je u ponedjeljak proširio područje naplate ulaska starijih vozila s većom emisijom štetnih plinova kako bi poboljšao kvalitetu zraka.
Tesla ugodno iznenadila brojkama
IZNENAĐENJE
Tesla ugodno iznenadila brojkama
DALLAS - Tesla je pozitivno izennadila rezultatima za treći kvartal ove godine.
Liječnici: Ne želimo glumiti policajce i oduzimati pacijentima vozačke
NEZADOVOLJSTVO
Liječnici: Ne želimo glumiti policajce i oduzimati pacijentima vozačke
ZAGREB - Liječnici obiteljske medicine ponovno su nezadovoljni Vladom – uz sve probleme oko korone, sad su još i odbijeni svi njihovi prigovori na zakon po kojem bi svojim pacijentima trebali oduzimati vozačke dozvole zbog zdravstvenog stanja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE