GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenska vlada otvara vrata Uberu

Slovenska vlada otvara vrata Uberu
REGULATIVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.12.2020 / 21:52
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Slovenska vlada je napokon dopustila dolazak novih tehnologija i načina prijevoza, uključujući Uber.

Platforma, koja je dio ekonomije dijeljenja, bit će dostupna i putnicima i vozačima u Sloveniji. Vlada je uvjerena da će to ponudu prijevoza učiniti raznolikijom, a cijene nižim, ali sugovornici upozoravaju da Uber nije nužno dobra vijest.

Izmjenama zakona mijenja se provedba taksi prijevoza i najam automobila s vozačem, a također se predlaže smanjenje administrativnih prepreka za provođenje taksi djelatnosti. Uvjeti korištenja elektroničke prijave za taksi prijevoz i prilikom najma vozila s vozačem jednaki su, što osigurava jednak tretman obje vrste prijevoza.

Taksimetri više ne bi bili obvezni ni za taksiste. Budući da su cijena prijevoza i ruta unaprijed dogovorene za prijevoz dogovoren putem internetskih platformi, što putniku daje sigurnost davatelja usluga, zahtjevi za dodatnom zaštitom, poput taksimetra, nepotrebni su, navodi Ministarstvo infrastrukture.

Općine će također imati pravo glasa u postavljanju pravila jer će moći postaviti standard kvalitete koji propisuje vrstu pogona, izgled vozila i njegovu starost. Prema Ministarstvu infrastrukture, to će im omogućiti da slijede ekološke ciljeve lokalne zajednice i osiguraju odgovarajuću razinu prijevoza.

Dolasku Ubera u Ljubljanu bio je odavno naklonjen gradonačelnik Zoran Janković, dodavši da grad Uberu nudi svoja električna vozila koja bi mogla biti uključena u Uberov park i da će svi automobili koje će voziti Uberovi vozači morati biti zelene boje. S druge strane, snažno protivljenje dolasku Ubera u Sloveniju izrazili su taksi prijevoznici i sindikati, a protive im se i političke stranke izrazitijeg lijevog profila.

Tagovi: Uber, Uber Technologies, Uber Slovenija, Vlada Slovenije, Zoran Janković
PROČITAJ I OVO
Volkswagen očekuje probleme na kineskom tržištu
PROBLEMI
Volkswagen očekuje probleme na kineskom tržištu
FRANKFURT - Njemački automobilski div Volkswagen (VW) očekuje da će sljedeće dvije godine na visoko konkurentnom kineskom tržištu automobila biti teške.
Xiaomi prodaje više električnih vozila nego što se očekivalo
BOLJE OD OČEKIVANJA
Xiaomi prodaje više električnih vozila nego što se očekivalo
PEKING — Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi prodaje svoje nove električno vozilo bolje od očekivanog, što ga dovodi bliže rentabilnosti unatoč nižim cijenama od Tesle Model 3.
Dionice Tesle uzletjele 13 posto nakon što je Musk najavio početak proizvodnje jeftinijeg automobila
UZLET
Dionice Tesle uzletjele 13 posto nakon što je Musk najavio početak proizvodnje jeftinijeg automobila
NEW YORK - Tesla je u utorak izvijestila o padu prihoda od 9% u prvom tromjesečju, najvećem padu od 2012. godine, što je iznevjerilo procjene analitičara, dok se tvrtka za električna vozila suočava s posljedicama stalnih rezova cijena.
Volvo Cars povećao prodaju i operativnu dobit u prvom kvartalu
RAST
Volvo Cars povećao prodaju i operativnu dobit u prvom kvartalu
STOCKHOLM - Švedski proizvođač automobila Volvo Cars u srijedu je izvijestio o porastu osnovne operativne dobiti u prvom tromjesečju potaknutom snažnom prodajom na malo.
Tesla u Berlinu raskida 400 poslova i 300 vanjskih ugovora
REZOVI
Tesla u Berlinu raskida 400 poslova i 300 vanjskih ugovora
BERLIN - Val otpuštanja u pogonima američkog proizvođača električnih automobila Tesla zahvatit će i jedinu tvornicu u Europi, u blizini Berlina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE