GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stellantis se zbog nestašice čipova vraća analognim brzinomjerima

Stellantis se zbog nestašice čipova vraća analognim brzinomjerima
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.04.2021 / 14:08
Autor: SEEbiz / H

TORINO - Proizvođač automobila Stellantis najavio je u srijedu da će na jednom modelu Peugeota zamijeniti digitalne brzinomjere analognima zbog globalne nestašice poluvodičkih čipova koja je teško pogodila automobilsku industriju.

Pandemija covida 19 pokrenula je val potražnje za poluvodičkim čipovima s kojom dobavljači ne uspijevaju držati korak.

Nestašica čipova već je izazvala poremećaje u proizvodnji automobila Peugeot 308 u francuskom Sochauxu, a proteklih je mjeseci natjerala i mnoge druge tvrtke, uključujući Ford Motor i Volkswagen, da privremeno obustave ili smanje proizvodnju u pogonima širom svijeta.

Stellantis je tako najavio povratak analognim brzinomjerima samo na modelima Peugeota 308, među brendovima grupe koji uključuju Chrysler, Citroen i Jeep, nakon ovogodišnjeg spajanja francuske PSA grupe s talijansko-američkim Fiat-Chryslerom.

"Time se elegantno i brzo zaobilazi velika prepreka u proizvodnji automobila, dok ne završi kriza 'čipova'", izjavio je glasnogovornik Stellantisa.

Tradicionalni brzinomjeri trebali bi se početi ugrađivati u automobile Peugeot 308 najkasnije krajem svibnja, priopćila je tvrtka, dodajući da će čipove sačuvati za digitalne kontrolne ploče najpopularnijih modela, poput sportskog terenca Peugeot 3008.

Proizvodnja aktualnog modela Peugeota 308 trebala bi se do jeseni postupno ugasiti, a nova generacija vozila proizvodit će se s digitalnim brzinomjerima u tvornici u Mulhouseu.

Peugeot je prošle godine prodao oko 98.000 modela 308. Francuska postaja LCI objavila je da kompanija razmišlja o popustu od 400 eura na automobile s analognim brzinomjerima. U Stellantisu su odbili komentirati tu informaciju.

Tagovi: Stellantis, nestašica čipova, Peugeot 308, Peugeot, analogni brzinomjeri
PROČITAJ I OVO
Fisker zaustavlja proizvodnju, upozorio na mogući bankrot
PROBLEMI
Fisker zaustavlja proizvodnju, upozorio na mogući bankrot
LOS ANGELES - Fisker Inc. pauzira proizvodnju sljedećih šest tjedana jer proizvođač električnih vozila nastoji obuzdati zalihe i izbjeći mogućnost podnošenja zahtjeva za stečaj.
BYD priprema novi hibrid s 2.000 km autonomije
HIBRID
BYD priprema novi hibrid s 2.000 km autonomije
PEKING - BYD-ova sljedeća generacija plug-in hibridnih vozila bit će apsolutna revolucija u smislu autonomije. Kineski gigant radi na novoj tehnologiji koja omogućava domet od 2.000 kilometara.
Honda i Nissan udružuju snage u razvoju električnih automobila
UDRUŽIVANJE
Honda i Nissan udružuju snage u razvoju električnih automobila
TOKYO - Honda Motor Co. i Nissan Motor Co. udružuju se u razvoju električnih automobila dok se japanski brendovi bore da održe korak sa svojim kineskim konkurentima u brzom prelasku na čistu energiju.
Zemlje EU dogovorile učinkovitiju naplatu prometnih kazni
DOGOVOR
Zemlje EU dogovorile učinkovitiju naplatu prometnih kazni
BRUXELLES - Zemlje Europske unije planiraju bolju suradnju u kažnjavanju prometnih prekršaja - sada oko 40 posto prekršitelja ne plaća kaznu za prekršaje preko granice vlastite zemlje, objavio je Europski parlament (EP).
Musk ne odustaje od proširenja tvornice u blizini Berlina
ODUSTAJANJE
Musk ne odustaje od proširenja tvornice u blizini Berlina
BERLIN - Izvršni direktor Tesle Elon Musk najavio je da će proširiti tvornicu automobila u Greenheideu u blizini Berlina, unatoč napadu na električnu mrežu prošlog tjedna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE