GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenska autoindustrija: Bez državne pomoći nećemo preživjeti

Slovenska autoindustrija: Bez državne pomoći nećemo preživjeti
NA RUBU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.05.2020 / 10:30
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Slovenska autoinudstrija bez daljnje pomoći države neće preživjeti. Čelnici slovenske autoindustrije žele financiranje čekanja na posao i honorarni rad.

Zbog koronavirusne pandemije slovenska automobilska industrija našla se u najgoroj krizi do sada, upozorava Slovenski automobilski klaster. Oni pozivaju vladu da prošire mjere iz postojeća dva anti-kruna paketa ili uvede jednake nove. Ako to ne učinite, moglo bi doći do velikih otpuštanja ili čak bankrota, upozoravaju.

Kako je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Gospodarskoj komori Slovenije rekao Radovan Bolko, predsjednik Uprave Kolektor Grupe, slovenska automobilska industrija pretrpjela je 60-postotni pad proizvodnje u travnju i 50-postotni pad u svibnju. Ne očekuju oporavak u lipnju, a još je rano za prognozu za srpanj.

"Činjenica je da je drugi kvartal ove godine katastrofalan, a u drugoj polovici godine borit ćemo se za opstanak", rekao je.

Prema njegovim riječima, trenutna kriza zbog nove pandemije koronavirusa znatno je gora od svjetske financijske krize prije desetak godina, pa je prikladnije djelovanje još važnije.

Pozivaju vladu da produži postojeće mjere uvedene odobravanjem dva anti-kruna pravnih paketa. Oni posebno ističu subvenciju čekanja na posao, bez koje se očekuju masovna otpuštanja u tom sektoru.

Kako je istaknuo direktor Hidria Holdinga Iztok Seljak, do 25 posto radnih mjesta je u riziku, što bi u najgorem slučaju značilo 10.000 dodatnih nezaposlenih za slovensko tržište rada. To bi dovelo i do velikog pada priljeva od doprinosa na plaće, koji bi, prema Seljakovim riječima, bio veći od obujma državnih potpora.

"Iako se ulaganje države čini velikim, stoga bi se brzo isplatilo", naglasio je.

Predsjednik uprave Domel Holdinga Matjaž Čemažar također je ukazao na neizvjesnost koja je, prema njegovim riječima, kritičnija od smanjenog obujma posla i narudžbi.

"Ako bismo do razdoblja prije krize mogli računati na dvomjesečni ili četveromjesečni fiksni poslovni plan, sada je jedina konstanta promjena. U ponedjeljak niste sigurni hoće li isporuka u petak doista biti realizirana", ilustrirao je.

Prema njegovim riječima, vladine mjere stoga moraju omogućiti poslodavcima da tim radnika prilagode stvarnom stanju narudžbi.

Tagovi: slovenska autoindustrija, Domel Holding, Matjaž Čemažar, Slovenski automobilski klaster, Radovan Bolko, Kolektor Grupa, Hidria, Revoz, Iztok Seljak
PROČITAJ I OVO
Sve crpke u Njemačkoj morat će imati punjač za električne automobile
REGULATIVA
Sve crpke u Njemačkoj morat će imati punjač za električne automobile
BERLIN - Njemačka će obvezati sve benzinske stanice da moraju imati prostor za dopunu automobila na električni pogon, što je dio ekonomskog plana oporavka vrijednog 130 milijardi eura, čime bi se trebala povećati potražnja za ovom vrstom vozila.
Njemački poticaji za električne automobile potaknut će Volkswagenovu proizvodnju
POTICAJI
Njemački poticaji za električne automobile potaknut će Volkswagenovu proizvodnju

FRANKFURT - Njemačka je u četvrtak predstavila velike poticaje za električne automobile i hibride pružajući Volkswagenu poticaj za proizvodnju električnih automobila, dok će se povećati porezi za sportska terenska vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem.

Wallis Automotive Europe kupuje slovenskog zastupnika BMW-a
ŠIRENJE
Wallis Automotive Europe kupuje slovenskog zastupnika BMW-a
LJUBLJANA - Mađarska kompanija Wallis Automotive Europe preuzima dio poslovanja ljubljanskog trgovca automobila A-Cosmos.
Formula 1: Utrke neće biti otkazane ako vozač bude pozitivan na korornavirus
ODLUKE
Formula 1: Utrke neće biti otkazane ako vozač bude pozitivan na korornavirus

LONDON - Izvršni direktor Formule 1 Chase Carey izjavio je da utrke neće biti otkazane ako vozač ili član momčadi budu pozitivni na korornavirus.

Renaultu odobren zajam od pet milijardi eura uz državno jamstvo
ZELENO SVJETLO
Renaultu odobren zajam od pet milijardi eura uz državno jamstvo
PARIZ - Francuska vlada u srijedu je odobrila jamstvo za pet milijardi eura zajma Renaultu s ciljem ojačavanja financija te kompanije u razdoblju pandemije koronavirusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE