GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stellantis prošle godine s većom dobiti i prihodima

Stellantis prošle godine s većom dobiti i prihodima
DOBRE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.02.2023 / 13:30
Autor: SEEbiz
TORINO - Američko-europski proizvođač automobila Stellantis sa sjedištem u Nizozemskoj lani je ostvario 16,8 milijardi eura čiste dobiti, što je 26 posto više nego godinu prije. Povećani su i prihodi tvrtke, i to za 18 posto na 179,6 milijardi eura, prenose strane agencije.

Dobrim poslovnim rezultatima koncerna, koji je pretprošle godine nastao spajanjem francuske tvrtke PSA Peugeot Citroen i američko-talijanske tvrtke Fiat-Chrysler, pridonijele su, između ostalog, više prodajne cijene, čime su se ublažili učinci viših troškova materijala i ograničenja u nabavi materijala.

Na europskom tržištu prodaja njihovih automobila pala je za osam posto na 2,6 milijuna. Pad je zabilježen za glavne marke Peugeot, Citroen i Opel, odražavajući ukupni pad registracija novih vozila na europskom tlu na najnižu razinu u tri desetljeća kao rezultat nedostatka komponenti zbog pandemije covida-19.

Financijski direktor Richard Palmer naglasio je na konferenciji za novinare da su izgledi za automobilska tržišta ove godine bolji, a tvrtka nastoji doseći 300 milijardi eura godišnjih prihoda do 2030. sa sadašnjih niskih 180 milijardi.

Kao i konkurencija, Stellantis također povećava ponudu električnih vozila koja su prošle godine ostvarila 41% porast prodaje odn. 288.000 prodanih vozila. Trenutno u ponudi imaju 23 različita modela električnih vozila, do 2024. očekuju ih oko 50, a do 2030. predviđaju prodaju pet milijuna spomenutih automobila godišnje.

Proizvođač automobila će do kraja godine isplatiti 4,2 milijarde dividendi i otkupiti 1,5 milijardi vlastitih dionica, za što je također morao dobiti dopuštenje.

„Uz naše rekordne financijske rezultate i fokusiranu provedbu strateškog plana Dare Forward 2030, također smo pokazali učinkovitost naše strategije elektrifikacije u Europi. Sada imamo tehnologiju, proizvode, sirovine i cijeli ekosustav da krenemo istim transformativnim putem u Sjevernoj Americi, počevši s našim prvim potpuno električnim vozilima Ram iz 2023. i Jeepom iz 2024.,” izvršni direktor Carlos Tavares naglasio je buduće planove.

Tagovi: Stellantis, Fiat Chrysler automobili
PROČITAJ I OVO
BYD-ov prihod u prvom kvartalu ispod očekivanja
ISPOD OČEKIVANJA
BYD-ov prihod u prvom kvartalu ispod očekivanja
PEKING - Najveći kineski proizvođač električnih automobila BYD ostvario je 125 milijardi juana (16,1 milijardu eura) operativnih prihoda u prvom ovogodišnjem tromjesečju, što je četiri posto više nego u istom razdoblju prošle godine, ali ispod očekivanja analitičara.
Rolls-Royce širi svoju tvornicu kako bi mogao sporije proizvoditi automobile
ŠIRENJE
Rolls-Royce širi svoju tvornicu kako bi mogao sporije proizvoditi automobile
LONDON - Rolls-Royce uvelike proširuje svoju tvornicu u Chichesteru u Engleskoj. Podružnica BMW-a dodaje pet novih zgrada s planiranim početkom izgradnje sljedeće godine.
Musk u Kini pregovara o uvođenju softvera za autonomnu vožnju
PREGOVORI
Musk u Kini pregovara o uvođenju softvera za autonomnu vožnju
PEKING - Direktor Tesle Elon Musk u nedjelju je doputovao u nenajavljeni posjet Pekingu gdje bi se trebao sastati s visokim dužnosnicima i s njima razgovarati o uvođenju softvera za autonomnu vožnju (FSD) i o dozvoli za prijenos podataka u inozemstvo.
Radnici Daimler Trucka u Sjevernoj Karolini izborili se za povećanje plaća
PLAĆE
Radnici Daimler Trucka u Sjevernoj Karolini izborili se za povećanje plaća
CHARLOTTE - Radnici u tvrtki Daimler Truck u Sjevernoj Karolini dobit će povećanje plaće od 25 posto nakon što je njihov sindikat u petak navečer u posljednjem trenutku postigao sporazum s njemačkim proizvođačem gospodarskih vozila.
Europske luke pune električnih automobila koji čekaju kupce
ZAGUŠENJE
Europske luke pune električnih automobila koji čekaju kupce
BERLIN - Njemački Bremerhaven i Emden ili Zeebrugge u Belgiji su goleme luke za prekrcaj automobila. Ali njihova parkirališta su puna kineskih e-auta - i to ne samo zato što je i manje kupaca.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE