GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slab odziv radnika Fiata u Kragujevcu za rad u Slovačkoj

Slab odziv radnika Fiata u Kragujevcu za rad u Slovačkoj
NEMA RAČUNICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.03.2021 / 15:14
Autor: SEEbiz / FoNeT
KRAGUJEVAC - Odaziv radnika Fiatove fabrike u Kragujevcu za rad u fabrici automobila u Trnavi u Slovačkoj je i dalje daleko ispod očekivanja menadžmenta koji od radnika traži da se pisano izjasne zbog čega ne prihvataju ponudu, rečeno je FoNetu u fabričkom Ujedinjenom granskom sindikatu Nezavisnost.

Kompanija Fiat Chrysler automobili obavestila je proizvodne radnike da mogu da se prijave za rad u fabrici Stellantis u Slovačkoj u kojoj se proizvode vozila "peugeot 208" i "citroen C3 picasso".

Uprkos svakodnevnom ubeđivanju da prihvate ponudu, ugovor o jednogodišnjem aranžmanu u Slovačkoj u protekle dve nedelje, potpisalo je manje od 20 radnika, rekao je FoNetu predsednik tog sindikata Zoran Stanić.

Prema njegovim navodima, glavni razlozi za to su neprimamljiva mesečna zarada i prateći uslovi.

Radnicima iz Kragujevca je ponuđena plata od oko 850 evra, ali od tog novca sami plaćaju ishranu i smeštaj, pa kada se sve to sabere i oduzme ispada da mesečno mogu da uštede najviše 400 evra što je malo više nego nadoknada za plaćeno odsustvo, kada ne rade, rekao je Stanić.

On je objasnio da rad u Slovačkoj pod ovim uslovima znači da radnik pored stana u Kragujevcu treba da plaća i stan u Slovačkoj, da hrani porodicu u Kragujevcu i da se sam hrani u Slovačkoj, što višestruko uvećava rashode.

"Svakome je jasno da su takvi uslovi neprihvatljivi, kao i objašnjenje da oni tamo idu i zbog obuke za rad na savremenim postrojenjima. Montiranje automobila Fiatovi radnici su davno naučili i to na savremenijoj opremi od one koja je u fabrici u Trnavi", rekao je Stanić.

On je rekao da razume Slovačku, koja verovatno zbog pandemije ima mnogo radnika na bolovanju, pa nastoji da ih zameni, ali da ne razume "interes Srbije u toj priči".

"Slovačka dobija kvalitetnu i jeftinu radnu snagu, Fiat u Kragujevcu smanjuje svoje troškove za plaćena odsustva radnika koji su prošle godine imali samo 80 radnih dana, a ove godine je planirano duplo manje. Gde je tu interes Srbije i radnika", upitao je Stanić.

On je rekao da iz novoformiranog multinacionalnog giganta Stellantis, nastalog spajanjem italijanskog FCA i francuskog PSA, još nema nikakvih nagoveštaja o eventualnom uvođenju novog modela u proizvodnju u kragujevačkoj fabrici, ali da sluti da se "nešto dešava, s obzirom da su u protekle dve nedelje u njoj boravile dve visoke delegacije iz Fijata i Pežoa".

Ja verujem da će u našu fabriku u roku od godinu dana stići novi model, ali se plašim da ćemo tada imati i novi problem. Imaćemo novi model za koji nećemo imati dovoljno stručne radne snage, jer je mnogo mladih i sposobnih stručnjaka, u protekle dve-tri godine, napustilo fabriku, rekao je Stanić.

Tagovi: Fiat Chrysler automobili Srbija, Zoran Stanić, Stellantis, Fiat Plastic, Fiat 500L, Igor Anđić
PROČITAJ I OVO
MAN će testirati kamion bez vozača na autocesti
TESTIRANJE
MAN će testirati kamion bez vozača na autocesti
BERLIN - Njemački proizvođač teških vozila MAN u četvrtak će početi testirati kamione bez vozača na njemačkim autocestama.
Tesla će otpustiti 300 privremenih radnika u tvornici u Berlinu
REZOVI
Tesla će otpustiti 300 privremenih radnika u tvornici u Berlinu
BERLIN - Tesla kaže da smanjuje broj privremenih radnika u svojoj jedinoj europskoj tvornici u blizini Berlina, nakon što je najavio planove za smanjenje 10% globalne radne snage.
Tesla ponovno traži odobrenje dioničara za Muskovu plaću
PLAĆA
Tesla ponovno traži odobrenje dioničara za Muskovu plaću
NEW YORK - Tesla je u srijedu zatražio od svojih dioničara da još jednom odobre rekordnu plaću izvršnog direktora Elona Muska od 56 milijardi dolara koja je određena 2018., ali ju je sutkinja u Delawareu odbila u siječnju.
Volvo Group s većom dobiti unatoč manjoj prodaji
SOLIDNO
Volvo Group s većom dobiti unatoč manjoj prodaji
STOCKHOLM - Švedski proizvođač kamiona, autobusa i hardvera Volvo Group u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio 14,1 milijardu švedskih kruna (120,4 milijuna eura) neto dobiti, što je 9,9 posto više nego u istom razdoblju lani.
Rast broja registriranih vozila u Hrvatskoj u 2023.
AUTO TRŽIŠTE
Rast broja registriranih vozila u Hrvatskoj u 2023.
ZAGREB - U Hrvatskoj je prošle godine bilo 2.554.524 registriranih cestovnih vozila što je četiri posto više u odnosu na 2022., podaci su Državnog zavoda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE